Evenepoel mag zich opmaken voor heldenstatus in België: morgen wint hij normaal de Vuelta

  Vuelta a España: Rit 20
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 181 km
  location 12:46: Moralzarzal - 17:27: Puerto de Navacerrada
  trophy Richard Carapaz
  einde
  startfinish
  0306090120150181

   Remco Evenepoel wordt zonder ongelukken de eerste Belgische winnaar van een grote ronde sinds 1978. In de laatste bergrit kwam hij nooit in de problemen. De ritzege was voor bergkoning Richard Carapaz. Morgen eindigt de 77e Vuelta met een korte rit van 97 kilometer naar Madrid.

   Rit 20 in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Een laatste zware bergrit hield Remco Evenepoel nog van de eindzege, maar onze landgenoot kwam niet meer in gevaar. Evenepoel en zijn ploeggenoten controleerden de wedstrijd. Mas maakte het de renner van Quick Step-Alpha Vinyl niet moeilijk meer en was al tevreden met een 2e plaats. Evenepoel zal morgen een straffe Vuelta tot een goed einde brengen.
   • Verliezer van de dag: Alle ogen waren gericht op Enric Mas, maar de Spanjaard probeerde het amper één keer op de voorlaatste klim van de dag. Voor eigen wielervolk moet hij vrede nemen met een 2e plaats.
   • Statistiek: Remco Evenepoel is de eerste Belg in 44 jaar die een grote ronde wint. Johan De Muynck won de Giro in 1978, Evenepoel is zijn opvolger.
   • Morgen: Vandaag was het de laatste kans voor de klassementsmannen, morgen is het aan de spurtbommen. Tim Merlier maakt nog kans op een ritzege in Madrid.

   Stannard brengt bergtrui van Carapaz (even) in gevaar

   Remco Evenepoel stond voor de belangrijkste rit van zijn nog jonge carrière. Een laatste zware bergetappe beloofde allesbepalend te zijn voor het algemeen klassement van de Vuelta 2022. Enkel 5 beklimmingen en Enric
   Mas konden Evenepoel nog van zijn eerste overwinning van een grote ronde houden.

    

   Het regende aanvallen in de openingsfase. Uiteindelijk kon een groepje met Xandro Meurisse en Robert Stannard wegrijden. Later lanceerde een ruime groep met onder anderen Richard Carapaz, Robert Gesink en 2 pionnen van Movistar een tegenoffensief.

    

   Stannard deed Carapaz nog zweten in de strijd om de bergtrui. De renner van Alpecin-Deceuninck kaapte heel wat punten weg voor de olympische kampioen, maar zijn inspanningen waren niet genoeg om de bergtrui van schouders te doen veranderen. Op de 3e klim kwam alles samen en kon Carapaz de resterende punten oprapen.

   Evenepoel pareert enige aanval van Mas

   De klassementsmannen hielden de adem in voor de eindfase met 2 lastige beklimmingen van 1e categorie. Al snel werd een groep der favorieten gevormd met de klassementsmannen. Enkel Carlos Rodriguez kon niet volgen. Evenepoel nestelde zich in het wiel van zijn grootste belager Mas en bleef alert. Op de voorlaatste klim bleef een aanval van de Spanjaard niet uit, maar die werd meteen gepareerd door de rode trui.

    

   Op de slotklim bleken Carapaz en Sergio Higuita de sterkste renners van de groep met vluchters. In de achtergrond probeerde Miguel Angel Lopez het zijn tegenstanders nog moeilijk te maken, maar ook zijn versnellingen waren niet straf genoeg om afstand te nemen.

    

   Carapaz was al zeker van de bergtrui. Op de slotklim zette hij deze nog eens in de verf door Higuita achter te laten op enkele meters van de top. Hij perste er nog een versnelling uit in de afdaling. In de groep der favorieten kwamen de renners samen boven. Dat was het signaal voor Evenepoel om het besef te laten doordringen dat hij morgen de Vuelta achter zijn naam zal schrijven.

    

   Carapaz ging resoluut voor zijn 3e ritzege in deze Vuelta en rondde een solo met glans af. In de achtergrond sprong Thymen Arensman nog weg uit de groep van de rode trui. Hij werd 2e en Juan Ayuso sprintte naar een 3e plek, maar alle aandacht ging naar Remco Evenepoel.

    

   De 22-jarige renner van Quick Step-Alpha Vinyl verzekert zich na deze etappe van eindwinst in de Vuelta. Morgen pakt hij met zekerheid de rode trui in Madrid. Hij is de eerste Belg in 44 jaar die een grote ronde wint. Hij volgt Giro-winnaar Johan De Muynck op. 

   Een emotionele Evenepoel beseft dat hij morgen de Vuelta zal winnen

   Richard Carapaz: "Deze overwinning toont mijn kwaliteiten"

   Richard Carapaz boekt zijn derde ritzege en heeft zo zijn Vuelta – die dreigde te mislukken - alsnog heel veel kleur gegeven. Hij reageerde dan ook erg gelukkig: “Het was een ingewikkeld verhaal vandaag, omdat tegelijk ook de ontknoping in het algemeen klassement plaatsvond.”


   “Het is heel speciaal om deze rit te winnen in de bergtrui. Ik heb de juiste inspanning geleverd op de juiste moment. Deze overwinning toont nog eens mijn kwaliteiten", aldus een tevreden Carapaz

   Uitslag Rit 20Uitslag Rit 20

     naamploegresultaat
   1Richard CarapazIGD4:41:34
   2Thymen ArensmanDSM+8
   3Juan AyusoUAD+13
   4Jai HindleyBOH+13
   5Enric MasMOV+13
   6Remco EvenepoelQST+15
   7Louis MeintjesIWG+15
   8Miguel Ángel LópezAST+15
   9João AlmeidaUAD+17
   10Sergio HiguitaBOH+32