• home
 • video
 • pas verschenen

  Controverse op WK bij beloften: Eekhoff wint, maar verliest zijn titel

  einde
  />wegwedstrijd
  VertrekDoncaster - AankomstHarrogate -
  Afstand171 km
  0306090120150171

   Nils Eekhoff heeft zich een halfuur wereldkampioen gewaand. De Nederlandse belofte won na een zware race op een machtige wijze, maar na veel vijven en zessen schrapte de jury hem uit de uitslag. Na een val vroeg in de wedstrijd zou hij te veel gestayerd hebben. De Italiaan Battistella wordt zo kampioen, de Belgische topfavoriet Jasper Philipsen sneuvelde in de waaieroorlog.

   Verslag van het WK bij de beloften

   Philipsen moet passen in waaierslag

   Met Jasper Philipsen had België een serieuze troefkaart om minstens de zilveren medaille van de betreurde Bjorg Lambrecht te evenaren in de beloftecategorie. België bekeek de koers in de beginfase wat vanuit de luwte, maar toen de grote landen mannetjes meestuurden, ging Stan Dewulf toch mee in een vlucht met 12 apostelen.

    

   De wind en de regen speelden net als de voorbije dagen weer een hoofdrol. De beklimming van Greenhow Summit moest voor een schifting zorgen, maar het was op het winderige plateau nadien dat het verdict werd geveld.

    

   Philipsen sneuvelde in de waaierslag, zou met zijn groepje nog lange tijd op een tiental seconden hangen, maar verdween uiteindelijk toch uit het koersverhaal. Dewulf kon zijn wagonnetje wel aanpikken, net als de 19-jarige Ilan Van Wilder.

   Eekhoff denkt te winnen, de jury denkt daar anders over

   In de lokale rondes wisselden de kansen. De Pool Sajnok en de Noor Andersen plaveiden zonder het te beseffen de weg voor een groepje met de lokale favoriet Pidcock. Toen de 5 leiders een halve minuut voorsprong hadden, speelde Higuita, een andere topfavoriet, ridder of mis.

    

   De Colombiaan kreeg hulp van de Nederlander Eekhoff. Pas onder de vod van de laatste kilometer kwamen ze aansluiten. 7 renners sprintten voor de zege. Pidcock en Higuita leken er een duel mano a mano van te maken, maar ze grepen beiden naast een medaille. Eekhoff knalde zonder verpinken rechtdoor naar het goud. Of dat dacht hij toch.

    

   De jury keek meer dan een halfuur lang naar beelden van eerder uit de wedstrijd. Die toonden volgens hen aan dat Eekhoff na een val te veel geprofiteerd heeft van de auto's om terug te keren. Eekhoff werd uit de uitslag geschrapt en de Italiaan Samuele Battistella krijgt het goud in de schoot geworpen. Een controversiële beslissing waar nog lang over nagekaart zal worden.

   Beelden van de stayerende Eekhoff

   Wereldkampioen Battistella: "Was al blij met 2e plaats"

   Samuele Battistella moest onverwachts nog een overwinningsinterview geven. "Ik heb mijn armen dan niet in de lucht mogen steken, maar het gevoel nu is wel geweldig. Ik was eigenlijk al blij met de 2e plaats. Ik vind het wel jammer voor die andere renner."

    

   "De sterkste renners ter wereld stonden hier aan de start en ik wist dat je in Yorkshire 99% kans op regen hebt. Ik was daar mentaal op voorbereid. Ik wist ook dat ik goeie benen had."

    

   "Ik kan dit niet geloven. Misschien slaap ik vanavond in de regenboogtrui en zal ik het morgenvroeg beginnen te beseffen."

   Uitslag WK voor beloften

   1. Samuele Battistella (Ita) 171 km in 3u53'52"
   2. Stefan Bissegger (Zwi) z.t.
   3. Tom Pidcock (GBr)  
   4. Sergio Higuita (Col)  
   5. Andreas Kron (Den)  
   6. Tobias Foss (Noo)  
   7. Pascal Eenkhoorn (Ned) 38"
   8. Mikkel Bjerg (Den) z.t.
   9. Mathieu Burgaudeau (Fra)  
   11. Stan Dewulf  
   19. Ilan Van Wilder 1'28"
   43. Jasper Philipsen 5'08"
   60. Jens Reynders 12'42"

   Fase per fase

   1. 19 uur 20 match afgelopen
   2. 19 uur 18. Philipsen op 5 minuten. Jasper Philipsen komt op iets meer dan 5 minuten binnen. Daar zal hij zich meer van voorgesteld hebben.
   3. 19 uur 12. Dewulf 12e en beste Belg. Stan Dewulf sprint in de achtergrond nog naar een ereplaats: 12e. Maar de Belgen zullen er toch meer van verwacht hebben.
   4. 19 uur 12. Eekhoff wint! Als toetje van dit WK krijgen we nog een spannende sprint. Higuita en Pidcock sprinten elk aan een kant, maar het is Eekhoff die door het midden gaat en wint. Straf werk!
   5. 19 uur 11. Eekhoff is nu de kop opgedrongen. Er wordt veel gekeken naar elkaar.
   6. 19 uur 11. Kron lijkt de sprint te willen aantrekken. Eekhoff, Battistella, Pidcock, Bissegger, Higuita en Foss zitten in zijn wiel.
   7. Laatste kilometer. Vlak onder de boog van de laatste kilometer brengt Higuita de 3 tot bij de 4 leiders. Wie wordt wereldkampioen? Spannend! 19 uur 10.
   8. 19 uur 10. Het verschil is nog 50 meter.
   9. 19 uur 07. Higuita, Eekhoff en Kron zijn nog altijd niet kansloos. De 4 koplopers komen altijd maar dichter. Maar we naderen de laatste kilometer!
   10. 19 uur 06. Olalala, Higuita en co zien ze rijden. Gaat Nederland dan toch nog meespelen met Eekhoff? Michel Wuyts.