BMC volgt zichzelf op als wereldkampioen ploegentijdrijden

  Wereldkampioenschappeneinde
  ploegentijdrit
  VertrekRichmond, VA - AankomstRichmond, VA -
  Afstand38,6 km
  010203038.6

   BMC heeft het WK ploegentijdrijden in Richmond gewonnen. Het was elf seconden sneller dan Etixx-Quick Step. Movistar pakte het brons. Lotto-Soudal strandde op een knappe zevende plaats.

   Een thriller hadden de Amerikanen in Richmond in gedachten en de topploegen weken niet af van dat droomscenario. De roodhemden van BMC zetten bij alle tussenpunten een toptijd neer, maar Etixx-Quick Step bleef hijgen in hun nek.

    

   “Panzerwagen” Tony Martin bracht Boonen en co bij het laatste tussenpunt terug tot op vijf seconden van BMC, de uittredende wereldkampioen. Een zinderende slotfase was in de maak.

    

   Tinkoff-Saxo met Peter Sagan speelde geen rol van betekenis. Al bij het begin van de ploegentijdrit maakten twee renners een lelijke smak. Met bloed, zweet en tranen strompelde het onfortuinlijke team binnen, op de 27e en laatste plaats.

    

   Door een knaltijd veegde Etixx-Quick Step bij de aankomst alle prestaties van hun voorgangers weg. Daarna was het voor Martin, Boonen, Lampaert en co met een bang hartje wachten op BMC.

    

   Het Amerikaanse team trok aan het langste eind en brengt de stand nu op 2-2. Movistar strandde achter de grote twee op het derde schavotje. Lotto-Soudal nestelde zich op de zevende plaats, terwijl Topsport Vlaanderen-Baloise 16e eindigde, 1 plaats beter dan vorig jaar.

   Taylor Phinney: "Dit is surrealistisch"

   Na afloop waren alle schijnwerpers gericht op Taylor Phinney. De Amerikaan stond 14 maanden aan de kant met een zware blessure en maakte pas zes weken geleden zijn comeback.

    

   "Wie me een maand geleden gezegd had dat ik wereldkampioen ploegentijdrijden zou worden, had ik gek verklaard", vertelt Phinney die in eigen land goud veroverde met BMC.

    

   "Dit is surrealistisch. Het resultaat van hard werk. Rohan Dennis was vandaag de grote motor van het team. Vanavond bouw ik een een feestje."

   Wallays: "Meteen na de aankomst ging het licht uit"

   • Marc Sergeant (Lotto-Soudal): "Vorig jaar werden we 22e en dat was een afgang. Daar konden we geen vrede mee nemen. We mikten vandaag hoger en hebben er bewust voor gekozen om geen renners uit de Vuelta te selecteren. Dat was een goeie keuze. Toch hadden we ook pech, want drie renners verloren hun drinkbus. Ze moesten de bidons aan elkaar doorgeven. In de slotfase zaten mijn renners zonder drank. Maar ik ben trots op hen."
   • Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen) had na de aankomst verzorging nodig. "Ik heb alles gegeven. Ik zat na Campenaerts, die klein is, en dat voel je. Het was ook zeer warm en daar heb ik het altijd moeilijk mee. Ik heb me in de slotkilometer dubbel geplooid en meteen na de aankomst ging het licht uit. Ik moest me neerleggen en denk dat ik een minuut of twee niet meer van de wereld wist."