Primoz Roglic vliegt naar ritwinst en rode trui, Remco Evenepoel wordt 8e

  Vuelta a España: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  25°Cdistance 152.5 km
  location 13:53: Vitoria-Gasteiz - 17:26: Laguardia
  trophy Primož Roglic
  einde
  startfinish
  020406080100120152.5

   De fakkel bij Jumbo-Visma is na de eerste etappe op Spaanse bodem bij kopman Primoz Roglic beland. De Sloveen was op de punchersaankomst in Laguardia duidelijk sterker dan Mads Pedersen en de rest van de toppers. Remco Evenepoel was op de 8e plaats de beste Belg.

   De 4e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: In het aankomstinterview werd met geen woord gerept over zijn blessures tijdens en na de Tour, maar deze Primoz Roglic oogde vandaag alleszins angstaanjagend goed. 

   • Verliezer van de dag: Julian Alaphilippe kreeg al een tikje bij de tussensprint en zakte er in de slotkilometer genadeloos door. Zijn regenboog blinkt geenszins met een achterstand van 28 seconden op de witte lijn.

   • Morgen: De tweede dag in het Baskenland bevat nog meer hindernissen. De laatste ligt weer op 14 kilometer van de finish. Na de afdaling volgt er woensdag geen ultieme trampoline.

   13 bonificatieseconden voor Primoz Roglic

   Is Primoz Roglic nu in vorm of niet? Die vraag werd al min of meer beantwoord door de houding van Jumbo-Visma. 

    

   De geelhemden lieten een zestal met Aleksej Loetsenko (Astana) en Alessandro De Marchi (Israel-Premier Tech) niet rijden, de ritwinst zou uitdraaien op een debat tussen de kleppers. 

    

   De Puerto de Herrera - met de top op 14 kilometer van de finish - stuurde het gesprek al een duidelijke richting uit. 

    

   Julian Alaphilippe (Quick Step-Alpha Vinyl) ging op de top op zoek naar de 3 bonificatieseconden, maar werd met de vingers in de neus overvleugeld door de Sloveense topfavoriet. 

    

   Die kroop met zijn buit weer heel even in de wachtkamer en bonkte de deur in Laguardia daarna keihard open. 

    

   Mads Pedersen (Trek-Segrafedo) droomde heel even op de nijdige finish, maar Roglic danste na enkele schoudermanoeuvres met zijn handelsmerk onweerstaanbaar naar de dagzege en nog meer seconden. 

    

   In de smalle straatjes zat Remco Evenepoel aanvankelijk iets te ver, maar hij schoof nog keurig op naar de 8e plaats en wordt in de stand op 27 seconden van de leider geklokt.

    

   Onder meer Simon Yates, Richard Carapaz en Joao Almeida kregen door een breukje nog eens 7 extra seconden aan hun broek. 

   Roglic lacht met 4e leider in ploeg: "Dat was het plan, hé"

   "Wow. Gek", glimlachte een gelukkige Primoz Roglic. "Ik ben zeer gelukkig, al is dit nog maar het begin van de Vuelta, hé. Maar het is beter om een voorsprong te hebben dan een achterstand."

    

   "Het was echt een snelle dag", vertelde hij over de eerste rit op Spaanse bodem. "In de finale was er een kans om voor de ritwinst te gaan en ik had er de benen voor."

    

   Roglic is de 4e leider van Jumbo-Visma. "Haha", bulderde hij. "Dat was het plan, hé. Of Sepp Kuss morgen mag overnemen? Vandaag was het mijn geluksdag. We zien wel wat morgen brengt."

   Bekijk hier de reacties na de finish

   Uitslag Rit 4Uitslag Rit 4

     naamploegresultaat
   1Primož RoglicTJV3:31:05
   2Mads PedersenTFS+0
   3Enric MasMOV+0
   4Quentin PacherGFC+0
   5Pavel SivakovIGD+0
   6Ben O'ConnorACT+0
   7Ethan HayterIGD+0
   8Remco EvenepoelQST+0
   9Wilco KeldermanBOH+0
   10Jai HindleyBOH+0