Zoe Bäckstedt slaat dubbelslag! Topfavoriete soleert op oppermachtige wijze naar nieuwe wereldtitel

  WK junioren vrouwen tijdrit
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 67.2 km
  location 0:00: Wollongong - 1:50: Wollongong
  einde
  startfinish
  010203040506067.2

   Zoe Bäckstedt heeft zichzelf opgevolgd als wereldkampioene bij de junioren vrouwen. Tegen de Britse was niemand opgewassen. In de eerste ronde reed ze er alleen vandoor en niemand kon haar wereldtitel nog in gevaar brengen. Dinsdag pakte ze al goud in de tijdrit. Xaydee Van Sinaey sprintte naar een 9e plek.

   Niets te beginnen tegen titelverdedigster Bäckstedt

   Alle ogen waren gericht op titelverdigster Zoe Bäckstedt. In de tijdrit stak de Britse er al met kop en schouders bovenuit. Ook in de wegrit moesten haar tegenstanders over een paar wonderbenen beschikken om Bäckstedt van de wereldtitel te houden.

    

   Bäckstedt wachtte niet lang om haar eerste aanval te plaatsen. Op de Mount Pleasant reed ze het peloton aan flarden en liet ze iedereen achter zich. Na amper 7,5 kilometer kon de topfavoriete een nieuwe wereldtitel al ruiken.

    

   Op de Mount Pleasant moesten Febe Jooris en Jade Linthoudt laten begaan, maar Fleur Moors en Xaydee Van Sinaey zaten goed voorin. In het peloton keken ze naar elkaar waardoor de Britse steeds verder kon wegrijden. De wereldtitel was al weg, maar er waren nog 2 medailles te verdienen.

   4 Belgische rensters in de top 20

   Fleur Moors reed een sterk WK. Onze landgenote was vaak te zien op de voorposten en counterde ook een aanval van de Franse renster Alizee Rigaux. Op een beslissende demarrage was het even wachten, maar bij het ingaan van de laatste ronde koos Nienke Vinke haar moment.

    

   De Nederlandse werd later nog vergezeld van de Zwitserse Noëlle Ruetschi, maar op de Mount Pleasant moest ze lossen en kreeg Vinke steun van de Europees kampioene Eglantine Rayer.

    

   Het duo Rayer-Vinke reed steeds verder weg en zo werd duidelijk dat we (voorlopig) nog geen 5e Belgische medaille zouden krijgen op het WK.

    

   Bäckstedt reed met een voorsprong van 2 minuten over de streep in Wollongong. Op haar 18e verjaardag pakt ze haar 2e wereldtitel op rij. Deze dag kon ze op geen mooiere manier vieren.

    

   Rayer nestelde zich in de slotkilometer slim in het wiel van haar Nederlandse collega. Op enkele meters van de streep ging ze op en over Vinke. De Franse renster pakt zilver en Vinke moet tevreden zijn met een 3e plek.

    

   Onze 4 Belgische rensters vinden we terug in de top 20. Xaydee Van Sinaey sprintte naar een 9e plek.

   Top 10 van het WK voor junioren vrouwen

   1. Zoe Bäckstedt (GBr)
   2. Eglantine Rayer (Fra) +2'07"
   3. Nienke Vinke (Ned) z.t.
   4. Francesca Pellegrini (Ita) +2'19"
   5. Maho Kakita (Jap) +2'21"
   6. Malwina Mul (Pol) z.t.
   7. Julia Kopecky (Tsj)
   8. Eleonora Ciabocco (Ita)
   9. Xaydee Van Sinaey (Bel)
   10. Alizee Rigaux (Fra)

   Fase per fase

   1. 01 uur 58. Xaydee Van Sinaey sprint naar een 9e plek, Fleur Moors wordt 12e na een sterk WK. .
   2. 01 uur 52. Indrukwekkende Bäckstedt pakt de dubbel op het WK bij de juniores.

    Indrukwekkende Bäckstedt pakt de dubbel op het WK bij de juniores

   3. 01 uur 51. Rayer 2e, Vinke pakt brons. Rayer klopt Vinke in de sprint. De Europees kampioene pakt zilver, de Nederlandse moet tevreden zijn met een 3e plek. .
   4. 01 uur 51. Vinke en Rayer gaan sprinten voor zilver en brons. .
   5. 01 uur 49. Rayer en Vinke mogen niet te veel naar elkaar kijken in de slotkilometer want het achtervolgend groepje blijft in hun buurt. .
   6. 01 uur 48. Zoe Bäckstedt pakt 2e wereldtitel op rij! Zoe Bäckstedt soleert naar de wereldtitel. In de eerste ronde ging de Britse er al alleen vandoor. .
   7. 01 uur 48. Rayer rijdt het gat met Vinke toch weer dicht. We gaan een sprint krijgen voor de overige medailles. .
   8. Laatste km. Zoe Bäckstedt duikt de laatste kilometer in. Ze gaat zichzelf opvolgen als wereldkampioene bij de junioren vrouwen. . 01 uur 47.
   9. 01 uur 47. Aanval Vinke! Nienke Vinke wil zeker zijn van zilver en laat Eglantine Rayer achter. De Europees kampioene heeft geen reactie op de aanval van Vinke. Zo ligt het zilver binnen handbereik voor de Nederlandse. Nog minder dan 2 kilometer. .
   10. 01 uur 45. Het valt stil in het groepje van onze 2 landgenoten. Moors probeert tempo te maken, maar ze krijgt geen steun. .
   11. 01 uur 45. Het achtervolgend groepje met onder anderen Fleur Moors en Xaydee Van Sinaey blijven in de buurt van het duo Vinke-Rayer. Kunnen ze nog de aansluiting maken? .
   12. 01 uur 44. Zoe Bäckstedt ontvangt felicitaties vanuit haar ploegwagen. Er verschijnt een glimlach op het gezicht van de Britse. Nu kan ze genieten.  .
   13. 01 uur 43. Zoe Bäckstedt pakt straks haar 3e wereldtitel dit jaar. Eerder dit jaar werd ze al wereldkampioen veldrijden in het Amerikaanse Fayetteville. Ze won ook het WK tijdrijden met overmacht. .
   14. 01 uur 42. Vinke en Rayer op medaillekoers. Europees kampioene Rayer heeft de aansluiting gemaakt met Vinke. Zo krijgen we straks nog een sprint voor zilver en brons. .
   15. 01 uur 40. Rayer rijdt naar Vinke toe. Europees kampioene Eglantine Rayer rijdt weg van Ruetschi op de Mount Pleasant en rijdt naar Nienke Vinke toe. .
   16. 01 uur 39. Eglantine Rayer heeft de aansluiting gemaakt met Noelle Ruetschi. Julia Kopecky heeft de rol dan weer moeten lossen op de Mount Pleasant. .
   17. 01 uur 38. Fleur Moors krijgt het moeilijk op de Mount Pleasant en hangt aan het rekkertje. Ze heeft een straffe wedstrijd achter de rug! .
   18. 01 uur 38. Nienke Vinke blijft ook op de Mount Pleasant voorlopig uit de greep van het duo Ruetschi-Kopecky. .
   19. 01 uur 37. Zoe Bäckstedt moet nog 1 keer op de tanden bijten op de Mount Pleasant. De Britse is bijna boven. Ook deze klim hakt er stevig in bij de titelverdedigster. .
   20. 01 uur 35. Kopecky en Ruetschi zien Vinke rijden op de Mount Ousley. Maken ze straks de aansluiting met de Nederlandse? .