• home
 • video
 • pas verschenen

  Waalse Pijl: Seraing-Huy

  Waalse Pijleinde
  25 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSeraing - AankomstHuy -
  Afstand198,5 km
  0306090120150198.5

   Alejandro Valverde is er niet in geslaagd om een vijfde keer op een rij de Waalse Pijl te winnen. De Spanjaard kon Alaphilippe niet remonteren op de Muur van Hoei. Jelle Vanendert klauterde als derde over de streep. 

   De Waalse Pijl in een notendop

   • Sleutelmoment: Op 45 km van de aankomst trekt Vincenzo Nibali op avontuur. Iedereen kijkt zoals verwacht naar Movistar, dat al een hele dag het vuile werk moest opknappen. Topfavoriet Valverde moet heel snel zijn ploeg opsouperen.
   • Belgische ploeg (1): Quick-Step zat al "een tijdje" op een zege te wachten (Mas won op 7/04 in het Baskenland), maar scoort dus ook in de Ardense klassiekers.
   • Belgische ploeg (2): Tim Wellens hield zich koest tot de Muur, maar moest zijn meerdere erkennen in een herboren Jelle Vanendert. Zondag heeft Lotto-Soudal dus twee ijzersterke troefkaarten voor Luik-Bastenaken-Luik.

   Nibali nekt ploeg van Valverde

   “Movistar zoveel mogelijk afmatten”: dat moet vanochtend het strijdplan in bijna alle teambussen geweest zijn. Vincenzo Nibali had die boodschap begrepen en opende op 45 km van de finish de finale al.

    

   In verschillende schuifjes reed de winnaar van Milaan-Sanremo met enkele kompanen weg: Schachmann (Quick-Step), Kangert (Astana), Haig (Mitchelton) en Roux (FDJ) en Benedetti (Bora), twee overblijvers van de vroege vlucht.

    

   In de jacht op het zestal moest Valverde vroeger dan gepland zijn knechten opofferen. Landa verrichtte beulenwerk, maar de Spaanse topfavoriet zat in de slotkilometers geïsoleerd.

   Alles wordt toch beslist op de Muur

   Missie volbracht, maar Nibali en Kangert moesten medevluchters Schachmann en Haig in de storm naar de voet van de Muur laten rijden.

    

   De jonge Duitser van Quick-Step hield erg lang stand op de moordende klim, maar moest toch het hoofd buigen in een atypische Waalse Pijl.

    

   De – al bij al logische – omwenteling kwam er vooral door het stevige tempo van Vanendert. Hij mende in dienst van kopman Wellens, maar was sterker dan zijn ploegmaat.

    

   Een versnelling van Vanendert lokte Alaphilippe uit zijn tent, die met een genadeloze lel de hegemonie van Valverde wilde doorprikken. De vijfvoudige winnaar kuiste zijn tenen uit, maar was niet opgewassen tegen de Franse springveer.

   Video player inladen...