Evenepoel nu ook vicewereldkampioen! Campenaerts en Lampaert gaan onderuit

  WK tijdrit elite mannen
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 54 km
  location 14u18: Northallerton - 16u49: Harrogate
  trophy Rohan Dennis
  einde
  startfinish
  01020304054

   Na de Europese titel in zijn debuutjaar heeft Remco Evenepoel ook WK-zilver veroverd in het tijdrijden bij de profs. Enkel titelverdediger Rohan Dennis ging in Yorkshire sneller dan het 19-jarige toptalent. Bijna finishten twee Belgen op het podium, maar Victor Campenaerts kende tot twee keer toe pech. Ook Yves Lampaert bleef niet recht in Engeland.

   Het WK tijdrijden in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Rohan Dennis verliet de Tour door een achterpoortje en reed na zijn opgave geen competitie meer. De Australiër heeft zijn hoofd de voorbije maanden kunnen legen en reed op zijn gewenste fiets (niet die van de ploegsponsor) naar een tweede titel op een rij.
   • Winnaar van de dag (2): Als geboren winnaar liet Remco Evenepoel toch een pruillip zien na de finish van Dennis, maar hij mag alleen maar apetrots zijn op deze prestatie. Evenepoel is amper 19 jaar, reed voor het eerst een ellenlange tijdrit en deed het verbluffend. Hij is de jongste renner op een WK-podium bij de profs.
   • Verliezer van de dag: Victor Campenaerts leek na zijn zware dip helemaal klaar voor het WK, maar Dame Fortuna hielp hem geen handje. Dennis zou sowieso buiten categorie geweest zijn, maar een val en een haperende ketting zorgden voor een grote ontgoocheling.

   Bekijk het wedstrijdverslag:

   Dennis blaast iedereen weg

   Of er een parallel was met de tijdrit bij de vrouwen van gisteren? Toch wel. Vooraf wreven de Belgische wielerliefhebbers in hun handen. Er werd zelfs stiekem gedroomd van een (volledig) Belgisch podium en het zag er na 17 kilometer bij het eerste tussenpunt ook heel rooskleurig uit.

    

   Remco Evenepoel bewees daar al dat hij over wonderbenen beschikte, Victor Campenaerts was daar amper 1 seconde langzamer dan de Europese kampioen. Euforie in het Belgische kamp, al kon nog één renner roet in het eten gooien. En dat deed hij ook, met verve zelfs.

    

   Rohan Dennis zette de Belgische tandem na één derde van de WK-race al op bijna 20 seconden. De Australiër was als een dief in de nacht uit de Tour verdwenen, maar ontpopte zich vandaag tot de Chloé Dygert Owen van gisteren bij de vrouwen.

    

   De Amerikaanse blikte dinsdag de Nederlandse vrouwen in en ook Dennis deed dat vanmiddag met zijn concurrenten. Op zijn “anonieme fiets” (Dennis is niet tevreden over zijn ploegsponsor Merida) was de Australiër op weg naar zijn bisnummer outstanding. De vraagtekens na de Tour werden dus in één ruk ingewisseld voor uitroeptekens.

   Indrukwekkende Rohan Dennis finisht ruim een minuut sneller dan Evenepoel en is wereldkampioen

   Evenepoel is impressionant, Campenaerts en Lampaert likken hun wonden

   De superlatieven van Dennis mogen ook op de rug van Evenepoel gekleefd worden, die als neoprof ook een verbluffende tijd klokte. Op 1’09” reed hij naar een magistrale tweede plaats. Een onwaarschijnlijk straffe prestatie als 19-jarige.

    

   Een tweede Belgische medaille bleef ergens op de Britse wegen hangen. Victor Campenaerts verdiende zijn plaats op het podium, maar kreeg een eerste mokerslag na een valpartij. Kettingproblemen in het laatste deel van de tijdrit fnuikten zijn kansen helemaal. Campenaerts finishte uiteindelijk 11e.

    

   Voor Yves Lampaert draaide de tijdrit ook al uit op een klein drama. Lampaert kwam geenszins in de buurt van het podium, maar kwam ook nog eens stevig ten val. Hij reed uit op 13 minuten, maar kwam wel met vrij geruststellend blessurenieuws na zijn schuiver.

