Ackermann vloert Bennett in millimetersprint, Roglic volgt zichzelf op als eindwinnaar

  Vuelta a España: Rit 18einde
  15 °C/>wegwedstrijd
  VertrekMadrid - AankomstMadrid -
  Afstand139,6 km
  020406080100120139.6

   De Vuelta is geëindigd met een spannende sprint in de straten van Madrid. Pascal Ackermann ging van heel ver aan en hield stand. Sam Bennett werd tweede op een paar millimeter. De eindzege van Primoz Roglic kwam niet meer in gevaar in de Spaanse hoofdstad. Hij volgt zichzelf op als eindwinnaar van de Vuelta.

   Etappe 18 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Pascal Ackermann boekt zijn tweede etappezege en mag zich daarmee de sprintkoning van deze Vuelta noemen. Veel kansen zijn er voor de rappe mannen niet geweest.
   • Verliezer van de dag: In de laatste drie Rondes van Spanje had Quick-Step telkens de slotetappe naar zijn hand gezet. Ook vandaag had de ploeg de beste troef in handen, maar Bennett kwam iets te laat los.
   • Opvallend: Alejandro Valverde beleefde naar zijn normen geen succesvolle Vuelta. Op zijn veertigste scherpte de veteraan toch een van zijn records aan: dit is zijn twintigste notering bij de eerste tien in een grote ronde.

   Ackermann troeft (heel) nipt Bennett af in de slotrit van de Vuelta

   Ackermann houdt nog net stand

   De relatief korte rit begon gezapig. Na drie weken bikkelen namen de renners rijkelijk de tijd om te poseren voor een fotootje en was er ook tijd voor een glas champagne. In tegenwijzerzin maakten we een ruime boog om Madrid om dan naar het hart van de Spaanse hoofdstad te rijden.

    

   In de straten van Madrid was Wellens de aanstoker van de vlucht. Onze landgenoot kreeg steun van de kleine Spaanse ploegjes. Eerst Smit en daarna Serrano, een rasechte Madrileen, kwamen aansluiten. De voorsprong van het kopgroepje bereikte nooit de halve minuut, ook niet toen hardrijder Groezdev een handje kwam toesteken.

    

   In de laatste plaatselijke ronde troepte alles weer samen. De trein van Deceuninck - Quick-Step kon de afstand niet overbruggen, dus nam die van Bora het over onder de vod. Ackermann rondde het werk van zijn maats af, al kwam Bennett op de meet nog bijzonder dicht. De tweede eindzege van Roglic in de Vuelta kwam vandaag nooit in het gevaar.

   Ackermann: "Heel blij om het seizoen af te sluiten met een zege"

   Ackermann: "Leuk om seizoen zo af te sluiten"

   Pascal Ackermann durfde zijn handen niet in de lucht steken. "Ik was niet zeker. We moesten een paar minuten wachten tot het nieuws over de radio kwam. Ik ben zo blij met deze overwinning."

    

   "Ik moet mijn ploegmaats echt bedanken. Het was een geweldige lead-out", zwaaide de Duitser met lof. "Ik ben heel blij om het seizoen af te sluiten met een zege, mijn dertigste in totaal."

    

   Is Ackermann nu de beste sprinter van deze Vuelta? "Dat zou ik niet zeggen. Mijn eerste zege tel ik niet echt mee omdat Sam (Bennett) toen gedeclasseerd werd. Dus hebben we alledrie één etappe gewonnen."

   Roglic: "Mooi om zo te eindigen"

   Rituitslag Rit 18Rituitslag Rit 18

     naamploegresultaat
   1Pascal AckermannBOH3:28:13
   2Sam BennettDQT+0
   3Max KanterSUN+0
   4Jasper PhilipsenUAD+0
   5Jasha SütterlinSUN+0
   6Emmanuel MorinCOF+0
   7Reinardt Janse van RensburgNTT+0
   8Lorrenzo ManzinTDE+0
   9Robert StannardMTS+0
   10Jon AberasturiCJR+0

