Primoz Roglic wint tijdrit met 1 seconde en neemt rode trui weer over

  Vuelta a España: Rit 13einde
  individuele tijdrit
  VertrekMuros - AankomstMirador de Ézaro -
  Afstand33,7 km
  0102033.7
   12,0km - Lira
   1William BartaCCC Team14:37
   2Nélson OliveiraMovistar Team+0
   3Hugh CarthyEF Pro Cycling+11
   24,5km - Panchés
   1William BartaCCC Team30:17
   2Nélson OliveiraMovistar Team+0
   3Primož RoglicJumbo - Visma+17
   33,7km - Mirador de Ézaro
   1Primož RoglicJumbo - Visma46:39
   2William BartaCCC Team+1
   3Nélson OliveiraMovistar Team+10

   Primoz Roglic (Jumbo-Visma) heeft in de enige tijdrit in deze Vuelta zijn 4e ritzege geboekt. De Sloveen was amper 1 seconde sneller dan grote verrassing Will Barta (CCC). Roglic is opnieuw leider, maar is nog niet klaar met Richard Carapaz (Ineos) en Hugh Carthy (EF).

   De tijdrit in de Vuelta in een notendop

   • Sleutelmoment: Tot de slotklim waren de verschillen tussen Roglic, Carthy en Carapaz nog vrij beperkt, maar in amper 2 kilometer verjaagt Roglic zijn demonen van La Planche des Belles Filles en lapt zijn concurrenten nog een pak seconden extra aan de broek.

    

   • Verliezer van de dag: De 24-jarige Will Barta droomde lang van een eerste profzege, maar beteuterd moest hij toekijken hoe Roglic met een ultieme inspanning nog een seconde van zijn toptijd kan scheren. Balen!

    

   • Statistiek: Het is al de 4e ritzege voor Roglic in deze Vuelta en zijn 11e dit seizoen. Als hij in de laatste dagen nog 2 ritzeges en de eindzege kan binnenhalen, onttroont hij zowaar Arnaud Démare als zegekoning dit jaar.

   Bekijk de ontknoping van de razend spannende tijdrit in de Vuelta

   Roglic maakt het verschil op de slotklim

   Vier renners begonnen in het klassement binnen een minuut van elkaar aan de tijdrit, drie renners zouden binnen een minuut van elkaar staan ná de tijdrit. Tussenin kregen we een spannend spektakel.

    

   Het was de Amerikaan Will Barta die de klassementsmannen een aardige kluif gaf om aan te sabbelen. Hugh Carthy zette op het vlakke gedeelte aanvankelijk de beste tijden neer van de grote drie, Primoz Roglic leek nog onder stoom te moeten komen of hij had net als in de Tour weer een mindere dag en Richard Carapaz deed zijn uiterste best om de schade te beperken.

    

   Aan de voet van de slotklim had Roglic Carthy met de tussentijden al bijgebeend, maar het bleef een secondespel. Carthy en Carapaz kregen wel nog hun favoriete terrein om alsnog wat tijd goed te maken.

    

   Toch was het Roglic die bewees dat zijn zwak momentje op de Angliru geen referentie was. De kopman van Jumbo-Visma legde nog een vette cheque in het mandje van zijn concurrenten. Zijn verbeten finish zorgde er zelfs voor dat Barta op de valreep nog plaats moest ruimen in de hotseat.

    

   Roglic begint zo aan de laatste dagen van de Vuelta met 39 seconden voorsprong op Carapaz en 47 op Carthy.

   Vlotte fietswissel van Roglic: "Hij kan zo aan een veldrit beginnen"

   Roglic doet een seconde beter dan Barta en wint de tijdrit

   Carapaz beperkt de schade in de tijdrit, maar Roglic pakt rode trui over

   Rituitslag Rit 13Rituitslag Rit 13

     naamploegresultaat
   1Primož RoglicTJV46:39
   2William BartaCCC+1
   3Nélson OliveiraMOV+10
   4Hugh CarthyEF1+25
   5Bruno ArmirailGFC+41
   6Mattia CattaneoDQT+46
   7Richard CarapazIGD+49
   8Rémi CavagnaDQT+58
   9David De La CruzUAD+59
   10Jasha SütterlinSUN+1:07

   Roglic: "Ik voelde mij verrassend goed"

   Het contrast tussen de aangeslagen Primoz Roglic op La Planche des Belles Filles en de stralende Primoz Roglic in Mirador de Ezaro kon niet groter zijn. "Mooi, hé. Het was lang geleden dat ik een tijdrit had gewonnen (van vorig jaar in de Vuelta, red)."

