IJzersterke Van Aert vindt in Julian Alaphilippe zijn meester op WK in Imola

  Wereldkampioenschappen
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 258.2 km
  location 9:56: Imola - 16:35: Imola
  trophy Julian Alaphilippe
  einde
  startfinish
  04080120160200258.2

   Julian Alaphilippe heeft zich in Imola tot wereldkampioen gekroond. Op de slotklim had niemand een antwoord op een snedige demarrage van de Fransman. In de achtervolging won Wout van Aert de sprint om het zilver.

   WK wielrennen in Imola in een notendop

   • Sleutelmoment: De Belgen rijden tot de laatste beklimming van de Gallisterna een vlekkeloze wedstrijd, met een verbluffende Wout van Aert in de finale. Maar op de verwachte prik van Julian Alaphilippe heeft hij geen antwoord. In de achtervolging botert het niet, ook al omdat niemand zin heeft om met de snelle Van Aert naar de finish te gaan, zelfs niet zijn Jumbo-Visma-ploegmaat Roglic.

    

   • Winnaar van de dag: Julian Alaphilippe reed niet zijn beste Tour de France - ook al won hij een etappe - maar hij zat toen al met het WK in Imola in zijn hoofd. Hij speelde het tactisch perfect en zal zijn regenboogtrui ongetwijfeld een heel seizoen tonen.

    

   • Statistiek: Wout van Aert voegt aan zijn zilveren medaille van de tijdrit opnieuw een zilveren medaille toe. Het is pas de 2e keer dat dit gebeurt op een WK. In 1995 won Indurain en Olano afwisselend goud en zilver in de tijd- en wegrit.

   Bekijk het wedstrijdverslag:

   Tourwinnaar Pogacar luidt de finale in

   De eerste 7 van de 9 ronden kunnen we snel doorspoelen, want meer dan het klassieke koersverhaal met een groep vluchters (Koch, Friedrich, Arashiro, Grosu, Castillo, Fominich en Traeen voor de wielerhistorici onder jullie) die gedoemd was om te stranden, kregen we niet.

    

   Na voorbereidend werk van de Fransen namen de Belgen het heft in handen in de voorlaatste ronde. Op de Gallisterna, de zwaarste van 2 klimmen in elke ronde, bond zowaar Tourwinnaar Tadej Pogacar de kat de bel aan.

    

   De Belgen waren nog goed vertegenwoordigd, maar beten toch bijna hun tanden stuk op het Sloveense supertalent. Iets voorbij het ingaan van de laatste ronde gebeurde toch het onvermijdelijke en werd Pogacar ingehaald.

   Pogacar springt weg op de Gallisterna op ruim 40 km van het einde

   Zenuwslopende slotronde

   Op de beklimming van de  Mazzolano werd vooral het peloton uitgedund. Ook de Belgen werden gedecimeerd. Greg Van Avermaet en Wout van Aert bleven nog over, al zou de onbuigbare Tiesj Benoot in de fase tussen de 2 beklimmingen een gesmaakte comeback maken.

    

   Benoot was nodig om een bresje te dichten tussen een groep met Van Aert en eentje met Van Avermaet. Van Aert maakte op alles en iedereen indruk door bijna fluitend in elke aanval mee te schuiven.

    

   Ook zo op de Gallisterna, wat José De Cauwer de uitspraak "kan het hier nog misgaan, eigenlijk?" ontlokte. Ja, dus, want toen Alaphilippe zijn vuurwerk bovenhaalde, kon niemand volgen, ook Van Aert niet.

    

   Achter het Franse woelwater vormde zich een groepje met naast Van Aert ook Hirschi, Kwiatkowski, Fuglsang en Roglic. Wielerminnend België had gehoopt op een wederdienst van Jumbo-ploegmaat Roglic voor Van Aert, maar dat viel tegen. In de dalende strook naar het F1-circuit van Imola kreeg Alaphilippe een gedroomd terrein, op het circuit zelf gunden de achtervolgers elkaar het licht in de ogen niet meer.

    

   Aan de finish wist de emotionele Alaphilippe zich met zijn vreugde geen blijf. Van Aert ging de sprint om het zilver van ver aan en won met overmacht. Hirschi verovert het brons en is de  jongste medaillewinnaar op het WK sinds Armstrong in 1993.

   Sterke Alaphilippe gaat op de slotklim, Van Aert moet even passen

   Rituitslag WereldkampioenschappenRituitslag Wereldkampioenschappen