Ga naar de inhoud

Belgische triomf op de Muur van Hoei! Dylan Teuns troeft iedereen af in Waalse Pijl

Waalse Pijl
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 202.1 km
location 11:30: Blegny - 16:12: Huy
trophy Dylan Teuns
einde
startfinish
0306090120150180202.1

  Een ijzersterke Dylan Teuns (Bahrain Victorious) heeft een kers op zijn sterk voorjaar gezet. Op de Muur van Hoei reed hij vijfvoudig winnaar Alejandro Valverde uit het wiel op weg naar de zege. Aleksandr Vlasov was derde, wereldkampioen Julian Alaphilippe strandde op de vierde plaats.

  De 86e editie van de Waalse Pijl in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Dylan Teuns (30) werd 6e in Vlaanderen, 10e in de Amstel en 8e in de Brabantse Pijl. Knap, maar Teuns baalde door een veelvoud aan pechmomentjes. Zondag moest hij - met frisse tegenzin - Parijs-Roubaix rijden door een gebrek aan manschappen bij zijn team, maar hij stapte af na het Bos van Wallers. Het bleek "de ideale voorbereiding".

  • Schouderklopje van de dag: Maandag wordt Alejandro Valverde 42 en ei zo na vulde hij zijn erelijst nog aan met een 6e Waalse Pijl. Wij tekenen voor zulke benen op onze oude dag.

  • Verliezer van de dag: Deze aankomst is in het leven geroepen voor Julian Alaphilippe, maar de Fransman kon in zijn speeltuin zijn twijfelachtig vormpeil niet uitwissen. En zo wordt de druk richting Luik alleen nog maar groter.

  • Zorgenkind van de dag: Tom Pidcock gaf er met een extra jasje al de brui aan na de eerste Muur van Hoei. Dat voorspelt weinig goeds voor zondag.

  Dylan Teuns doet het volgens het boekje op de Muur van Hoei

  We leken de Waalse Pijl voor de zoveelste keer als traditionele geeuwkoers te bestempelen, maar de diepe finale werd plots toch boeiend dankzij een Belgisch tintje. 

   

  Op de Côte de Cherave, de trampoline op zo'n 7 kilometer van de finish, glipte Mauri Vansevenant mee bij een drietrapsraket van Cofidis. 

   

  Met ook nog stoomtrein Soren Kragh Andersen aan boord, zag het er even rooskleurig uit, maar net voor de vod was de klassieke "massasprint" niet meer te vermijden. 

   

  Julian Alaphilippe gaf geen speelse indruk, een bleke Tadej Pogacar had zich ook al wat laten wegdrummen. 

   

  Veteraan Alejandro Valverde kun je niets meer leren over deze finish en de 41-jarige vijfvoudige winnaar vuurde zijn eerste pijl op 250 meter van de top af. 

   

  Dylan Teuns riposteerde onmiddellijk en zette opa Valverde op zijn plaats. De rest stond toen al met zijn mond vol tanden.

   

  Met een laatste stuiptrekking kwam hij nog even op schouderhoogte, maar daarna reed Teuns - die nooit de controle verloor - de grootmeester glad uit het wiel.  

   

  Als een adelaar reed Teuns over de finish, goed voor de eerste Belgische zege in Hoei sinds Philippe Gilbert in 2011.

  Valverde: "Teuns was de sterkste, maar op mijn leeftijd is dit knap, hé?"

  • Alejandro Valverde: "Ik ben tevreden. Dylan Teuns was gewoon heel sterk. En vergeet niet: ik ben 41 jaar en ik word 2e. Da's niet slecht, hé? Of er ook meer in zat? Neen. Ik heb echt alles gegeven en ik kon niet nog meer afzien. Het ging erg snel door Enric Mas. Dit moet een van de snelste beklimmingen ooit geweest zijn. In de Ronde van Catalonië werd ik ziek en nu sta ik op het podium: op mijn leeftijd moet je daar heel tevreden mee zijn. Of ik nog eens terugkeer? Neen, dat ben ik nu echt wel zeker, maar ik kijk wel uit naar Luik zondag."

  • Aleksandr Vlasov: "Ik ben erg trots op mijn 3e plaats. Ik zat op mijn limiet en ik heb het maximum gegeven. Dylan Teuns was gewoon de sterkste, dat zie je aan zijn voorsprong."

