Straffe stunt: Tiberi moet meteen wisselen, maar snelt toch naar regenboogtrui

  einde
  tijdrit
  VertrekHarrogate - AankomstHarrogate -
  Afstand28 km
  0102028

   Remco Evenepoel heeft een waardige opvolger als wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. Antonio Tiberi leek eerst de schlemiel van de dag, maar kan na een verbluffende tijdrit alleen maar lachen. De 18-jarige Italiaan brak meteen zijn pedaal, nam een andere fiets aan en veroverde zowaar nog de regenboogtrui. 

   De pech van Tiberi bij de start:

   Antonio Tiberi: een naam voor de toekomst

   Na enkele hectometers zal wellicht niemand nog een stuiver gegeven hebben voor de kansen van Antonio Tiberi. De Italiaanse schaduwfavoriet brak bij het verlaten van het startpodium meteen zijn pedaal af en moest na veel vijven en zessen een nieuwe tweewieler aannemen.

    

   Tiberi werd zelfs nog even gehinderd door een volgwagen, maar beschikte over stalen zenuwen en begon dan aan een krankzinnige inhaalrace.

    

   De mentaal ijzersterke Italiaan knabbelde voortdurend aan zijn achterstand en had aan de finish zijn achterstand van 30 seconden bij het eerste tussenpunt (na 6 km) omgetoverd in een bonus van 8 seconden op Enzo Leijnse. 

    

   Dat het podium dan al zou vastliggen, had ook niemand durven te voorspellen. Topfavorieten Quinn Simmons en Andrea Piccolo zaten bij het eerste tussenpunt op regenboogkoers, maar stelden kilometer na kilometer vast dat Tiberi vandaag over een stel wonderbenen beschikte.

    

   Eén voor één beten ze hun tanden stuk op de chrono van Tiberi, die na een waanzinning tweede rondje (2 keer de WK-omloop van 14 kilometer) de regenboogtrui mocht claimen. Een huzarenstukje van de 18-jarige Italiaan, die de opvolger is van Remco Evenepoel.

   Tiberi: "Het is ook voor mij een verrassing"

   "Het is echt fantastisch", reageerde de nieuwe wereldkampioen. "Ik had meteen een mechanisch probleem, moest van fiets wisselen en heb daarna alles gegeven, tot de laatste centimeter. Ik wist dat ik een goeie tijd had gereden en ik kon standhouden. Dat is echt fantastisch."

    

   "Dat ik in de voetsporen van onder meer Marcel Kittel en Fabian Cancellara kan treden? Ik besef nog niet echt wat ik gedaan heb. Ik ben zo enthousiast. En ja, ik moet toegeven dat dit ook voor mij een verrassing is."

   Uitslag:
   1. Antonio Tiberi (Ita) 27,6 km in 38'28"25
   2. Enzo Leijnse (Ned) op 7"79
   3. Marco Brenner (Dui) 12"62
   4. Quinn Simmons (VS) 19"94
   5. Michel Hessmann (Dui) 27"76
   6. Andrea Piccolo (Ita) 29"93
   7. Lars Boven (Ned) 44"03
   8. Leo Hayter (GBr) 51"04
   9. Oscar Nilsson-Julien (GBr) 1'00"11
   10. Finn Fisher-Black (NZL) 1'05"50
   28. Lars Van Ryckeghem 2'35"39
   33. Branko Huys 2'58"86

   Tiberi zet de snelste tijd op de tabellen:

