Toptalent Pogacar is beste klimgeit in Andorra, Quintana rijdt naar rood

  Vuelta a España: Rit 9einde
  20 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAndorra la Vella - AankomstAlto Els Cortals d'Encamp -
  Afstand94,4 km
  02040608094.4

   Tadej Pogacar (UAE) heeft de ultrakorte klimrit in de Vuelta gewonnen. De 20-jarige Sloveen, overigens de jongste renner in dit peloton, reed alleen over de streep na een rit van minder dan 100 kilometer. Nairo Quintana (Movistar) pakt de rode leiderstrui over van Nicolas Edet (Cofidis).

   De 9e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Sleutelmoment: Door het noodweer viel de tv-uitzending in de slotfase in het water. Valpartijen van Lopez en Roglic (aangereden door een motor) waren niet in beeld te zien. Wat was er zonder hun pech gebeurd?
   • Sleutelmoment (2): Soler blijft over van de vlucht van de dag, maar moet - dik tegen zijn zin - zijn benen stilhouden van de Movistar-ploegleiders om kopman Quintana bij te staan. Pogacar steekt een stokje voor dat tactische plan en pakt de dagzege. De sfeer aan tafel bij Movistar zal niet opperbest zijn, vermoeden we.
   • Opvallend: België heeft Remco Evenepoel, Slovenië heeft Tadej Pogacar. De diamant wordt eind september 21, maar laat in zijn eerste profjaar en eerste grote ronde al zien dat hij misschien wel dé referentie in de toekomst wordt.

   Survival of the fittest

   Rit 9 in de Vuelta bracht de renners naar Andorra, waar een rit van 94,4 kilometer met maar liefst 5 beklimmingen op het programma stond. Er mocht zeker vuurwerk verwacht worden onder de klassementsmannen, gezien het feit dat de renners morgen van een dag rust kunnen genieten. 

    

   Een grote groep van zo'n 30 renners trok in de aanval. Onder meer De Gendt zat erbij, maar ook andere kleppers zoals Poels, Fuglsang, Soler, Kelderman, Latour en Nieve. Van een hechte samenwerking was er nooit sprake. Op de 2e klim van de dag trok Bouchard van AG2R ervan door. De Fransman zou lang standhouden. 

    

   Maar richting de laatste beklimming van de dag, de Alto Els Cortals d'Encamp, was het lang een survival of the fittest. Toen ook de weergoden uitpakten met hagel en stormweer, werd niets of niemand gespaard. Zelfs de camera's in koers konden enige tijd geen beelden doorsturen. 

   Plannen Astana en Movistar vallen (letterlijk) in het water

   Net daarvoor, op zo'n 18 kilometer van de aankomst, vond Miguel Angel Lopez het tijd om aan te vallen. De weg was nog lang, maar Astana had een plan uitgedokterd waarbij aanvallers Izagirre, Fraile en Fuglsang later in de etappe konden werken voor de Colombiaan. 


   Toen we eindelijk terug beeld kregen vanuit de koers, op zo'n 5 kilometer van de finish, was Lopez al ingelopen en waren Quintana en Pogacar plots op en over Lopez gegaan. De Colombiaan van Astana liet nadien weten dat hij in een grindstrook (die tussen de voorlaatste en laatste col lag) was gevallen in een bocht.

    

   Van de vluchters was plots Movistar-renner Soler de enige die voorop was gebleven. Maar de Spanjaard mocht niet voor de dagzege gaan. Een hoofdschuddende Soler kreeg de taak om op ploegmakker Quintana te wachten. 

   Jongste renner juicht, Roglic verliest tijd door val

   Maar de ploegleiding bij Movistar hield met 1 iets geen rekening: de sterke benen van Pogacar. De jonge Sloveen, ooit winnaar van de Ronde van de Toekomst, liet op iets minder dan 3 kilometer van de finish het duo van Movistar achter. Hij hield zijn solo vol tot het einde en had uiteindelijk nog 23 seconden voorsprong op Quintana. 


   In de achtergrond volgde nog een secondespel voor de rode leiderstrui. Eerst Valverde en daarna Roglic lieten Lopez achter en aasden ook op de rode trui. Maar Roglic, die overigens op dezelfde grindstrook ten val was gekomen door een slecht manoeuvre van een motard, en Valverde kwamen op 48 seconden van Pogacar binnen. In de stand vertaalt zich dat naar een klassement waar Quintana nu 6 seconden voorsprong heeft op Roglic, 17 op Lopez en 20 op Valverde. 


   Morgen volgt er een rustdag voor het peloton, maar dinsdag wacht de renners in het Franse Pau een venijnige, individuele tijdrit. Zal de rode trui daar opnieuw van schouders veranderen?

   Pogacar dankt de weergoden

   In het flashinterview na de race was er een en al euforie bij Pogacar. De jongste renner van het peloton in de Vuelta mocht juichen in de koninginnenrit. Dat moet speciaal aanvoelen. "Ik ben enorm tevreden. Ik dank ook de weergoden voor de regen. Bij zo'n weer voel ik mij toch altijd wel wat meer in mijn sas", aldus de Sloveen. 

