Topfavoriet Alaphilippe voert knap bisnummer op in Waalse Pijl, Lambrecht is 4e

  Waalse Pijl
  wegwedstrijd Wegwedstrijddroog  20°Cdistance 195 km
  location 11:31: Ans - 16:25: Huy
  trophy Julian Alaphilippe
  einde
  startfinish
  0306090120150195

   Julian Alaphilippe heeft net als vorig jaar de Waalse Pijl gewonnen. Op de Muur van Hoei rekende hij af met Jakob Fuglsang. De topfavoriet van Deceuninck-Quick Step won dit jaar ook al Milaan-Sanremo en de Strade Bianche. Bjorg Lambrecht (Lotto-Soudal) gaf met zijn 4e plaats een stevig visitekaartje af.

   Bekijk de ontknoping op de Muur van Hoei

   Valpartijen teisteren het peloton

   Het klassieke afschrikverhaal – alles wordt traditioneel op de laatste passage van de Muur van Hoei beslist – werd ook nu weer verteld. De natuurlijke selectie werd zoetjesaan in gang gezet, maar ook de pechduivel sprak gretig een woordje mee. Onder meer Yates, Pozzovivo en Kreuziger werden uitgeschakeld na valpartijen, Sagan en Martin werden dan weer glad uit de wielen gereden.

    

   Op de voorlaatste Muur van Hoei, op 29 kilometer van de aankomst, stak Lotto-piepkuiken Lambrecht de lont in het kruitvat. Een interessant trosje met ook nog Wellens, Teuns, Poels, Ulissi en Schachmann ging in op zijn uitnodiging.

    

   De ploegmakkers van Valverde jasten het gat dicht, waarna de maats van Alaphilippe het commando overnamen. De Fransman mocht een kaars branden voor Devenyns en Mas, die het uitgedunde peloton na een aantrekkelijke finale toch weer klassikaal naar de voet van de Muur brachten.

   Fuglsang drijft Alaphilippe tot het uiterste op de Muur van Hoei

   Kwiatkowski, Vanendert en Wellens namen de eerste stroken van de Muur voor hun rekening, maar toen Fuglsang zijn kaarten op tafel gooide, had enkel Alaphilippe een antwoord in petto. Deze keer zou het duo, in tegenstelling tot vorige zondag, de zege niet meer uit handen geven.

    

   De Fransman kroop naar het wiel van de Deen en timede zijn definitieve versnelling perfect. Fuglsang bleef weliswaar het achterwerk van zijn uitdager aaien, maar geraakte nooit meer op en over Alaphilippe.

    

   Hij schonk Deceuninck-Quick Step een zoveelste klassieker en dikte zijn geweldig voorjaarspalmares na de Strade Bianche en Milaan-Sanremo dus nog wat aan. Lambrecht, nog altijd maar 22, klauterde op enkele seconden naar een indrukwekkende vierde stek.

   Alaphilippe: "Waalse Pijl is een koers naar mijn hart"

   Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang gingen afgelopen zondag ook de finale in, maar in tegenstelling tot de Amstel Gold Race konden ze nu wél sprinten voor de zege. "Ik denk dat hij (Fuglsang) afgelopen zondag even ontgoocheld was als ik. Hij is een groot renner, waar ik veel respect voor heb. Vergeet niet dat we in de Strade Bianche ook al 1 en 2 waren."

    

   Voor Alaphilippe is het al de 9e zege van het seizoen, veruit het meeste van alle renners in het profpeloton. "Ik heb al veel gewonnen, maar ik wou hier toch weer goed voor de dag komen. Ik heb gepiekt naar de Ardense klassiekers. Vorig jaar boekte ik hier mijn eerste grote zege. De Waalse Pijl is een koers naar mijn hart."

