teams en deelnemers
programma en wedstrijden WK wielrennen 2024
datum wedstrijd afstand startuur winnaar
22/09 tijdrit elite vrouwen 29,9 km 12.00 uur Brown (Aus)
  tijdrit elite mannen 46,1 km 14.45 uur Evenepoel
23/09 tijdrit junioren mannen 24,9 km 9.15 uur Seixas (Fra)
  tijdrit beloften mannen 29,9 km 14.45 uur Romeo (Spa)
24/09 tijdrit junioren vrouwen 18,8 km 8.30 uur Ferguson (GBr)
25/09 mixed relay elite 53,7 km 14.00 uur Australië
26/09 wegrit junioren vrouwen 73,6 km 10.00 uur Ferguson (GBr)
  wegrit junioren mannen 127,2 km 14.15 uur Finn (Ita)
27/09 wegrit beloften mannen 173,6 km 12.45 uur Behrens (Dui)
28/09 wegrit elite vrouwen 154,1 km 12.45 uur Kopecky
29/09 wegrit elite mannen 273,9 km 10.30 uur Pogacar (Svn)

Simply the best: wereldkampioen Tadej Pogacar degradeert iedereen met monsterlijke aanval in Zürich

 zo 29 september 2024 17:10
Wereldkampioenschappen
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
273.9 km
10:40 Winterthur - 17:10 Zürich
Tadej Pogacar
einde
  1. 0
  2. 40
  3. 80
  4. 120
  5. 160
  6. 200
  7. 240
  8. 273.9

    Hij wilde deze trui zo graag en hij heeft het regenboogshirt bemachtigd. En hoe?! Tadej Pogacar heeft een ongeziene demonstratie opgevoerd op het WK in Zürich. Hij lanceerde zijn tweetrapsraket op 100 kilometer van de finish, zijn solo zette hij 50 kilometer verder in. Met zijn Triple Crown en wereldtitel rijdt Pogacar definitief het pantheon van de wielersport binnen. Ben O'Connor werd 2e, Mathieu van der Poel eindigde 3e en Remco Evenepoel 5e.

    De WK-wegrit in Zürich in een notendop:
    1. winnaar van de dag
      Onze superlatieven raken stilaan uitgeput voor de nummertjes van Tadej Pogacar. Zelfs in een van de best gestoffeerde koersen van het jaar wilde hij het met een marathonaanval afmaken. Niemand van de favorieten deed zelfs maar een poging om hem te volgen, en weg was de Sloveen voor een aanval van 100 kilometer. Buitenaards, andermaal.
    2. verliezers van de dag
      Niet dat ze er niet alles aan deden in de achtervolging, maar medefavorieten Remco Evenepoel en Mathieu van der Poel zagen hun Sloveense kameraad niet meer terug tot na de finish in Zürich. Brons was de troostprijs voor de Nederlander, Evenepoel moest het met een vijfde plek doen. Het kan natuurlijk niet elke keer prijs zijn op een kampioenschap.
    3. opvallend
      Vooraf voorspelde hij 100 kilometer chaos, en wanneer trok hij precies ten aanval? Exact, op 100 kilometer van het einde. Tadej Pogacar maakt er een sport van om te verklappen waar hij zal aangaan, remember de Strade Bianche. En niemand is bij machte om hem van antwoord te dienen: fenomenaal!
    4. statistiek
      Als allereerste Sloveen ooit kroonde Tadej Pogacar zich in Zürich tot wereldkampioen op de weg. Bovendien is hij pas de derde renner die in hetzelfde jaar de Giro, de Tour en het WK op zijn naam schrijft. Eddy Merckx in 1974 en Stephen Roche in 1987 zijn de legendarische voorgangers.

    Trosje outsiders valt al vroeg uit

    Een afvallingskoers in de openingsfase van het WK. Niet door de regen en de koude, want in tegenstelling tot de vorige dagen was de zon vandaag van de partij in Zwitserland. Wel door een vroege val die enkele outsiders uitschakelde.

     

    Zo werd al snel duidelijk dat Julian Alaphilippe geen derde regenboogtrui in zijn kleerkast zou mogen hangen. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis, na een val waarbij ook Pello Bilbao en Joao Almeida uitvielen. 

