De Wilde verovert zilver bij junioren meisjes, goud is weer voor de VS

  WK junioren vrouwen tijdriteinde
  />wegwedstrijd
  VertrekDoncaster - AankomstHarrogate -
  Afstand86 km
  020406086

   Na Remco Evenepoel heeft België met Julie De Wilde een 2e zilveren medaille op het WK wielrennen in de wacht gesleept. De Wilde kwam in de laatste kilometer machtig terug vanuit het peloton, maar de Amerikaanse Jastrab bleef net uit haar greep.

   Bij de meisjes junioren vielen er deze keer niet zozeer druppels dan wel rensters her en der. Zo kregen we nog voor we in Harrogate aankwamen een enorme schifting. Onder meer Belgisch kampioene Scavone zou na zo'n val niet meer vooraan geraken.

    

   Aanvallen waren schaars, maar die van de Française Kerbaol en de Chileense Soto Campos oogde wel veelbelovend. Pas op 3 kilometer van het einde moest Soto Campos als laatste plooien.

    

   De laatste helling zorgde onrechtstreeks toch voor een schifting, toen de bocht bovenaan door heel wat meisjes iets te voorzichtig werd aangesneden. De Russin Garejeva, winnares van het tijdritgoud, trok ervandoor met Megan Jastrab.

    

   De 2 leken rijp voor goud en zilver, maar pokerden iets te veel in de laatste rechte lijn. Een zoveelste val in de laatste bocht zorgde nog voor chaos in het peloton, maar vanuit die chaos stormde Julie De Wilde als een pijl uit een boog naar voren. Garejeva kon ze nog inhalen, maar Jastrab was net te veel gevraagd. Een knappe zilveren medaille, de 3e Belgische medaille ooit in deze categorie, al klopte De Wilde wel ontgoocheld op haar stuur na de finish.

   Herbeleef de spannende ontknoping van het WK junioren vrouwen

   Uitslag WK junioren vrouwen

   1. Megan Jastrab (VS) 86 km in 2u08'00"
   2. Julie De Wilde  
   3. Lieke Nooijen (Ned)  
   4. Aigoel Garejeva (Rus)  
   5. Elynor Backstedt (GBr)  
   6. Noemi Rüegg (Zwi) op 3"
   7. Kata Blanka Vas (Hon)  
   8. Lea Curinier (Fra) 5"
   9. Silje Mathisen (Noo)  
   10. Magdeleine Vallieres (Can) 7"
   51. Glorija Van Mechelen 1'33"
   65. Jade Lenaers 3'26"
   82. Dina Scavone 7'11"

   Amerikaanse emoties bij de podiumceremonie

   Fase per fase

   1. 12 uur 12 match afgelopen
   2. 12 uur 07. Jastrab wint, zilver voor De Wilde! Vanuit de achtergrond komt Julie De Wilde nog sterk terug. Jastrab houdt net stand, maar De Wilde kwam ijzersterk terug vanuit het peloton, waar ook nog een valpartij was in de laatste bocht.
   3. 12 uur 07. Garejeva kan Jastrab niet lossen. De winnares zit bij deze twee.
   4. 12 uur 06. Garejeva begint op kop aan de slotsprint. Jastrab in een zetel.
   5. Rode vod. Onder de rode vod is het verschil nog maar 50 meter. Komt het peloton nog terug? Spannend! 12 uur 06.
   6. 12 uur 05. Jastrab en Garejeva hebben een honderdtal meter. Polen en Nederland werken in de achtergrond.
   7. 12 uur 05. Het zijn Garejeva en Jastrab, 2 kleppers. Daar zullen ze een vette kluif aan hebben.
   8. 12 uur 04. Ze hebben een mooi gaatje, dit ziet er goed uit. José De Cauwer.
   9. 12 uur 03. In een moeilijke bocht neemt een Russin samen met een Amerikaanse toch wat voorsprong, omdat er achter hen geremd wordt. Trekken ze door?
   10. 12 uur 02. Soto Campos is nu pas gegrepen. We gaan de laatste 3 kilometer in. Kan iemand de sprint nog omzeilen?
   11. Lenaers uitgeteld. Het ging een hele tijd goed, maar nu wordt er toch weer gevallen en met Jade Lenaers is er ook een Belgische bij. Het zal nu wellicht van Julie De Wilde moeten komen. 12 uur .
   12. 12 uur . Toch een mooie kennismaking met deze Chileense. José De Cauwer.
   13. 11 uur 59. Finale ingezet. Kerbaol is ingelopen, Soto Campos lijkt ook een vogel voor de kat.
   14. 11 uur 58. We zien nu voor het eerst ook de Zweden vooraan in het peloton. Zij hebben met Olausson een kandidate op het goud.
   15. 11 uur 58. Soto Cammos versnelt. De Chileense Soto Campos springt weg uit het wiel van Kerbaol. Ze denkt de laatste 7 kilometer wel in haar eentje af te kunnen werken.
   16. 11 uur 55. Ik begin er steeds meer rekening mee te houden dat een van die twee vooraan wereldkampioen zal worden. Michel Wuyts.
   17. 11 uur 53. Niet vergeten dat er nog altijd 2 meisjes met een halve minuut voorsprong rondrijden: Kerbaol en Soto Campos. "Ik denk dat de Amerikaanse en Britse vrouwen dat nog wel dichtrijden als het erop aankomt", zegt José De Cauwer. "En er is nog die klim in Harrogate.".
   18. 11 uur 52. Massasprint? Het lijkt er steeds op dat we naar een sprint, misschien zelfs een massasprint, afstevenen. Of heeft iemand nog iets over om in de laatste 10 kilometer het verschil te maken?
   19. 11 uur 47. Dan toch. Op minder dan 15 kilometer van het einde hebben enkele luitenanten zich toch op kop van het peloton genesteld, al is er van een achtervolging zoals bij de profs helemaal geen sprake.
   20. 11 uur 47. Soto Campos neemt nu vol over van Kerbaol. In het peloton wil niemand de kastanjes uit het vuur nemen.