Wereldkampioen! Ontketende Remco Evenepoel tekent meesterwerk uit in Wollongong

  Wereldkampioenschappen
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  17°Cdistance 266.9 km
  location 2:27: Helensburgh - 8:42: Wollongong
  trophy Remco Evenepoel
  einde
  startfinish
  04080120160200240266.9

   België heeft na 10 jaar opnieuw een wereldkampioen: zijn naam is Remco Evenepoel. De 22-jarige Vuelta-winnaar gooide de stok in het hoenderhok in een ruime kopgroep op dik 50 km en opende zijn raid richting regenboogtrui op 2 ronden van het einde. Alleen de Kazach Loetsenko kon nog mee, maar die gooide hij af op de voorlaatste Mount Pleasant. Als een echte tijdrijder stoomde de Belgische wonderboy naar de finish in Wollongong en volgt Philippe Gilbert op, de WK-winnaar in 2012.

   Mislukte Franse coup op Mount Keira, Evenepoel ontwaakt op 75 km van de finish

   "Ik voel me alleszins beter dan vorige zondag."

    

   Wie bij de start 7 dagen na zijn brons in de tijdrit en 14 dagen na zijn eindzege in de Vuelta dergelijke woorden kan uitspreken, barst van het vertrouwen. 

    

   En Remco Evenepoel was erop gebrand om Jan en alleman met zijn benen helemaal te overtuigen. 

    

   Nochtans was Evenepoel niet bij de pinken toen de Fransen een coup pleegden op Mount Keira. 

    

   Wout van Aert en Tadej Pogacar waren wel alert, maar de Fransen hadden in alle chaos hun eigen topspitsen niet mee. 

    

   Na het turbulente uurtje klitte alles weer samen, waarna een klassiek WK geboren was. 

    

   Pieter Serry zette de Belgen alleszins in een zetel door mee te glippen met een interessant groepje, maar op 75 kilometer van de finish begonnen de benen van Evenepoel dan toch te kriebelen. 

   Met een solo van 25 kilometer naar de regenboogtrui

   Bij een volgende Franse zet schoof een waakzame kopman gezwind mee, waarna zijn fris kopje nooit van de eerste rij zou verdwijnen. 

    

   Een superieure Evenepoel was één en al gretigheid, maar verslikte zich niet in zijn onstuimigheid als zeef in de eerste tros. 

    

   Integendeel: op 35 kilometer van de finish gooide hij op het plekje van Annemiek van Vleuten op zijn kousenvoeten zijn troeven helemaal op tafel. 

    

   Alleen Aleksej Loetsenko was in staat om op de bagagedrager van de 22-jarige goudklomp te springen, maar op 25 kilometer van de witte lijn werd ook hij uitgezwaaid. 

    

   Het werd één lange triomftocht in Wollongong, waar Evenepoel zijn vlag plantte en iedereen definitief het zwijgen oplegde.

   Wout van Aert sprint naar de 4e plaats

   En wat met de andere favorieten? Wout van Aert was bij het eerste sleutelmoment klaarwakker, maar dat feestje werd na een uurtje al stilgelegd.

    

   De topfavoriet schoof daarna in tegenstelling tot Remco Evenepoel niet mee met een nieuwe zet van de Fransen en zat daarna gevangen bij de tamme favorieten, die monddood waren gemaakt.

    

   In de voorlaatste ronde was het zowaar Van Aert zelf die toch nog leven in de brouwerij bracht, maar de tenoren konden nooit nog hun hand uitsteken naar de magische trui.

    

   Wel naar de medailles na een bizarre ommekeer in de slotkilometers. Wout van Aert had echter niet meer de sprint voor zilver of brons en werd 4e na Christophe Laporte en Michael Matthews. Op 2'12"...

   Uitslag WereldkampioenschappenUitslag Wereldkampioenschappen

     naamploegresultaat
   1Remco EvenepoelBEL6:16:08
   2Christophe LaporteFRA+2:21
   3Michael MatthewsAUS+2:21
   4Wout van AertBEL+2:21
   5Matteo TrentinITA+2:21
   6Alexander KristoffNOO+2:21
   7Peter SaganSLW+2:21
   8Alberto BettiolITA+2:21
   9Ethan HayterGBR+2:21
   10Mattias SkjelmoseDEN+2:21

   Fase per fase

   1. 08 uur 49. De top 10: Evenepoel, Laporte, Matthews, Van Aert, Trentin, Kristoff, Sagan, Bettiol, Hayter, Skjelmose. Op liefst 2'21." .
   2. 08 uur 45. "Danne coureur, vent. Kampioen! Mo vent toch!"  Yves Lampaert schreeuwt het uit.  .
   3. 08 uur 44. Op meer dan 2 minuten wint Christophe Laporte de sprint voor Michael Matthews en Wout van Aert. Wat een vreemde ontknoping nog voor het podium.  .
   4. 08 uur 44. Daar is ook het peloton nog.  .