Straaljager Ganna houdt Van Aert van tijdritgoud in eigen land

  WK wielrennen in Imola
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 31.7 km
  location 14:30: Imola - 16:30: Imola
  trophy Filippo Ganna
  einde
  startfinish
  0102031.7

   Thuisrijder Filippo Ganna (24) heeft met overmacht de wereldtitel tijdrijden veroverd. Tegen de Italiaan was niemand opgewassen. Ook Wout van Aert niet, al wipte onze landgenoot na een verbluffend tweede deel nog naar de 2e plaats. Het brons was voor Stefan Küng.

   Het WK tijdrijden in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Filippo Ganna was voor eigen volk topfavoriet en bezweek niet onder de druk. De Italiaan knalde tot dusver vooral op de piste, maar de wereldrecordhouder op de individuele achtervolging wordt ook een kanjer op de weg.
   • Winnaar van de dag (2): Filippo Ganna was buitenaards, dat zal Wout van Aert ook wel beseffen. Maar zijn tijdrit moet onze landgenoot vleugels geven voor de wegrit van zondag. Zijn tweede helft van vandaag bewijst dat er nog veel jus in de benen zit.
   • Opvallend: Filippo Ganna won dit seizoen de tijdrit in Tirreno-Adriatico en het Italiaans kampioenschap tegen de klok. Eén keer botste hij dit seizoen op een sterkere opponent: Remco Evenepoel vloerde hem in San Juan. 

   Bekijk het verslag van het WK tijdrijden bij de mannen

   Ganna blaast iedereen weg

   Vooraf werd vooral gespeculeerd over de wind, maar halfweg bleek deelname aan de Tour de France plots het gespreksitem van de dag te worden.

    

   De gepasseerde Geraint Thomas verbaasde vriend en vijand met een zeer scherpe chrono halfweg, maar de Welshman – nota bene een debutant – moest geen hoop koesteren op de regenboogtrui.

    

   De concurrentie kwam uit zijn vertrouwde Ineos-hoek. Filippo Ganna – ook een thuisblijver – bevestigde zijn tijdrit in de Tirreno-Adriatico en zette een buitenaardse tijd neer na 15 kilometer.

    

   Titelverdediger Rohan Dennis was zijn dichtste belager op 20 seconden, voor de Belgen beloofde het podium daar een zeer lastige opdracht te worden.

    

   Wout van Aert was na 15 kilometer 6e op 46 tellen van Ganna, Victor Campenaerts stelde toch een beetje teleur met een achterstand van 53 seconden.

   Ganna verpulvert de tussentijd van Thomas met 36 seconden:

   Inhaalmanoeuvre van Van Aert is opsteker voor zondag

   Door de forse meewind werd er niet meteen aangenomen dat er tijd kon worden goedgemaakt in het tweede gedeelte.

    

   Straaljager Ganna bevestigde die stelling en stoomde ongenaakbaar door naar de eerste Italiaanse wereldtitel tegen de klok.

    

   Maar de strafste stoot kwam toch uit het Belgische kamp. Campenaerts bleef op zijn 8e stelling kleven, Van Aert wipte van de 6e tussentijd naar de 2e chrono aan de finish.

    

   Een verbluffende Van Aert liep nog 20 seconden in op Ganna en kaapte na zijn inhaalbeweging het zilver weg, voor de neus van een mengelmoes van deelnemers aan de Tour en mannen met andere plannen.

    

   Titelverdediger Dennis kreeg nog een klap, Europees kampioen Küng legde beslag op het brons.

   Campenaerts eindigt op de 8e plaats

   Wereldkampioen Ganna: "Ik voelde geen druk"

   "Dit is een droom", reageerde Filippo Ganna na zijn overwinning in eigen land.

    

   "Ik kreeg heel veel steun vanuit de auto. Daar moet ik het Italiaanse team en mijn ploeg Ineos-Grenadiers voor bedanken."

    

   Na zijn demonstratie in de Tirreno stond de 24-jarige Italiaan als topfavoriet aan de start.

    

   "Die druk voelde ik niet. De voorbije dagen heb ik vooral over andere dingen gepraat", lacht Ganna.