     

    Denemarken verloor dan weer zijn kopman Mattias Skjelmose met rugproblemen. En dan moest de koers nog echt losbarsten. 

     

    Dat gebeurde een eerste keer onder impuls van Victor Campenaerts. Samen met de Slovenen versnelde hij een eerste keer in het peloton. Een vervolg aan die inspanning op de eerste lokale ronde volgde niet meteen. 

    Een vroege val betekende de exit voor Julian Alaphilippe.
    Een vroege val betekende de exit voor Julian Alaphilippe.

    Verre aanval van Tadej Pogacar zonder antwoord

    Het was aftellen tot de derde ronde voor een eerste tegenaanval van betekenis achter zes vroege vluchters. Jay Vine was de aanstoker en met Laurens De Plus en Jan Tratnik hadden topfavorieten Evenepoel en Pogacar een gezant voorin.  

     

    In geen tijd kregen zij een maximale bonus van 3 minuten, maar met killers als Magnus Cort en Stephen Williams in het gezelschap besefte het peloton dat er wat moest gebeuren.

     

    De Belgen werden een eerste keer serieus aan het werk gezet, met weer Campenaerts en Quinten Hermans als werkmieren. Tot de brutale overname van de Slovenen kwam. Mét de beslissende aanval van dit WK. 

     

    Op 100 kilometer van het einde leek Tadej Pogacar de benen eens te willen testen. Alleen: daar doet hij niet aan mee. Meteen trok hij fors door en de weinigen die hem probeerden te volgen, betaalden snel een prijs.

     

    Dat deden medefavorieten Mathieu van der Poel en Remco Evenepoel niet. Zij leken wat te ver te zitten op het moment van zijn aanval, maar er was nog ruim de tijd om deze scheve situatie recht te zetten. Toch?

    Weer alle wielerwetten getart

    Niet dus. Eerst nam de vooruitgeschoven Tratnik zijn landgenoot nog mee op sleeptouw richting de kopgroep, waarvan Pogacar in de volgende lokale ronde al wegreed. Enkel Pavel Sivakov mocht nog even terugkeren. 

     

    De hele Belgische ploeg was al snel opgesoupeerd. Daar ging de sterkte in de breedte, gesloopt door de chaos gesticht door Pogacar. Evenepoel moest het in zijn eentje rooien op 70 kilometer van de finish. 

     

    Aan prikken geen gebrek, maar met hollen en stilstaan kwamen de overgebleven toppers geen seconde dichter bij Pogacar, die Sivakov in de voorlaatste ronde ter plaatse liet. Een solo van 50 kilometer, zo moest het dan maar.

     

    Daarachter was het vaak hollen en stilstaan, tot het in slotronde toch nog even spannend werd. Plots kwamen Evenepoel en Van der Poel met een vijftal gezellen tot op een goede halve minuut.

     

    Pogacar vond net op tijd zijn tweede adem en kwam met een geruststellende bonus aan in Zürich. De Sloveen kon geëmotioneerd zijn eerste wereldtitel vieren na weer maar eens een prestatie die alle wielerwetten tart.

     

    Het zilver was zowaar weggelegd voor Ben O'Connor, die zijn neus voor het goede moment vond om weg te sluipen uit het groepje-Evenepoel. De Belg zat in het slot op zijn tandvlees en werd nog vijfde, titelverdediger Van der Poel sprintte naar brons.

    Gerelateerd:
    Gerelateerd:

    Uitslag Wereldkampioenschappen 2024

    naamresultaatploeg
    1
    Tadej Pogacar
    6:27:30
    SloveniëSLO
    2
    Ben O'Connor
    +34
    AustraliëAUS
    3
    Mathieu van der Poel
    +58
    NederlandNED
    4
    Toms Skujinš
    +58
    LetlandLET
    5
    Remco Evenepoel
    +58
    BelgiëBEL
    6
    Marc Hirschi
    +58
    ZwitserlandZWI
    7
    Ben Healy
    +1:00
    IerlandIRL
    8
    Enric Mas
    +1:01
    SpanjeSPA
    9
    Quinn Simmons
    +2:18
    Verenigde StatenVS
    10
    Romain Bardet
    +2:18
    FrankrijkFRA

    Fase per faselaatste update: ongeveer 8 uur geleden

    17:12

    Pogacar rondt solo geweldig af en is wereldkampioen, O'Connor pakt zilver, Van der Poel brons

    17:11

    Evenepoel vijfde, brons voor Van der Poel

    Ben O'Connor graait met een late uitval nog het zilver weg, Mathieu van der Poel sprint naar het brons. Remco Evenepoel sleept er nog een vijfde plaats uit. 

