Remco Evenepoel is koning in Madrid! "Lead-out" Molano kroont zich er tot verrassende sprintprins

  Vuelta a España: Rit 21
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  34°Cdistance 96.7 km
  location 17:41: Las Rozas de Madrid - 20:06: Madrid
  trophy Sebastián Molano
  einde
  startfinish
  02040608096.7

   Historisch! We mogen het eindelijk zeggen: Remco Evenepoel heeft de Vuelta gewonnen. Onze landgenoot wordt zo de eerste Belgische winnaar van een grote ronde sinds 1978. UAE-"lead-out" Sebastián Molano verrast in de laatste rechte lijn van de Ronde van Spanje. Geen hattrick voor Tim Merlier.

   Rit 21 in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Het enige wat Remco nog moest doen om de Vuelta achter zijn naam te schrijven, was veilig finishen in Madrid. Dat is onze landgenoot ook gelukt. Hij genoot gedurende 96,7 kilometer van de laatste etappe en mag de rode trui definitief mee naar huis nemen
   • Winnaar van de dag (2): De laatste etappe naar Madrid was er eentje naar het kolfje van de hand van de sprinters. Sebastian Molano (UAE) leek de sprint aan te trekken voor zijn ploeggenoot Pascal Ackermann, maar hij sprintte gewoon zelf naar de overwinning.
   • Verliezer van de dag: Tim Merlier was samen met Mads Pedersen de topfavoriet om de zege te pakken vandaag. De Belgische kampioen won al een etappe in de Giro en de Tour en kon vandaag 3 op 3 pakken. Na een zware Vuelta zat er vandaag geen sprint meer in voor Merlier.
   • Sleutelmoment: Luke Plapp en Julius Johansen bleven lang uit de greep van het peloton. De sprintersploegen slaagden er pas in om het duo op minder dan 1 kilometer van de finish in te rekenen.
    

   Bekijk hier de ontknoping van de 21e etappe:

   Erehaag voor Nibali en Valverde

   Vorig jaar moesten de klassementsmannen nog alles op alles zetten in een afsluitende tijdrit in Santiago de Compostella, maar vandaag waren champagne, foto’s en een massasprint de ingrediënten van de laatste etappe van de Vuelta.

    

   Gisteren gierde de spanning nog door het lijf van Remco Evenepoel, maar vandaag kon de leider 96,7 kilometer lang genieten van zijn rode leiderstrui op zijn aangepaste fiets. Ook zijn ploeggenoten van Quick Step-Alpha Vinyl deelden in de feestvreugde. Onderweg werd tijd gemaakt voor een glas champagne en foto’s. Evenepoel glunderde op zijn rode fiets en nam verschillende felicitaties in ontvangst, ook Chris Froome hield even halt bij
   de kersverse Vuelta-winnaar.

    

   Voor de etappe werden Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde geëerd door het peloton met een erehaag. Voor beide renners is het hun laatste grote ronde van een rijke carrière. Bij het binnenrijden van Madrid maakte Valverde van de gelegenheid gebruik om voor het peloton uit te rijden. De renner van Movistar wou in eigen land zijn volk bedanken en zette de handen op elkaar.

   Molano sprint verrassend naar de zege

   Na de formaliteiten kwam er op 50 kilometer van de streep weer leven in de wedstrijd. Luke Plapp en Julius Johansen reden weg van het peloton en zo moesten de sprintersploegen aan het werk. Op minder dan een kilometer werden de 2 jonge renners bij het nekvel gegrepen.

    

   De sprinters werden in positie gebracht, maar Tim Merlier zat niet meer voorin. Alle ogen waren dan gericht op Mads Pedersen, die al 3 etappes won. Sebastian Molano leek eerst nog de sprint aan te trekken voor zijn ploeggenoot Pascal Ackermann, maar de Colombiaan sprintte zelf naar de zege in Madrid.

    

   Remco Evenepoel kwam met een grote glimlach over de streep in de Spaanse hoofdstad. Hij schrijft de Vuelta nu met 100% zekerheid achter zijn naam. België heeft hier 44 jaar op gewacht, maar met Evenepoel hebben we een heel straffe winnaar van een grote ronde.