   Fase per fase

   1. 17 uur 05. Kanter houdt Philipsen trouwens nog net van het podium. .
   2. 17 uur 04. Het is Ackermann! Pascal Ackermann sterft bijna, maar de jump van Bennett komt net te laat. De Duitser schrijft de laatste rit op zijn naam. .
   3. 17 uur 03. Wie wint? Het is bijzonder nipt, maar Bennett lijkt de laatste rit van deze Vuelta te winnen. Ackermann is tweede, Philipsen derde. Niemand maakt het zegegebaar, maar de herhaling uit de helikopter maakt nog niks duidelijk. Dat wordt een finishfoto! .
   4. Ultimo kilometro! Door de wisselende positie van de treinen zou je het overzicht verliezen. Bora legt de weg open voor Ackermann, maar Bennett en Philipsen zitten niet ver achterop. . 17 uur 02.
   5. 17 uur 01. Emirates sluipt zachtjes naar de eerste rijen. De snelheid stijgt nog verder wanneer Bora de leiding overneemt. .
   6. 60 km/h. Sunweb neemt de bovenhand en duwt de trein van Quick-Step van de rails. Voelt Max Kanter zich dan zo sterk? . 17 uur .
   7. 16 uur 58. Spanning stijgt. Het wordt drukker vooraan in het peloton. Iedereen wil zijn plaatsje opeisen. .
   8. 16 uur 57. Wellens en de drie anderen worden ingerekend door de wit-blauwe trein van Deceuninck - Quick-Step. De bel rinkelt, dus ze moeten het nog een volledige ronde volhouden. .
   9. 16 uur 54. Ze strijden voor wat ze waard zijn, maar ze weten wat er gaat gebeuren. Renaat Schotte.
   10. 16 uur 53. Nog 10 km. Het rijk van de koplopers is bijna uit. .
   11. 16 uur 52. Deceuninck - Quick-Step rijdt in het gelid aan de kop van het pak. Mørkøv moet Bennett straks naar de overwinning piloteren, maar Bora (Ackermann) en Emirates (Philipsen) liggen op de loer. .
   12. 16 uur 50. Nog twee rondjes. Wellens en co draaien vlot rond en hun voorsprong blijft rond de 20 seconden schommelen. Dat is meer dan waarschijnlijk niet genoeg. .
   13. 16 uur 46. Groezdev is een man met een grote motor. Een paar keer nationaal kampioen tijdrijden geweest. José De Cauwer.
   14. 24". Groezdev is een nuttige locomotief. Dankzij de hulp van de Kazach breidt het kopgroepje zijn voorsprong toch wat uit. . 16 uur 45.
   15. 16 uur 44. Het is niet zo vreemd dat Serrano in de ontsnapping zit. Hij is de enige Madrileen in dit Vuelta-peloton. .
   16. 16 uur 43. Weer een rondje afgehaspeld. De vier vooraan vlassen goed door, maar dat geldt evenzeer voor het peloton. .
   17. 11". Met nog 20 km te rijden blijft het verschil beperkt. De spurters willen deze kans echt niet laten liggen. . 16 uur 40.
   18. 16 uur 39. Na Lotto-Soudal en de kleine Spaanse ploegjes heeft ook Astana een pion in de vlucht. Dmitri Groezdev sluit aan en maakt er een kwartet van. .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Irún - Arrate173 kmRoglicRoglic
   2/>Pamplona - Lekunberri151.6 kmSolerRoglic
   3/>Lodosa - La Laguna Negra de Vinuesa166.1 kmMartinRoglic
   4/>Garray - Ejea de los Caballeros191.7 kmBennettRoglic
   5/>Huesca - Sabiñánigo184.4 kmWellensRoglic
   6/>Biescas - Aramón Formigal146.4 kmIzagirreCarapaz
   7/>Vitoria-Gasteiz - Villanueva de Valdegovía159.7 kmWoodsCarapaz
   8/>Logroño - Alto de Moncalvillo164 kmRoglicCarapaz
   9/>Castrillo del Val - Aguilar de Campoo157.7 kmAckermannCarapaz
   10/>Castro-Urdiales - Suances185 kmRoglicRoglic
   11/>Villaviciosa - Alto de La Farrapona170 kmGauduRoglic
   12/>Pola de Laviana - Alto de l'Angliru109.4 kmCarthyCarapaz
   13Muros - Mirador de Ézaro33.7 kmRoglicRoglic
   14/>Lugo - Ourense204.7 kmWellensRoglic
   15/>Mos - Puebla de Sanabria230.8 kmPhilipsenRoglic
   16/>Salamanca - Ciudad Rodrigo162 kmCortRoglic
   17/>Sequeros - Alto de La Covatilla178.2 kmGauduRoglic
   18/>Madrid - Madrid139.6 kmAckermannRoglic