• home
 • video
 • pas verschenen

  Tijdritbrons voor Campenaerts (en bijna zilver), Dennis buitenaards

  WK: tijdrit elite manneneinde
  individuele tijdrit
  VertrekRattenberg - AankomstInnsbruck -
  Afstand52,1 km
  01020304052.1

   Rohan Dennis heeft zich voor het eerst in zijn carrière tot wereldkampioen tijdrijden gekroond. De Australiër was in Innsbruck duidelijk sterker dan titelverdediger Tom Dumoulin. Europees kampioen Victor Campenaerts
   pakte de bronzen medaille, op een halve seconde van Dumoulin. Het is voor België al de derde tijdritmedaille na zilver bij de beloften en goud bij de junioren.

   Geen duel Dumoulin-Dennis, wel duel Dumoulin-Campenaerts

   Iedereen had een duel tussen titelverdediger Tom Dumoulin en man-in-vorm Rohan Dennis verwacht. Het werd snel duidelijk dat de Australiër een klasse apart was vandaag. In plaats daarvan kregen we een strijd tussen Dumoulin en Victor Campenaerts.

    

   Campenaerts had vooraf de ambitie uitgesproken om de beste Belg ooit op een WK tijdrijden te worden, ofwel een plek in de top 5 dus. De tweevoudige Europese kampioen tegen het uurwerk vond in Innsbruck immers geen parcours op zijn maat.

    

   In het eerste, vlakke deel was Dumoulin ook een stukje sneller. En dan moest de klim nog komen. Maar in plaats van bergop tijd te verliezen, liep Campenaerts zelfs nog in op de Nederlandse tempobeul. Op de top was het verschil tussen de 2 nog 11 seconden.

    

   Dumoulin moest ook in het dalende stuk naar Innsbruck steeds meer terrein prijsgeven. Het was nagelbijten tot op de streep: 53 honderdste seconde, zoveel hield de uittredende kampioen over op Campenaerts voor het zilver. Dennis trok het zich allemaal niet aan. Hij had de concurrentie "op zijn Evenepoels" van tafel geveegd.

   Bekijk de bronzen finish van Victor Campenaerts

   Jolige Dumoulin: "Hopelijk wordt Campenaerts niet beter"

   • Rohan Dennis (goud): "Ik had al heel wat pech gehad op WK's, maar ik ben er in blijven geloven en hard blijven werken. Nu word ik daarvoor uitbetaald. Wat mijn geheim is? Een goeie omkadering, een goeie privésituatie. De sleutel is geluk. Als je gelukkig bent, rijd je goed. (Over Campenaerts) Dat is er eentje om in de gaten te houden. In de Giro had hij mij bijna geklopt. Dat was een wake-upcall. Hij wordt een dreiging, ik zal hem nooit mogen uitvlakken in de toekomst. Ik ben blij dat ik hem nu nog kon voorblijven."
   • Tom Dumoulin (zilver): "Ik was echt niet goed. Niet goed genoeg. Ik had vrij snel door dat het mijn dag niet was. Ik wist bij het tussenpunt al dat ik moest vertragen. Het werd een slopend gevecht tot de finish. Ik kwam als een gebroken man de fiets af. Tussentijden wist ik niet, anders was ik niet nog 2e geworden. Die achterstand op Dennis was een klap in mijn gezicht geweest. (Over Campenaerts) Het is heel mooi voor hem. Ik hoop dat hij op dit niveau blijft en niet beter wordt (lacht)."

   De Plus zakt door het ijs

   Met Laurens De Plus stond er nog een 2e Belg aan de start in Innsbruck. Zijn doel was om beter te doen dan vorig jaar (22e), maar het werd een enorme ontgoocheling.  De Plus, die zondag nog wereldkampioen was geworden met Quick-Step, draaide vierkant en gaf uiteindelijk meer dan 8 minuten prijs, goed voor een 50e plaats.

   Dumoulin doet net iets beter dan Campenaerts en pakt zilver

   Rohan Dennis wint met ruime voorsprong het WK tijdrijden

   Fase per fase

   1. 16 uur 45. "53 honderdsten. Jammer! Jammer! Jammer! Maar zijn prestatie was in ieder geval top, top, top.". José De Cauwer.
   2. 16 uur 44. Dumoulin net zilver. Tom Dumoulin houdt een paar honderdsten over op Campenaerts. Zilver voor de uittredende kampioen, brons voor Campenaerts.
   3. 16 uur 43. "Wat ik denk? Ik denk niet meer.". José De Cauwer.
   4. 16 uur 43. Slotkilomter Dumoulin. Dumoulin is met een kleine voorsprong op Campenaerts aan de slotkilometer begonnen. Wordt het zilver of brons?
   5. 16 uur 42. Goud voor Dennis! Het was eigenlijk niet meer nodig, maar Rohan Dennis is nog helemaal tot het uiterste gegaan. Na enkele meters lacht hij dan toch en valt hij in de armen van zijn begeleiding. Hij weet nu al dat het binnen is.
   6. 16 uur 40. "Zijn wij hier aan het dromen, of wat?". José De Cauwer.
   7. 16 uur 39. Spanning om zilver! Volgens de GPS houdt Dumoulin nog 1 seconde over van zijn voorsprong van 11 seconden. Zal Campenaerts zich tussen Dennis en Dumoulin nestelen?
   8. 16 uur 39. "Campenaerts zet hier weer een enorme stap vooruit". José De Cauwer.
   9. 16 uur 38. Campenaerts bijna zeker van medaille. Hij is in het laatste deel nog wat uitgelopen op Kwiatkowski. 43 seconden is hij sneller dan de Pool aan de finish. De volgende die we verwachten is Rohan Dennis.
   10. 16 uur 37. Kwiatkowski is een kleine 10 seconden sneller dan Oliveira, maar in de verte moet Campenaerts er al aan komen.