    

   Movistar leek tactisch bijzonder veel flaters begaan te hebben, maar mocht alsnog vieren met de rode trui voor Quintana. "Dit is een grote dag voor de ploeg", aldus de Colombiaan. "Deze trui geeft me extra motivatie voor de tijdrit van overmorgen."

    

   Tot slot kreeg Lopez van Astana nog even het woord. Hij legde uit waarom hij plots was ingelopen op het moment dat wij terug beelden kregen. "Ik ben gevallen in een bocht. Dat heeft op het einde wat krachten gekost. Maar de benen voelen goed en we gaan zeker nog wat proberen met de ploeg deze Vuelta."

   Bekijk hier de slotkilometer

   Rituitslag Rit 9Rituitslag Rit 9

     naamploegresultaat
   1Tadej PogacarUAD2:58:09
   2Nairo QuintanaMOV+23
   3Primož RoglicTJV+48
   4Alejandro ValverdeMOV+48
   5Marc SolerMOV+57
   6Hermann PernsteinerTBM+59
   7Sergio HiguitaEF1+1:01
   8Wilco KeldermanSUN+1:01
   9Miguel Ángel LópezAST+1:01
   10Tao Geoghegan HartINS+1:38

   Fase per fase

   1. 18 uur 04. Refreshen aub. Wie de livestream verder wil blijven volgen, moet deze pagina even verversen.
   2. 18 uur 04. Wie pakt het rood? Quintana pakt (onder voorbehoud) de rode trui.
   3. 18 uur 02. Pogacar juicht. Pogacar toont zich voor het eerst aan het wielerpubliek in een grote ronde. Hij haalt voor Quintana, die op 22 seconden over de finishlijn komt.
   4. 18 uur . Pogacar gaat het doen, wat een aangename kennismaking!
   5. Laatste km. 17 uur 59.
   6. 17 uur 59. Wat moet dat straks zijn in de bus of aan tafel bij Movistar? José De Cauwer.
   7. 17 uur 59. Quintana alleen op zoek naar Pogacar. Soler moet afhaken.
   8. 17 uur 57. Pogacar vergroot zijn voorsprong op Soler en Quintana. Roglic is solo naar Valverde aan het rijden.
   9. 17 uur 56. Roglic zet door en wil Valverde oprapen. Die laatste hangt ergens tussen de leiders en de groep Roglic.
   10. 17 uur 55. Pogacar heeft zelfs nog tijd om te drinken. Wat een kerel. José De Cauwer.
   11. 17 uur 55. Pogacar laat Quintana en Soler achter.

    Pogacar laat Quintana en Soler achter

   12. 17 uur 54. Pogacar kletst weg van Quintana! Soler moet nu zijn Colombiaanse makker helpen. In de ahctergrond wil Valverde wegrijden.
   13. 17 uur 53. Soler schudt van neen. Marc Soler moet van zijn ploegbazen de benen stil houden, want Quintana komt eraan. De Spanjaard toont duidelijk zijn frustratie.
   14. 17 uur 51. Valverde vuurt nog een pijl af, maar hij rijdt er Lopez niet af. Roglic zit op korte afstand van hen.
   15. 17 uur 51. Quintana rijdt stevig door, met Pogacar in zijn wiel. .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Salinas de Torrevieja - Torrevieja13.4 kmASTLópez
   2/>Benidorm - Calp199.6 kmQuintanaRoche
   3/>Ibi - Alicante188 kmBennettRoche
   4/>Cullera - El Puig175.5 kmJakobsenRoche
   5/>L'Eliana - Alto de Javalambre170.7 kmMadrazoLópez
   6/>Mora de Rubielos - Ares del Maestrat198.9 kmHerradaTeuns
   7/>Onda - Alto Mas de la Costa183.2 kmValverdeLópez
   8/>Valls - Igualada166.9 kmArndtEdet
   9/>Andorra la Vella - Alto Els Cortals d'Encamp94.4 kmPogacarQuintana
   10Jurançon - Pau36.2 kmRoglicRoglic
   11/>Saint-Palais - Dantxarinea180 kmIturriaRoglic
   12/>Los Arcos - Bilbao171.4 kmGilbertRoglic
   13/>Bilbao - Los Machucos166.4 kmPogacarRoglic
   14/>San Vicente de la Barquera - Oviedo188 kmBennettRoglic
   15/>Tineo - Puerto del Acebo154.4 kmKussRoglic
   16/>Pravia - Alto de la Cubilla144.4 kmFuglsangRoglic
   17/>Aranda de Duero - Guadalajara219.6 kmGilbertRoglic
   18/>Colmenar Viejo - Becerril de la Sierra178.2 kmHiguitaRoglic
   19/>Ávila - Toledo165.2 kmCavagnaRoglic
   20/>Arenas de San Pedro - Plataforma de Gredos190.4 kmPogacarRoglic
   21/>Fuenlabrada - Madrid106.6 kmJakobsenRoglic