    17:10

    Fenomenale wereldtitel voor Tadej Pogacar!

    Wat een nummertje, we kunnen het niet genoeg benadrukken! Tadej Pogacar tartte alle wielerwetten en vertrok al op 100 km van de streep, nog eens 50 kilometer verder was hij alle ballast kwijt. Even maakte hij het spannend, maar Pogacar stak er met kop en schouders bovenuit. Weer buitenaards! 

    17:09

    De mensenmassa gaat uit zijn dak voor Pogacar, die geëmotioneerd richting de streep bolt. 

    17:08

    Laatste km.

    Daar is de rode vod voor Tadej Pogacar. Nog steeds met 45 seconden voorsprong, ruim de tijd voor zijn zegegebaar. Hij heeft zijn felbegeerde regenboogtrui bijna beet, en wat zal die hem goed staan. 

    17:07

    Nog 2,5 km en Evenepoel probeert de rest te verrassen. "Niet met mij", denkt VDP. De Nederlander dicht het gaatje weer. 

    17:05

    Healy probeert op kousenvoeten weg te sluipen bij een moment van rust. Skujins dicht het gat, met Evenepoel alweer in het wiel. 

    17:04

    Net wanneer Evenepoel wil aansluiten, gaat Skujins weer eens op de pedalen staan. Van der Poel controleert alles en wapent zijn sprint al voor het zilver. 

    17:03

    Hirschi nog eens

    Van een laatste bultje maakt Hirschi gebruik om weg te snellen en Evenepoel heeft het opnieuw moeilijk met die versnelling. Hij rijdt als allerlaatste van het groepje, tussen hangen en wurgen. 

    17:02

    Evenepoel weer bij Van der Poel

    Met z'n zevenen zijn ze weer samen om voor zilver en brons te bikkelen beneden in Zürich. Nog eens de namen: Evenepoel, Van der Poel, Hirschi, Skujins, O'Connor, Healy en Mas. 

    17:01

    Nog 7 kilometer voor Pogacar, voor wie deze dalende stroken meer dan welkom waren. Achter hem staat het zevental weer op het punt om samen te komen. 

    17:01

    Forse inspanning van Evenepoel om Van der Poel terug te halen

    17:00

    Van der Poel laat Evenepoel achter

    Mathieu van der Poel wil nog voor de afdaling wat voorsprong nemen en krijgt Hirschi en Skujins mee. Evenepoel past en kiest voor zijn eigen tempo, in het gezelschap van O'Connor en Healy. 

    16:59

    Pogacar bolt weer

    Met enkele stevige lendenrukken duikt Pogacar de afdaling in. Die kan hij stilaan met een geruster gemoed aanvatten, 50 seconden voor zijn achtervolgers uit. 

    16:57

    Op het laatste bultje voor de lange afdaling kan Pogacar nog eens op de trappers gaan staan. Een goed teken voor zijn voorsprong, die weer wat groeit tot 45 tellen. 

    16:56

    Het blijft status quo en natuurlijk is het ook veelzeggend dat de zeven achter Pogacar samen blijven. Ze schaduwen vooral elkaar in de strijd om de dichtste ereplaatsen. Mocht er echt doorgeknald worden, zou er wel iemand overboord gaan op de hupjes hier en daar. 

    16:53

    Nog 14 kilometer

    En de kilometers tellen natuurlijk ook af in het voordeel van Pogacar. Nog slechts 14 te gaan, en de meerderheid gaat in dalende lijn. Het zal op de weinige bultjes nog moeten gebeuren voor Evenepoel en co., of zelfs op de ultieme vlakke kilometers richting de aankomst. 

    16:53

    Hergroepering! 7 renners met Evenepoel in de achtervolging op Pogacar