Pedersen zet puntentrui extra in de groene verf, Evenepoel is één bergrit verwijderd van eindzege

  Vuelta a España: Rit 19
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  29°Cdistance 138.3 km
  location 14:07: Talavera de la Reina - 17:27: Talavera de la Reina
  trophy Mads Pedersen
  einde
  startfinish
  020406080100120138.3

   Remco Evenepoel is weer een stapje dichter bij Madrid. In de 19e etappe van de Vuelta werd de rode leider niet in verlegenheid gebracht. De ritzege was voor de derde keer weggelegd voor groene trui Mads Pedersen. De Deen toonde zich de snelste van een uitgedund peloton.

   Rit 19 in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Mads Pedersen had zijn zinnen gezet op een 3e ritzege vandaag. Zijn ploeggenoten moesten vroeg in de wedstrijd aan het werk om de vroege vluchters in te rekenen. In de sprint was de Deen weer oppermachtig.
   • Verliezer van de dag: Lawson Craddock gaf voor de etappe aan dat hij graag deel wou uitmaken van de vroege vlucht. Hij miste de eerste vlucht van de dag en probeerde tot 2 keer toe de oversteek te maken, maar zonder resultaat.
   • Morgen: Vandaag namen de klassementsrenners een snipperdagje, maar morgen is het D-day. De laatste zware bergrit zal beslissen wie de Vuelta 2022 wint.

   Pedersen maakt favorietenrol waar

   Morgen is het de beslissende dag voor de klassementsmannen, maar de 19e
   etappe was een uitgelezen kans voor een vroege vlucht of voor sprinters à la
   Mads Pedersen.

    

   Het overlijden van Queen Elizabeth II laat ook de Vuelta niet onberoerd. Voor de start werd een minuut stilte gehouden ter ere van de Queen met de Britse renners op de eerste rij.

    

   Meerdere renners hadden hun zinnen gezet op een vroege vlucht en die bleef ook niet uit. Jonathan Caicedo, Brandon McNulty en Ander Okamika roken hun kans. Lawson Craddock zette tot 2 keer toe de achtervolging in, maar de moedige Amerikaan stootte op een mislukt tegenoffensief.

    

   Mads Pedersen zette in het peloton zijn ploeggenoten aan het werk. Trek-Segafredo bepaalde het tempo en controleerde de voorsprong van de kopgroep.  Op de laatste beklimming van de Puerto del Pielago werden de 3

   avonturiers ingerekend door het peloton. 

    

   Op de Puerto del Pielago probeerde niemand van de klassementsmannen iets te forceren. Dat was in het voordeel van Mads Pedersen, want de sprinter overleefde de laatste klim met overschot.

    

   Na knap ploegwerk van Trek-Segafredo werd de rode loper uitgerold voor de sprinters. Pedersen zette meteen aan en niemand was meer in staat om hem bij te benen. Fred Wright werd 2e en Gianni Vermeersch sprintte naar een knappe 3e plek.

   Mads Pedersen: "Onze Vuelta is al geslaagd"

   Mads Pedersen sprintte naar een 3e ritzege met dank aan knap werk van zijn ploeggenoten. "Het was heel moeilijk om de boel te controleren vandaag, maar het team was echt impressionant. Iedereen was heel toegewijd en hebben zo hard gewerkt om de drie sterke vluchters terug te halen. Ik ben ze heel dankbaar. Deze overwinning is voor hen, want zonder hen was het niet gelukt", vertelt Pedersen in het flashinterview.

    

   Zijn ploeggenoten brachten Pedersen in een zetel naar de finish in Talavera de la Reina. "Als Scotson aanviel, had ik nog steeds Tiberi voor mij. Hij ziet er misschien smal uit, maar hij heeft echt veel kracht, dus ik wist dat hij Scotson binnen schot ging kunnen houden. Een sprint als deze is nooit gemakkelijk, want er is heel wat kwaliteit in het peloton. En als er iemand aanviel, ging er naar mij gekeken worden om ze terug te halen."

    

   “Ik heb nu drie overwinningen, dat is al veel meer dan we verwacht hadden. We moeten morgen nog overleven en dan kunnen we zien wat er nog mogelijk is in Madrid. Maar onze Vuelta is sowieso al geslaagd.”

   Remco Evenepoel: "Pedersen was indrukwekkend"

   Remco Evenepoel heeft de 19e etappe goed verteerd. Niemand probeerde hem vandaag het vuur aan de schenen te leggen. “Het was goed om de controle te hebben vandaag. Ik had Mads Pedersen beloofd om de voorsprong van de vroege vlucht voor hem te controleren en dat hebben we gedaan. Dus het was aan hem om voor de ritzege te gaan. Wat Mads toont is indrukwekkend.”, vertelt de leider in het flashinterview.

    

   “Ik probeerde vandaag alert te blijven voor mogelijke valpartijen. Morgen is het de laatste dag en de grootste angst van vandaag was een valpartij of pech. Daarom bleven we goed voorin. In de laatste kilometer kon ik het wat rustiger aandoen en gewoon het wiel volgen”, aldus Evenepoel.

   Gianni Vermeersch: "Deze ereplaats is een mooi einde van mijn Vuelta"

   Gianni Vermeersch posteerde zich in een razendsnelle sprint op een knappe derde plaats. “De laatste acht kilometer was hectisch door de vele rotondes, maar in de laatste kilometer werd ik dan toch perfect gebracht door Xandro Meurisse. Ik zat in het wiel van Fred Wright en was aan het kijken naar de bordjes, omdat ze redelijk lang aan het wachten waren om de sprint aan te gaan. Maar uiteindelijk had ik zelf niet de benen om vroeger aan te zetten", verklaart Vermeersch.


   “Het was wel zwaar vandaag. Ik was even gelost op de klim, maar kon gelukkig in de afdaling weer komen aansluiten. Deze ereplaats is wel een mooi einde van mijn Vuelta.”

   “Het zat ons tot nu toe nog niet echt mee in de sprints. De jongens in de trein waren ook nog niet aan elkaar gewend, maar we gaan er nu alles aan doen om toch nog te winnen in Madrid met Tim Merlier.”

   Uitslag Rit 19Uitslag Rit 19