    

   "Het was een hele dag een erg nerveuze bedoening, vooral dan door de wind. Gelukkig werd ik steeds goed bijgestaand door mijn ploegmaats, vooral dan Dries (Devenyns) en Enric (Mas). Ik ben trots op de ploeg."

   uitslaguitslag

   Lambrecht: "Hier kon ik alleen maar van dromen"

   Devenyns: "Als Alaphilippe in mijn wiel zit stijg ik boven mezelf uit"

   Wellens: "De wind heeft het lastig gemaakt vandaag"

   Vanendert: "Was niet ideaal om al zo vroeg op kop te zitten"

   Fase per fase

   1. 16 uur 28. De top 10: Alaphilippe, Fuglsang, Ulissi, Lambrecht, Schachmann, Mollema, Konrad, Matthews, Vanendert en Gasparotto. .
   2. 16 uur 25. De Muur van Hoei in een notendop. Kwiatkowski was bij de voet zeer stipt aanwezig met Vanendert en Wellens aan zijn schouder. Toen Fuglsang zijn kaarten op tafel gooide, was enkel Alaphilippe in staat om de ijzersterke Deen te beantwoorden. De Fransman timede goed, maar bonkte Fuglsang nooit echt duidelijk uit zijn wiel. De Deen bleef het achterwerk van Alaphilippe kussen, maar kon zijn wiel nooit voorbij de tweewieler van de Fransman gooien. Op enkele tellen werd Bjorg Lambrecht erg knap vierde!
   3. 16 uur 25. Het was niet makkelijk, hoor. Alaphilippe had het heel lastig. José De Cauwer.
   4. 16 uur 24. Alaphilippe wint! Fuglsang bijt zijn tanden stuk, maar Alaphilippe houdt net stand. Ulissi is derde, voor Lambrecht. Wat een geweldige vierde plaats!
   5. 16 uur 24. Fuglsang en Alaphilippe gaan nu wel uitmaken wie wint. De Fransman neemt nu over, de Deen bijt zich vast.
   6. 16 uur 23. Alaphilippe lonkt en huppelt naar het wiel van de Deen. De rest lijkt te passen. .
   7. 16 uur 23. Fuglsang daagt als eerste de anderen uit. Wie durft mee te gaan?
   8. 16 uur 23. Fuglsang en Alaphilippe zitten weer klaar. Kwiatkowski zit al vroeg met zijn snufferd in de wind.
   9. 16 uur 22. Vanendert trekt de kop, maar doet het minder hevig. Wellens zit in zijn wiel, Kwiatkowski komt ook piepen.
   10. 16 uur 22. Timing is hier alles. Michel Wuyts.
   11. 16 uur 22. Poels sleurt, Vanendert en Wellens zitten ook uitstekend.
   12. 1,5 kilometer. Daar is de voet. De kanonnen mogen nu opstaan. . 16 uur 21.
   13. 16 uur 20. De sluipschutters moeten hun posities innemen. Het pakket is niet al te groot meer, dus een bikkelhard gevecht is het nu ook weer niet. Bora, UAE, Astana voeren de forcing. Alaphilippe kiest het zog van Valverde. .
   14. 16 uur 20. Wuyts doet De Cauwer schrikken: "Je zat bijna op mijn schoot!".

    Wuyts doet De Cauwer schrikken: "Je zat bijna op mijn schoot!"

   15. 16 uur 19. Schachmann is gretig en laat zijn knechten de rol van Mas overnemen. "Te vroeg", oordelen onze commentatoren. Loetsenko moet een gat laten. .
   16. 16 uur 18. Bora-Hansgrohe heeft wel nog enkele klanten. Schachmann geeft zijn bevelen.
   17. 16 uur 18. Valverde is geïsoleerd in het pakket, dat nog 30 manschappen telt. Alaphilippe mag een flinke kaars branden voor Mas, die de boel nu aan het regelen is. .
   18. 16 uur 17. Mas zal tempo blijven maken. Niemand zal nog zin hebben om weg te rijden. José De Cauwer.
   19. 16 uur 16. Nog 5 kilometer. Mas, Alaphilippe, Kwiatkowski, Wellens, Valverde, Fuglsang, Schachmann: zij bevolken de eerste posten. We zetten nu koers naar de Muur.
   20. 16 uur 16. Ook Matthews is aan het harken. Zijn 5e plaats van vorig jaar mag hij dus vergeten. .