Remco Evenepoel verdedigt rode trui met verve, Jay Vine heerst weer op aankomst bergop

  Vuelta a España: Rit 8
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 153.4 km
  location 13:30: Pola de Laviana - 17:35: Colláu Fancuaya
  trophy Jay Vine
  einde
  startfinish
  020406080100120140153.4

   De Australiër Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) heeft zijn 2e bergetappe in 3 dagen gewonnen in de Vuelta. In de favorietengroep maakte Remco Evenepoel opnieuw indruk op de slotklim Collau Fancuaya. Hij klopte Roglic en Mas in een sprintje voor de 5e plek.

   Rit 8 van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Jay Vine heeft bewezen dat hij geen eendagsvlieg is. De Australiër kwam op alle beklimmingen van de dag als eerste boven en bewees ook op de slotklim dat hij duidelijk de beste was van de kopgroep.
   • Zaakje van de dag: Remco Evenepoel en zijn ploeg deden alles perfect. Geen moment kwamen ze in de problemen. Op de slotklim kon de rode leider enkele concurrenten zelfs nog wat meer tijd aansmeren.
   • Morgen: Weer klimmen. De etappe is vergelijkbaar met die van vandaag, maar de slotklim is nog een pak explosiever. Een typisch Vuelta-muurtje.

   Remco Evenepoel kondigde vooraf aan dat hij zijn rode leiderstrui graag wou behouden tot de rustdag van maandag. De jonge kopman hield woord in zijn eerste zware opdracht.

    

   Vanaf het begin nam Quick-Step-Alpha Vinyl de wedstrijd in handen. Na een eerste colletje besliste wegkapitein Dries Devenyns dat tien renners mochten wegrijden.

    

   De kopgroep bestond uit enkele mooie namen, maar vormde geen bedreiging voor het klassement van Evenepoel. Onder anderen Mikel Landa, Jay Vine, Marc Soler en Thibaut Pinot gingen op zoek naar ritwinst.

    

   Ook Mads Pedersen glipte mee, maar die had een ander doel. In een tussensprint op 20 kilometer van het einde veroverde hij de groene puntentrui.

    

   Niet alleen de puntentrui heeft een nieuwe eigenaar, ook de bergtrui verandert van schouders. Jay Vine kwam op alle zes beklimmingen als eerste boven en mag morgen in de bollentrui starten.

   Explosieve Evenepoel

   Voor echt vuurwerk was het wachten op de zware slotklim. Loetsenko opende, maar werd gecounterd door een ijzersterke Jay Vine. Soler, Pinot en Taaramäe klampten het langst aan, maar moesten hun meerdere erkennen in de Australische Zwift-kampioen. Voor Vine is het al zijn tweede ritzege in deze Vuelta.


   Bij de favorieten werden potentiële aanvallers afgeschrikt door een strak tempo van de troepen van Evenepoel. Alaphilippe, Vervaeke en Van Wilder leverden achtereenvolgens berenwerk.


   Nadien was het aan de kopman zelf om de puntjes op de i te zetten. In zijn gekende stijl verhoogde hij langzaam het tempo. Enkel Roglic en Mas konden zijn wiel houden. 


   En dat Evenepoel ook aan explosiviteit heeft gewonnen bewees hij nog eens in het slot door het sprintje naar zijn hand te zetten. De jonge Belg werd uiteindelijk nog vijfde en doet opnieuw een uitstekende zaak in het klassement.

   Evenepoel sloopt de favorieten:

   Jay Vine: "Die eerste ritzege heeft me veel zelfvertrouwen gegeven"

   Jay Vine: "Ik wist in het begin niet meteen dat we weg gingen blijven, maar in de vallei hadden we plots een heel goede groep en Quick-Step was enkel aan het controleren. Toen wist ik dat de ritzege erin zat."

    

   "Op de slotklim ging Loetsenko er eerst vandoor en ik zat in zijn wiel dus ik
   besliste om hem te volgen. Toen hij stopte, wist ik dat het nog een inspanning van zo’n 25 minuten was – ongeveer wat ik twee dagen geleden deed – en toen besloot ik om ervoor te gaan. Plots zat er niemand meer in mijn wiel."

    

   "Het is echt ongelooflijk om twee ritzeges te pakken. Door die eerste zege had ik zoveel zelfvertrouwen gekregen. Ik reed zonder druk rond, omdat ik sowieso de bergtrui al had als beloning. Ik heb echt genoten van vandaag."

   Uitslag Rit 8Uitslag Rit 8

     naamploegresultaat
   1Jay VineADC4:05:25
   2Marc SolerUAD+43
   3Rein TaaramäeIWG+43
   4Thibaut PinotGFC+47
   5Remco EvenepoelQST+1:20
   6Enric MasMOV+1:20
   7Primož RoglicTJV+1:20
   8Simon YatesBEX+1:33
   9Carlos RodríguezIGD+1:33
   10Sébastien ReichenbachGFC+1:42