  Rituitslag Waalse Pijl
  naamresultaatploeg
  1
  Dylan Teuns
  4:42:12
  Bahrain VictoriousTBV
  2
  Alejandro Valverde
  +2
  Movistar TeamMOV
  3
  Aleksandr Vlasov
  +2
  BORA - hansgroheBOH
  4
  Julian Alaphilippe
  +5
  Quick-Step - Alpha Vinyl TeamQST
  5
  Daniel Martínez
  +7
  INEOS GrenadiersIGD
  6
  Michael Woods
  +7
  Israel - Premier TechIPT
  7
  Ruben Guerreiro
  +7
  EF Education - EasyPostEFE
  8
  Rudy Molard
  +7
  Groupama - FDJGFC
  9
  Warren Barguil
  +7
  Team Arkéa - SamsicARK
  10
  Alexis Vuillermoz
  +7
  TotalEnergiesTEN

  Fase per fase

  1. 16 uur 24. Bekijk de ontknoping:.

   Bekijk de ontknoping:

  2. 16 uur 18. De top 5: Teuns, Valverde, Vlasov, Alaphilippe en Martinez. .
  3. 16 uur 16. We kijken nog eens naar de laatste hectometers. Alejandro Valverde lokte iedereen uit zijn tent op 250 meter, maar Dylan Teuns had alles onder controle en nam vlot over. Bij het bordje van de laatste 100 meter kwam Alejandro Valverde nog naast onze landgenoot, maar hij moest zich neerplanten. Teuns wint uiteindelijk met een handvol lengtes.  .
  4. 16 uur 16. Philippe Gilbert heeft dus een opvolger. Hij was de laatste Belgische winnaar in 2011. .
  5. 16 uur 15. De beste voorbereiding op de Waalse Pijl? 170 km in Parijs-Roubaix. Karl Vannieuwkerke.
  6. 16 uur 15. Teuns! Het is Dylan Teuns die jandorie wint op de Muur van Hoei! Wat een knalprestatie! .
  7. 16 uur 14. Teuns lijkt de sterkste. Valverde wil hem nog remonteren. Zij vechten voor de zege. .
  8. 16 uur 14. Nog 250 meter en Valverde kan zich niet inhouden. Teuns neemt over.  .
  9. 16 uur 13. Kuifje uit Slovenië schuift op een klein molentje naar voren. Wie begint te dansen?  .
  10. 16 uur 13. Mas lonkt naar zijn kopman. Valverde schuift met een simpele inspanning door. Ook Pogacar zit ingesloten en moet iets goedmaken. .
  11. 16 uur 12. Vansevenant en zijn kompaan worden gegrepen. Alaphilippe zit ver, Martinez, Vlasov en Valverde ogen beter.  .
  12. Laatste km. Daar is de vod. Het duo lijkt helaas een vogel voor de kat. Evenepoel doet zijn werk voorbeeldig.  . 16 uur 12.
  13. 16 uur 11. Daar is de voet van de Muur van Hoei. Vansevenant wil Kragh Andersen dumpen, maar zo eenvoudig is dat niet. Nog 15 seconden. .
  14. 16 uur 10. Nog 2 kilometer. Alaphilippe zit nu in een zetel en wordt gebracht door Evenepoel. Het verschil loopt niet terug: 16 tellen. Ineos neemt over. Zij hebben nog veel geweld. Ook Movistar is op komst.  .
  15. 16 uur 09. Het duo heeft 17 seconden. Kragh Andersen is - gelukkig voor Vansevenant - zo'n hardrijder die niet te veel omkijkt. In het peloton dirigeren de makkers van Woods.  .
  16. 16 uur 09. Kragh Andersen vraagt om een overname, maar Vansevenant heeft orders gekregen en past voor een beurt. Nog 3 kilometer.  .
  17. 16 uur 08. Kragh Andersen zet iedereen in de afzink onder druk. Vansevenant kuist zijn tenen uit en volgt de Deense stoomtrein, Rochas is overboord gegooid.  .
  18. 16 uur 07. Iedereen kijkt naar Ineos in het peloton. Evenepoel zit in 4e stelling voor Benoot en Pogacar. Alaphilippe zit wat verder.  .
  19. 16 uur 06. We zijn boven. Op karakter dicht Vansevenant het gat op Rochas. Ook Kragh Andersen sluit aan. Met z'n drieën stormen ze op Hoei af.  .
  20. 16 uur 05. Niet Zingle, wel Rochas is de aas van Cofidis. Het was wat getelefoneerd, maar de Fransman kan nog kracht op zijn pedalen zetten. Vansevenant geeft uiteraard niet af en rijdt nog tussen de eenzaat en de groep in.  .