   Bekijk de ontknoping van het WK tijdrijden:

   Wuyts: "Van Aert heeft het waargemaakt met een zilveren medaille"

   Rituitslag WereldkampioenschappenRituitslag Wereldkampioenschappen

     naamploegresultaat
   1Filippo GannaITA35:54.10
   2Wout van AertBEL+26.72
   3Stefan KüngZWI+29.80
   4Geraint ThomasGBR+37.02
   5Rohan DennisAUS+39.76
   6Kasper AsgreenDEN+47.13
   7Rémi CavagnaFRA+48.35
   8Victor CampenaertsBEL+52.81
   9Alex DowsettGBR+1:06.38
   10Tom DumoulinNED+1:14.06

   Fase per fase

   1. 16 uur 31. Met deze tweede plaats kan Van Aert thuiskomen. Zijn sterren voor de wegrit stijgen alleen maar! José De Cauwer.
   2. 16 uur 30. De uitslag: Ganna, Van Aert, Küng, Thomas, Dennis, Asgreen, Cavagna, Campenaerts, Dowsett, Dumoulin. .
   3. 16 uur 29. Ganna is wereldkampioen, Van Aert is tweede. Dennis stort in en komt niet verder dan de 5e plaats. Van Aert heeft een wonderlijke tweede helft gereden, maar deze Ganna was buitenaards.  .
   4. 16 uur 28. Van Aert heeft toch 20 tellen goedgemaakt op Ganna. Dat geeft vooral zeer veel moed voor zondag! .
   5. 16 uur 27. Ganna onttroont Van Aert. Een volledig wonder zien we niet: Filippo Ganna houdt stand en neemt een optie op het goud. Zijn voorgift op Van Aert: 26"72. .
   6. 16 uur 26. Podium voor Van Aert. Dumoulin heeft al eens moeten corrigeren, zo zagen we op de beelden. Hij mag een topnotering vergeten en is slechts 9e. Dat betekent dat Van Aert al zeker is van minstens brons. Nu volgen Ganna en Dennis nog.  .
   7. 16 uur 25. Küng boven Van Aert. Nein voor Europees kampioen Küng. Hij zweeft 3 tellen boven Van Aert.  .
   8. 16 uur 25. Van Aert heeft in het tweede deel 20-21 seconden goedgemaakt op Thomas! Lekker! .
   9. 16 uur 24. Dit schept moed! Dan toch nog een medaille? Michel Wuyts .
   10. 16 uur 24. Van Aert aan de finish: toptijd! Hij flikt het toch: Wout van Aert maakt tijd goed en gaat onder de chrono van Geraint Thomas. Na een fantastisch tweede deel is 36'20"82 de voorlopige richttijd! .
   11. 16 uur 22. Cavagna verachtert niet en gooit Campenaerts nu definitief van het podium. De Fransman is voorlopig 3e, op 11". .
   12. 16 uur 21. Ook Dowsett kan fluiten naar het podium. Zijn 4e chrono is op zijn maat. .
   13. 16 uur 21. Worden nog aan de finish verwacht: Dowsett, Cavagna, Van Aert, Küng, Dumoulin, Dennis en Ganna.  .
   14. 16 uur 20. Met finishers Bevin en Craddock hoeven we geen rekening te houden voor het podium. Voorlopig: Thomas, Asgreen op 10", Campenaerts op 16". .
   15. 16 uur 19. Nog 4 kilometer voor Wout van Aert. Kan hij zijn tenen nog eens uitkuisen en naar het podium springen? Halfweg leken de verschillen nog min of meer speelbaar (voor het brons). .
   16. 16 uur 17. Aan de finish duwt Asgreen Campenaerts nog een plekje verder weg. De Deen rijdt een prima tweede gedeelte en is voorlopig 2e aan de finish: +10". .
   17. 16 uur 16. We vrezen toch een beetje dat de spanning weg is. Ganna was al een straaljager in de Tirreno, weliswaar tijdens een korte tijdrit. Deze inspanning moet hij nog wat rekken, maar we zien de Italiaan voor eigen volk niet stilvallen.  .