Amerikaanse Dygert Owen droogt Oranje-vrouwen af op kletsnat WK

  WK tijdrit elite vrouweneinde
  individuele tijdrit
  VertrekRipon - AankomstHarrogate -
  Afstand30,3 km
  0102030.3

   De 22-jarige Chloé Dygert Owen heeft de concurrentie, de Nederlandse vrouwen op kop, weggeblazen op een uitgeregend WK tijdrijden bij de vrouwen. Oranje veroverde met Anna van der Breggen en uittredend kampioene Annemiek van Vleuten wel het zilver en brons. Julie Van de Velde werd 33e op 6'22".

   Bekijk het wedstrijdverslag

   Nederland realiseerde vorig jaar in Innsbruck een clean sweep en ook dit jaar verscheen Oranje met torenhoge ambities aan de start. Kon Annemiek van Vleuten 3 op een rij scoren? Kon Anna van der Breggen eindelijk eens haar landgenote kloppen? En kon Lucinda Brand het Nederlandse podium ook dit jaar vervolledigen?

    

   Alle mooie praatjes mochten in een uitgeregend Yorkshire pijlsnel in de prullenmand. Door het hondenweer was de start na veel vijven en zessen uitgesteld, maar Chloé Dygert Owen was van bij de eerste pedaalslag klaarwakker. De 22-jarige Amerikaanse vertrok als een wervelwind, peuzelde de ene na de andere vrouw op en zette een vlijmscherpe chrono op de tabellen.

    

   Het grote Nederlandse blok stond machteloos tegenover de buitenaardse Amerikaanse. Van der Breggen en Van Vleuten completeerden in die volgorde het podium, weliswaar op liefst anderhalve minuut van Dygert Owen.

    

   De nog maar 22-jarige Amerikaanse is een product van de piste en veroverde in Rio 2016 zilver in de ploegenachtervolging. Op de weg gaf ze haar visitekaartje al af met een 4e plaats op het WK tijdrijden in Bergen in 2017, maar haar carrière kende een forse dip na blessureleed.

    

   Met een knaltijdrit katapulteert Dygert Owen, die het voorbije jaar in de VS kampeerde, zichzelf nu helemaal naar de top. Al staat 2020 weer in het teken van de Spelen, in de eerste plaats op de piste. Is de wissel van de wacht ingezet?

   Dygert Owen: "Nu kijk ik uit naar Tokio"

   Chloé Dygert Owen bleef stoïcijns kalm tijdens haar flashinterview. "Ik had me erg goed voorbereid. De voorbije week vertoefde ik in het gezelschap van Kristin Armstrong, drievoudig olympisch kampioene. We hebben samen toegewerkt naar deze tijdrit."

    

   "Ik was goed voorbereid en nu kijk ik uit naar Tokio", was de droge boodschap. "Ik ben iedereen dankbaar die op mijn slechte dagen in mij bleef geloven."

   Rituitslag WereldkampioenschappenRituitslag Wereldkampioenschappen

     naamploegresultaat
   1Chloé Dygert OwenVS42:11.57
   2Anna van der BreggenNED+1:32.35
   3Annemiek van VleutenNED+1:52.66
   4Amber NebenVS+2:38.41
   5Lisa KleinDUI+2:40.79
   6Marlen ReusserZWI+3:02.09
   7Leah ThomasVS+3:12.66
   8Lucinda BrandNED+3:15.62
   9Alena AmialiusikWRU+3:17.56
   10Lisa BrennauerDUI+3:19.80
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   />/>Antwerpen - Leuven268.3 kmAlaphilippeAlaphilippe

   Fase per fase

   1. 18 uur 05. Brons voor Van Vleuten. Titelverdedigster Annemiek van Vleuten moet vrede nemen met de 3e plaats. Anna van der Breggen is 2e, maar het is allemaal op zeer ruime afstand van winnares Chloé Dygert. .
   2. 18 uur 03. Livestream verversen! Voor de laatste minuten van deze tijdrit zijn we overgeschakeld naar Canvas. Vergeet dus niet uw livestream even te verversen. .
   3. 18 uur 01. Van Vleuten moet nog iets wegpoetsen in de slotfase, want ze is voorlopig het pleit voor de 2e plaats tegen Van der Breggen aan het verliezen. .
   4. 18 uur . Krijgen we morgen hetzelfde verhaal? Zal een jonge snaak zich overtreffen op een parcours dat hem op het lijf geschreven is? . Ruben Van Gucht.
   5. 17 uur 58. Elisa Longo Borghini wil zich niet laten oprollen door Anna van der Breggen, die daardoor nog eens stevig spurt. Ze finisht op 1'32". Goed voor zilver of brons? .
   6. 17 uur 54. Als de tijdrit en de ploegenachtervolging combineerbaar zijn, dan zie ik Chloe Dygert in Tokio 2 keer goud pakken. . Lieselot Decroix.
   7. 17 uur 52. De spanning is weg, dat is nu wel duidelijk. Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten kunnen wel nog bikkelen voor het zilver en brons. Kan Van der Breggen haar concurrente eindelijk eens kloppen? Al is het dan wel maar een "valse" overwinning. .
   8. 17 uur 50.
   9. 17 uur 49. Op liefst 3'15" is Lucinda Brand voorlopig 2e. We herhalen: 3'15". De overmacht van Chloé Dygert is enorm. .
   10. 17 uur 48. Hier worden we stil van... Ruben Van Gucht.
   11. 17 uur 45. Dygert aan de finish: 42'11"57. Weer of geen weer: Chloé Dygert-Owen droogt iedereen af aan de streep. Volledig verkrampt moet ze van haar fiets geholpen worden. Ze is tot op het bot gegaan, maar deze verzuring zal haar wel de wereldtitel opleveren. .
   12. De gigantische verschillen halfweg. 17 uur 44.
   13. 17 uur 43. Chloé Dygert pakte op de Spelen van Rio zilver in de ploegenachtervolging en mikt volgend jaar vol op Tokio. Wellicht zal ze dus nog een jaartje blijven hangen in de VS en Europa nog wat negeren. .
   14. 17 uur 41. We schrijven Dygert op! Het lijkt nu al boeken toe. En schrap die lijkt maar. Ook Van Vleuten volgt op 1'10". Dygert degradeert de rest compleet. .
   15. 17 uur 40.