• home
 • video
 • pas verschenen

  Wereldkampioenschappen: Bergen-Bergen

  Wereldkampioenschappeneinde
  individuele tijdrit
  VertrekBergen - AankomstBergen -
  Afstand31 km
  0102031

   Na zijn eindzege in de Giro en winst in de WK-ploegentijdrit heeft de Nederlander Tom Dumoulin (26) zich nu ook tot wereldkampioen tijdrijden gekroond. Primoz Roglic en Chris Froome reden naar de ereplaatsen in Bergen. Europees kampioen Victor Campenaerts was de snelste Belg.

   Nederlandse suprematie tegen de klok

   Het atypische WK tijdrijden in Bergen had een prangend duel tussen Tom Dumoulin en Chris Froome moeten opleveren, de winnaars van de grote rondes in 2017. Maar Froome kon er nooit een tweestrijd van maken.

    

   De Brit stond al snel een pakje seconden in het krijt en kwam nooit in het juiste ritme. Dumoulin haalde van zijn kant verschroeiend hard uit en liet zich niet van de wijs brengen door de regendruppels.

    

   Dumoulin liet - zonder fietswissel - de beste tussentijden noteren en kende per kilometer minder en minder genade. Op de slotklim, vol wielergekke Noren, kon hij bij wijze van spreken al freewheelend naar boven rijden. Dumoulin pakte zijn eerste wereldtitel, de kerst op een fantastische taart.

    

   Voor Chris Froome was de zilveren medaille eveneens te hoog gegrepen. De Sloveen Primoz Roglic voelde zich in zijn sas op de lastige omloop en knalde naar de tweede plaats, voor Chris Froome.

   Bijrol voor de Belgen

   Voor de Belgen was er zoals verwacht geen hoofdrol weggelegd. Europees kampioen Victor Campenaerts was de beste Belg met een 15e plaats. Laurens De Plus werd 22e, net voor Yves Lampaert.

    

   "Ik voelde me niet super. Ik reed niet echt traag, maar op de beklimming kon ik geen tijd terugpakken. Ik word geen wereldkampioen en eindig niet in de top 10. Maar ik ben eerste Belg en daar zal ik Yves een heel jaar mee pesten", reageerde Victor Campenaerts.

    

   "Het eerste deel was goed", vulde Yves Lampaert aan. "Dat lag me goed, maar deze klim was te zwaar voor mij. Maar ik heb een goeie tijdrit gereden en ik ben tevreden."

   Wereldkampioen: "Ik had zo'n goeie dag"

   "Ik kan het niet geloven", zei Tom Dumoulin. "Het is echt geweldig. Ik had zo'n goeie dag. Ik dacht dat mijn powermeter niet werkte. Het ging zo goed."

    

   "Dat ik niet gewisseld heb? Ik twijfelde lang. Gisteren heb ik beslist om geen risico's te nemen. Ik kan goed klimmen op een tijdritfiets. Het was de goeie beslissing."

    

   Dumoulin wordt na zondag dus opnieuw wereldkampioen. "Het is fantastisch. De ploegentijdrit was een verrassing, vandaag misschien iets minder. Maar als favoriet is het misschien nog moeilijker om het te flikken. Ik was rustig en had een goeie dag. Een feestje? De wegrit volgt nog..."

   Froome: "Tom was gewoon de sterkste"

   Chris Froome werd voor de tijdrit als de grote uitdager van Tom Dumoulin beschouwd, maar een echt duel werd het nooit. "Toch is dit een ongelooflijke manier om mijn seizoen af te sluiten, met 2 medailles op het WK. Ik had uiteraard liever voor het goud gestreden, maar Tom was gewoon de sterkste. Chapeau!"

    

   Spijt dat hij na zijn zeges in de Tour en de Vuelta nog een staartje aan zijn seizoen heeft gebreid, heeft Froome niet. "Anders had ik mij thuis vanuit mijn zetel zitten af te vragen waar ik zou geëindigd zijn. Nu gaat de riem er wel af. Wat ik ga doen? Als ik maar bij mijn familie ben, dan maakt het niet uit wat ik doe. Ik zal altijd gelukkig zijn."