    

   Naast de rode mag de 22-jarige renner van Quick Step-Alpha Vinyl ook de witte trui aan zijn palmares toevoegen. Mads Pedersen wint het puntenklassement en Richard Carapaz is de bergkoning van deze Vuelta. De prijs van de Superstrijdlust is voor Marc Soler.

   Sebastian Molano: "Ik wou de sprint aantrekken"

   Tim Merlier en Mads Pedersen waren de topfavorieten voor de zege in de laatste etappe van de Vuelta, maar Sebastian Molano won verrassend de 21e rit. Hij wilde de sprint aantrekken voor zijn ploeggenoot Ackermann, maar hij maakte het zelf af.

    

   "Ik wilde de sprint aantrekken, maar ik voelde dat er niet meteen iemand in de buurt kwam. Ik ben dan maar blijven doortrappen", verklaart Sebastian Molano in het flashinterview.

   Ploegleider Klaas Lodewyck: "Eindoverwinning betekent veel voor de ploeg"

   Remco Evenepoel heeft voor de eerste eindoverwinning van een grote ronde gezorgd in de ploeg van Quick Step-Alpha Vinyl. Ploegleider Klaas Lodewyck heeft de prestaties van onze landgenoot vanop de eerste rij gevolgd.

    

   "De goeie eerste week, de sterke tijdrit en de manier waarop hij heeft gereden in de Sierra Nevada waren cruciaal voor de eindoverwinning", vertelt Klaas Lodewyck aan onze reporter in Madrid, Christophe Vandegoor.

    

   "We zijn gestart met de ambitie om zoveel mogelijk tijd te pakken in de eerste week. De tijdrit was een heel groot nummer van Evenepoel, daardoor had hij een riante voorsprong te pakken. De val was ongelukkig, maar die rit heeft hij nog goed gereden. Daarna was hij 2 dagen wat minder, maar in de Sierra Nevada heeft hij terug getoond dat hij heel goeie waardes kan trappen. Dan moet je met vertrouwen de laatste week ingaan."

    

   Primoz Roglic viel in de rit na de laatste rustdag uit en zo zag Evenepoel een grote concurrent voor de eindzege verdwijnen. "We weten niet hoe het duel tussen hem en Evenepoel zou zijn geweest. We hebben de eindoverwinning gepakt en dat is het enige wat telt", aldus Lodewyck.

    

   "Het is de eerste grote ronde die de ploeg wint. Deze eindzege betekent heel veel voor ons."

   Uitslag Rit 21Uitslag Rit 21

   Fase per fase

   1. 20 uur 11. Feestje in het kamp van Quick Step-Alpha Vinyl! Het is genieten voor Evenepoel en zijn ploeg. Onze landgenoot steekt zij rode fiets de lucht in en daar hoort een overwinningskreet bij. .
   2. 20 uur 08. Remco Evenepoel wint nu met zekerheid de Vuelta! Remco Evenepoel komt met een grote glimlach over de streep in Madrid. Nu kan met 100% zekerheid gezegd worden dat hij de Vuelta 2022 achter zijn naam schrijft. .
   3. 20 uur 07. Sebastian Molano wint de laatste etappe! Molano wint de sprint in Madrid! Hij maakte er een lange sprint van en wint voor Mads Pedersen en zijn ploeggenoot Pascal Ackermann. .
   4. 20 uur 06. Merlier zit niet in de goeie positie. Hij zal niet voor de zege kunnen sprinten. .
   5. 20 uur 06. UAE trekt de sprint aan. .
   6. Daar is de vod! Alpecin-Deceuninck rijdt het gat dicht met de 2 vluchters. Het peloton maakt zich op voor een massasprint. . 20 uur 05.
   7. 20 uur 05. Het duo maakt het het peloton niet gemakkelijk, ze blijven enkele meters voor het peloton uit rijden. .
   8. 20 uur 04. Vluchters bijna ingerekend! De rode loper wordt uitgerold voor de sprinters. Plapp en Johansen staan op het punt om ingerekend te worden. .
   9. 20 uur 04. Versnelling Johansen. Johansen perst er nog een versnelling uit. Hij bijt op zijn tanden, maar het peloton staat op het punt om het duo in te rekenen. .
   10. 20 uur 02. Het peloton komt steeds dichter. Plapp en Johansen bleven lang uit de greep van het peloton, maar nu mogen ze toch stilaan de boeken toedoen. .