   Fase per fase

   1. 17 uur 43. Tiberi is wereldkampioen! Antonio Tiberi heeft voor de stunt van de dag gezorgd. Een pedaalbreuk en fietswissel bij de start deren hem niet. Hij schudt een fenomenale chrono uit zijn kuiten. Enzo Leijnse (Ned) en Marco Brenner (Dui) vergezellen hem op het podium. .
   2. 17 uur 42. Quinn Simmons redt het niet. Meer nog: de Amerikaan tuimelt van het podium. .
   3. 17 uur 41. Lars Boven pakt geen medaille. De Nederlander eindigt voorlopig op de 4e plaats. .
   4. 17 uur 39. Dit is nog straffer dan wat onze Russische vriendin vanochtend gedaan heeft. José De Cauwer.
   5. 17 uur 39. Het lijkt nu echt wel beslist in het voordeel van Tiberi. Simmons verliest steeds meer seconden. Wat een fenomenale tijdrit heeft de Italiaan gereden. Pure waanzin!
   6. 17 uur 37. Volgens de GPS ligt Simmons nu achter op de tabel van Tiberi. Is het bingo voor de Italiaan? Het ziet er steeds meer naar uit. .
   7. 17 uur 36. We naderen de ontknoping van deze superspannende en spectaculaire tijdrit. Simmons? Tiberi? Of zelfs nog Piccolo? Wie durft het te zeggen? .
   8. 17 uur 34. Het zou pas echt dramatisch zijn als Tiberi nu nog met een handvol honderdsten zou verliezen. . Renaat Schotte.
   9. 17 uur 34. Wordt het echt een secondespel? De GPS speelt het spelletje mee en houdt het op status quo. .
   10. 17 uur 33. Dit wordt de sensatie van het WK. Man, man, man... José De Cauwer.
   11. 17 uur 32. Nog 6 kilometer. Quinn Simmons voelt de bui al hangen: hij houdt nog 3 seconden over op Antonio Tiberi. En de Italiaan heeft er ook nog eens een lap op gegeven in de slotkilometer. .
   12. 17 uur 29. Simmons verachtert. Het ziet er niet goed uit voor Simmons: zijn voorsprong smelt weg tot amper 5 seconden. In Italië gaan ze toch een klein beetje "pazzo" worden. .
   13. 17 uur 26. Je kunt blijkbaar geen wereldkampioen worden zonder een vreemd moment: dat is de les van vandaag. Kijk maar naar de junioren vrouwen. Simmons verliest nu weer terrein tegenover Tiberi. "Dit zou echt zo'n straf nummer zijn", zeggen onze commentatoren. .
   14. 17 uur 26. Ik blijf voorzichtig, want Tiberi heeft een fenomenale tweede ronde gereden. . José De Cauwer.
   15. 17 uur 24. Conclusies halfweg. Het is bijna een wetenschappelijk experiment, maar zo ziet de toverformule er voorlopig uit. Als Quinn Simmons geen inzinking kent, dan zal hij deze tijdrit naar zijn hand zetten. En dan zal Antonio Tiberi ondanks zijn fenomenale tijdrit naast de regenboogtrui grijpen. De Italiaan heeft nog een stevige hap genomen in de tweede lus, maar wellicht kost zijn materiaalpech bij de start hem hier het goud. .
   16. 17 uur 22. Simmons heeft nog altijd marge. De Amerikaan Simmons heeft nog altijd alles in eigen handen. Hij heeft 10 seconden van zijn voorsprong ingeboet, maar heeft nog altijd een bonus van 25 seconden op Tiberi. Het wordt spannend, want Tiberi heeft een razendsnel tweede rondje gereden. .
   17. 17 uur 21. Boven zit nu al in dezelfde seconde van Tiberi: ook de Nederlander mag er een kruis over maken.
   18. 17 uur 19. We trekken naar het tweede tussenpunt, halfweg deze tijdrit. Daar was Tiberi al aan zijn achterstand aan het knabbelen. We zullen daar dus beter kunnen zien wie zijn logische bonus van bij het eerste tussenpunt heeft kunnen vasthouden op de Italiaan. .
   19. 17 uur 14. Hoe moeten we die tijden nu interpreteren? Tiberi is Leijnse nog voorbijgevlogen aan de finish, maar hoe deelt de rest in? Voor Tiberi wordt het nagelbijten. Simmons lijkt zijn grootste bedreiger. .
   20. 17 uur 13. Simmons op regenboogkoers. De kaarten na 6 kilometer: Simmons heeft de beste tijd, Leijnse op 6", Boven op 7", Hessmann op 8", Piccolo op 8" en Tiberi op 35".