Roglic speelt leiderstrui kwijt op beestachtige Angliru, Carthy boekt zijn grootste zege

  Vuelta a España: Rit 12einde
  22 °C/>wegwedstrijd
  VertrekPola de Laviana - AankomstAlto de l'Angliru -
  Afstand109,4 km
  020406080109.4

   De verschrikkelijk Angliru heeft brokken gemaakt in de Vuelta. Primoz Roglic vertoonde barstjes op de steile flanken en moet zijn leiderstrui afstaan aan Richard Carapaz. De dagzege was een prooi voor de Brit Hugh Carthy (EF Pro Cycling).

   Etappe 12 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Hugh Carthy schaart zich in een exclusief rijtje met onder anderen José Maria Jiménez, Gilberto Simoni, Roberto Heras en Alberto Contador. Verrassend, maar met panache.
   • Verliezers van de dag: Richard Carapaz heeft opnieuw de rode trui beet, maar zijn voorsprong is beperkt. Primoz Roglic toonde zich dan weer kwetsbaar in de schoot van zijn indrukwekkende ploeg.
   • Opvallend: Je mocht verwachten dat de Angliru voor enige afscheiding in het klassement zou zorgen, maar niks is minder waar.  De harmonica van de top vijf is integendeel in elkaar geschoven.

   Het Beest van de Asturias! Herbekijk de waanzinnig steile slotklim naar de Angliru

   Razende aanloop naar het Beest van Asturias

   Na de relatieve wapenstilstand van gisteren moest de etappe naar de mythische Angliru spektakel opleveren. Met vijf hellingen samengebald in een korte rit van 109 km kon dat niet missen. Vanaf het begin probeerden groepjes met verschillende samenstellingen weg te rijden.

    

   Een ruime kopgroep van twintig man kreeg uiteindelijk een beetje ruimte om te manoeuvreren. Goossens en Van der Sande waren de Belgische vertegenwoordigers. Philipsen was aanvankelijk mee, maar moest zich opofferen om ploegmaat Formolo naar de vlucht te brengen. Dat lukte, maar de ongelukkige Italiaan viel later letterlijk weg voorin.

    

   De lange ontsnapping werd een lucratieve onderneming voor bergtrui Martin. De Fransman bereikte als eerste de top van de Padrun, de Santo Emiliano, de Mozqueta en de Cordal en kan de eindzege in het bergklassement al ruiken.

   Carthy pakt de rit, Carapaz de rode trui

   Onderweg had Movistar met veel machtsvertoon de bonus van de kopgroep aan flarden gehakt. In het voorgeborchte van de Angliru waren overlevers Martin, Sanchez en Cattaneo eraan voor de moeite. Movistar was wel van het voorplan verdwenen en ook Ineos kampte met een personeelstekort bij de favorietengroep.

    

   Jumbo-Visma had dan weer zes pionnen vooraan en kon Roglic dus optimaal omringen tijdens de klim naar de hel. Gesink en Vingegaard versmachtten de rest en ontnamen iedereen de zin om een versnelling te plaatsen. Carapaz zonk diep weg in het groepje van de overgebleven favorieten en oogde kwetsbaar.

    

   De maskers vielen af toen witte trui Mas vlak voor de Cueña les Cabres, het steilste stuk van de Angliru, zijn bommetje gooide. Carthy, Vlasov en de lepe Carapaz hadden na wat harken een antwoord klaar. Roglic moest rekenen op de steun van ploegmaat Kuss om de schade te beperken.

    

   Helemaal vooraan voelde Carthy dat de tijd gekomen was om zijn naam bij te schrijven in de legende van de Angliru. De Brit van Education First schudde iedereen uit zijn wiel en pakte de rit. Carapaz miste in het zog van Vlasov en Mas de bonificaties, maar heroverde wel de rode trui. Roglic finishte uiteindelijk op tien seconden van de Ecuadoraan.