   Pech voor Lampaert die op 10 minuten finisht: "Hij moet over de kop gegaan zijn in het slot"

   Ook Campenaerts komt ten val en wordt even later zelfs voorbij gereden door Dennis

   Opnieuw pech voor Campenaerts! Kettingprobleem en fietswissel

   Rituitslag WereldkampioenschappenRituitslag Wereldkampioenschappen

     naamploegresultaat
   1Rohan DennisAUS1:05:05.35
   2Remco EvenepoelBEL+1:08.93
   3Filippo GannaITA+1:55.00
   4Patrick BevinNZL+1:57.16
   5Alex DowsettGBR+2:01.77
   6Lawson CraddockVS+2:07.27
   7Tanel KangertEST+2:07.60
   8Nélson OliveiraPOR+2:09.80
   9Tony MartinDUI+2:27.14
   10Stefan KüngZWI+2:46.66
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   wegwedstrijdwegwedstrijdAntwerpen - Leuven268,3 kmAlaphilippeAlaphilippe

   Fase per fase

   1. 17 uur . Campenaerts: "Veel pech of misschien te enthousiast".

    Campenaerts: "Veel pech of misschien te enthousiast"

   2. 16 uur 59. Indrukwekkende Rohan Dennis finisht ruim een minuut sneller dan Evenepoel en is wereldkampioen.

    Indrukwekkende Rohan Dennis finisht ruim een minuut sneller dan Evenepoel en is wereldkampioen

   3. 16 uur 48. Na zijn val en kettingprobleem is Victor Campenaerts de laatste man aan de finish. Hij wordt helaas pas 11e. Geen olympische kwalificatie, al zijn er misschien nog achterpoortjes.
   4. 16 uur 48. Vader Evenepoel: "Remco heeft ons en de ploeg al het hele jaar verrast".

    Vader Evenepoel: "Remco heeft ons en de ploeg al het hele jaar verrast"

   5. 16 uur 47. Opvallend: Roglic wilde absoluut nog voor Dennis finishen. Een beetje flauw van de Sloveen, die zo de foto's verpest. Dennis valt intussen in de armen van zijn huilende echtgenote. .
   6. 16 uur 47. Bisnummer voor Dennis! De spanning was al een hele tijd weg. Rohan Dennis heeft zich na de Tour uitstekend herpakt. Hij balt zijn vuist en viert zijn tweede wereldtitel op een rij. .
   7. 16 uur 46. Dit zal de top 10 zijn: Dennis, Evenepoel, Ganna, Bevin, Dowsett, Craddock, Kangert, Oliveira, Martin en Küng. Campenaerts moet zich daar nog tussen proberen te gooien. .
   8. 16 uur 45. Roglic toont karakter en kruipt weer naar het wiel van Dennis. Niet vergeten: de Sloveen was 3 minuten vroeger gestart dan de Australiër...
   9. 16 uur 43. Het brons is voor Ganna. Nelson Oliveira redt het niet en mag niet op het podium. De Italiaan Filippo Ganna is de verrassing van de dag en wordt 3e.
   10. 16 uur 42. Opnieuw pech voor Campenaerts! Kettingprobleem en fietswissel.

    Opnieuw pech voor Campenaerts! Kettingprobleem en fietswissel

   11. 16 uur 41. Dennis en Evenepoel weten nog niet wie ze naast zich zullen krijgen op het podium. Ganna, Bevin en Oliveira zijn de voornaamste gegadigden. .
   12. 16 uur 41. Dennis consolideert zijn voorsprong van iets meer dan een minuut op Evenepoel. Dat zet de kwaliteiten van onze landgenoot nog eens in de verf. Hij is nog maar 19 jaar...
   13. 16 uur 39. Voor Campenaerts is na een val en materiaalpech het podium nu echt wel weg, maar hij moet op de top 8 voor Tokio mikken. Die hangt aan een zijden draadje. .
   14. 16 uur 38. Evenepoel mag naar de hotseat bij zijn finish, maar Dennis is duidelijk sneller aan het 2e tussenpunt.

    Evenepoel mag naar de hotseat bij zijn finish, maar Dennis is duidelijk sneller aan het 2e tussenpunt

   15. 16 uur 37. Dennis is een maatje te groot, maar wat Evenepoel realiseert is wel verbluffend sterk. Hij zet gepatenteerde hardrijders op minstens 45 seconden tot 2, 3 of 4 minuten. .
   16. 16 uur 37. De laatste 10 renners moeten nog finishen, maar de kaarten lijken al geschud. . Renaat Schotte.
   17. 16 uur 36. Oliveira verliest terrein: we mogen het zilver opschrijven voor Evenepoel, die vicewereldkampioen zal worden als 19-jarige.
   18. 16 uur 35. Lampaert: "Plots gingen mijn 2 wielen in de lucht".

    Lampaert: "Plots gingen mijn 2 wielen in de lucht"

   19. 16 uur 34. Rohan Dennis is toch flink aan het flirten. Tijdens zijn inhaalmanoeuvre bij Primoz Roglic schuwt hij de risico's niet. De Aussie blijft op het nippertje recht. .