    

   "Ik voelde mij nog altijd verrassend goed. Ik dacht dat ik meer zou afgezien hebben. Iedereen had wel verwacht dat ik tijd zou pakken, maar bij een tijdrit start iedereen toch telkens vanaf nul. Gelukkig waren de benen goed."

    

   Over zijn kansen op de eindzege wil Roglic zich nog niet uitspreken. "Maar het is natuurlijk beter 39 seconden voor te staan dan te moeten goedmaken. Ik ga er zeker voor vechten."

   Richard Carapaz: "Het is nog lang niet voorbij"

   "Het was echt een zware tijdrit", reageerde Richard Carapaz (Ineos), die zijn rode trui dus weer kwijt is. "Maar ik ben heel blij met het resultaat."

    

   "We zijn naar hier gekomen om de Vuelta te winnen en dat is nog altijd het doel. De wedstrijd is nog altijd heel open. Er komen nog veel kansen aan, er volgen nog veel lastige etappes waar alles nog kan veranderen."

    

   "Deze morgen heb ik me goed voorbereid op dit gevecht in tijdrit, we gaan er nu gewoon voor blijven knokken. Het is nog lang niet voorbij."

   Fase per fase

   1. 17 uur 25 match afgelopen
   2. 17 uur 24. Carapaz staat uit te hijgen aan de finish, terwijl Roglic een brede glimlach laat zien. Hij heeft zijn demonen na La Planche des Belles Filles verdreven. Maar of het zal volstaan voor de eindzege...? .
   3. Carapaz beperkt schade. Carapaz komt binnen op 49 seconden van Roglic. Hiermee komt hij op 39 seconden van de Sloveen in het klassement. Ook Carthy is niet veraf. De top 3 blijft dus op een zakdoek van elkaar. . 17 uur 23.
   4. 17 uur 22. Roglic rijdt toch een goeie tijdrit. Aan de voet leek het daar nog niet op, maar nu wel. José De Cauwer.
   5. 17 uur 22. De schade wordt wellicht een kleine minuut voor Carapaz. Daar zou hij op voorhand misschien wel voor getekend hebben. .
   6. 17 uur 21. Carapaz zit in de laatste 500 meter, maar het is nu al duidelijk dat hij tijd zal verliezen op Roglic. En zijn rode trui. .
   7. Roglic toptijd. Primoz Roglic doet een seconde beter dan Barta. In de hotseat zien we een ontgoochelde Amerikaan. Roglic zal de dubbel pakken, maar hoeveel tijd pakt hij op Carapaz? . 17 uur 20.
   8. 17 uur 19. De vaste camera neemt Roglic nu al in beeld. Maar die laatste meters kunnen lang duren. .
   9. Carthy verliest tijd. Is dit een aanwijzing? Hugh Carthy heeft op de klim nog een aantal seconden verloren op Will Barta, op papier toch de mindere klimmer. Kan Roglic daarvan profiteren? . 17 uur 18.
   10. 17 uur 17. Martin. Dan Martin komt binnen op 1'16" van Will Barta, net in de top 10. Hij neemt nog 26 seconden op nummer 5 Enric Mas. Martin consolideert dus zijn plaats in de top 4. Maar het podium wordt moeilijk. .
   11. 17 uur 17. De volledige top 4 zit nu op de klim. Spannend! .
   12. 17 uur 15. Met een virtuele achterstand van 21 seconden op Roglic begint Carapaz, na een behoorlijke wissel, aan de klim. Alles is nog mogelijk. .
   13. 17 uur 14. Roglic heeft nog veel overgave op de klim. Een groot contrast met zijn beklimming van La Planche des Belles Filles. .
   14. 17 uur 13. Snelle wissel Roglic. Als een F1-rijder komt Roglic aangestormd voor de wissel van zijn fiets. Ging het in de Tour nog een beetje wankel, dan verloopt de pitstop nu uitstekend. Hier lijkt hij alvast 1 à 2 seconden te winnen op Carthy. .
   15. 17 uur 11. Als Roglic hier niet wint met een minuut voorsprong, heeft hij dan een goeie tijdrit gereden? José De Cauwer.