   Carapaz versnelt op 2km van het einde, Roglic kraakt

   Carthy laat Carapaz en Mas achter op weg naar ritwinst

   Carthy houdt stand in de slotkilometer en wint op de Angliru

   Carthy: "Winnen op een mythische klim in een grote ronde, het kan niet beter dan dit"

   Rituitslag Rit 12Rituitslag Rit 12

     naamploegresultaat
   1Hugh CarthyEF13:08:40
   2Aleksander VlasovAST+16
   3Enric MasMOV+16
   4Richard CarapazIGD+16
   5Primož RoglicTJV+26
   6Sepp KussTJV+26
   7Daniel MartinISN+26
   8Wout PoelsTBM+1:35
   9Michael WoodsEF1+1:35
   10Felix GroßschartnerBOH+2:15

   Fase per fase

   1. 17 uur 20. Eigenlijk ligt de Vuelta nog meer open dan voor de etappe. Renaat Schotte.
   2. 17 uur 19. Vlasov, Mas en Carapaz komen samen binnen en Roglic verliest een stuk of tien seconden. Hij moet zijn rode trui afstaan aan Carapaz. .
   3. 17 uur 18. Carthy wint! Hugh Carthy verrast de grote jongens en schrijft zijn naam bij in de legende van de Angliru! De Brit van Education First haalt het met voorsprong. .
   4. 17 uur 17. Mas en Vlasov klauteren voorbij Carapaz. Carthy is nog niet helemaal zeker, al blijft hij stevig sleuren aan zijn stuur. .
   5. 17 uur 16. Carthy glipt weg! Hugh Carthy harkt een leuk gaatje bij elkaar. Onder de vod is de dagzege binnen handbereik. Roglic begint in de achtergrond te wankelen. .
   6. 17 uur 14. Carapaz, Mas en Carthy. Die drie bikkelen om de ritzege. .
   7. 17 uur 13. Vleugels voor Carapaz. Kuss kijkt achterom naar Roglic, die niet sneller kan. Carapaz beent Mas bij en neemt meteen de koppositie over. Hij is ontketend! .
   8. 17 uur 12. Roglic ziet Carapaz meter per meter afstand nemen. De Ecuadoraan moet tijd pakken, want na de rustdag staat een tijdrit op het programma. .
   9. 17 uur 11. Ze lijken wel stil te staan! Dit is zo onmenselijk zwaar. .
   10. 17 uur 10. Cueña les Cabres. Op het Geitenpad blijft Mas een paar meter voor de rest uitrijden. De lepe Carapaz plaatst hier zijn versnelling, al is dat met een stijgingspercentage van 23% zeer relatief. .
   11. 17 uur 08. De koers op een zakdoek. Renaat Schotte.
   12. 17 uur 07. Poker op de Angliru. Roglic kijkt naar Carapaz, terwijl Carthy en Vlasov naar Mas rijden. Zo kan de taaie Martin weer aansluiting vinden. .
   13. 17 uur 05. De groep met de favorieten valt uiteen. Kuss brengt Roglic in het spoor van Mas. Carthy, Carapaz en Vlasov zijn blij dat ze kunnen overleven in het wiel van de Sloveen. .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Irún - Arrate173 kmRoglicRoglic
   2/>Pamplona - Lekunberri151.6 kmSolerRoglic
   3/>Lodosa - La Laguna Negra de Vinuesa166.1 kmMartinRoglic
   4/>Garray - Ejea de los Caballeros191.7 kmBennettRoglic
   5/>Huesca - Sabiñánigo184.4 kmWellensRoglic
   6/>Biescas - Aramón Formigal146.4 kmIzagirreCarapaz
   7/>Vitoria-Gasteiz - Villanueva de Valdegovía159.7 kmWoodsCarapaz
   8/>Logroño - Alto de Moncalvillo164 kmRoglicCarapaz
   9/>Castrillo del Val - Aguilar de Campoo157.7 kmAckermannCarapaz
   10/>Castro-Urdiales - Suances185 kmRoglicRoglic
   11/>Villaviciosa - Alto de La Farrapona170 kmGauduRoglic
   12/>Pola de Laviana - Alto de l'Angliru109.4 kmCarthyCarapaz
   13Muros - Mirador de Ézaro33.7 kmRoglicRoglic
   14/>Lugo - Ourense204.7 kmWellensRoglic
   15/>Mos - Puebla de Sanabria230.8 kmPhilipsenRoglic
   16/>Salamanca - Ciudad Rodrigo162 kmCortRoglic
   17/>Sequeros - Alto de La Covatilla178.2 kmGauduRoglic
   18/>Madrid - Madrid139.6 kmAckermannRoglic