Valverde laat regenboog schitteren op moordmuur, Lopez ontfutselt Teuns rood

  Vuelta a España: Rit 7
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 183.2 km
  location 12u39: Onda - 17u12: Alto Mas de la Costa
  trophy Alejandro Valverde
  einde
  startfinish
  0306090120150183.2

   Alejandro Valverde (Movistar) heeft op zijn 39e zijn 13e etappezege in de Ronde van Spanje behaald. Op een monsterachtige beklimming had hij in de laatste meters net iets meer overschot dan Primoz Roglic. Miguel Angel Lopez werd 3e en neemt de rode trui weer over van Dylan Teuns, die al vroeg moest lossen.

   De 7e etappe in de Vuelta in een notendop

   • Sleutelmoment: Het lijkt er lange tijd op dat de 10 vluchters, met daarbij een sterke Philippe Gilbert, een vrijgeleide krijgen van het peloton, maar in de bergzone neemt Movistar de teugels in handen. Voor één keer een juiste tactiek bij de Spaanse ploeg, want Valverde werkt het goed af en ook 2e kopman Quintana ging met de besten mee naar boven.

    

   • "Verliezer" van de dag: Dylan Teuns had gehoopt zo lang mogelijk zijn rode trui vast te houden, maar op de voorlaatste klim werd al duidelijk dat de rit van gisteren zijn tol had geëist. Teuns drong dan ook niet te lang aan. Later in deze Vuelta kan hij opnieuw op ritzeges jagen.

    

   • Opvallend: Alejandro Valverde is de eerste renner die als wereldkampioen wint in de Vuelta sinds... Philippe Gilbert. Die deed het hem in 2013 voor in Tarragona.

   Gilbert kleurt etappe...

   De 3e bergrit op een rij schrok de renners blijkbaar niet af, want de traditionele openingsfase werd over vele kilometers uitgesmeerd. Met een gemiddelde van meer dan 45 km/u was het niet evident om weg te rijden. 10 renners slaagden daar na veel gehakketak toch in.

    

   Philippe Gilbert was de bekendste naam in de kopgroep, waarin met Jelle Wallays nog een 2e Belg huisde. Wallays offerde zijn eigen kansen op voor ploegmaat Marczynski. De Pool viel op de voorlaatste beklimming ook als eerste aan, maar zijn ster deemsterde snel weer weg.

    

   Intussen was het al duidelijk dat het een moeilijk verhaal zou worden voor de vluchters, want eerst Movistar en daarna Astana gingen als bezetenen tekeer in het peloton. Het kostte rode trui Dylan Teuns de kop.

   Rode trui Teuns moet lossen

   ... maar Valverde laat rivalen alle kleuren van de regenboog zien

   Gilbert en Sergio Henao hielden het langste stand vooraan, al hadden ze bij het opdraaien van de bijna onmenselijke Alto Mas de la Costa nauwelijks een handvol seconden voorsprong.

    

   Op die slotklim toonde Quintana het meeste initiatief. Hij kietelde regelmatig de 3 andere tenoren (Lopez, Roglic en Valverde), maar zij konden hun lach inhouden. Tot diep in de laatste kilometer konden ze elkaar niet afschudden. Toen plaatste Valverde de zoveelste splijtende demarrage uit zijn carrière, goed voor zijn 13e individuele ritzege uit zijn Vuelta-carrière. Na een sabbatdagje is Miguel Angel Lopez weer leider.

   Herbeleef de ontknoping op de slotklim

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7

     naamploegresultaat
   1Alejandro ValverdeMOV4:34:11
   2Primož RoglicTJV+0
   3Miguel Ángel LópezAST+6
   4Nairo QuintanaMOV+6
   5Rafal MajkaBOH+42
   6Ion IzagirreAST+48
   7Tadej PogacarUAD+51
   8Fabio AruUAD+51
   9George BennettTJV+1:07
   10Óscar RodríguezEUS+1:20

   Fase per fase

   1. 17 uur 13. Top 10. Majka is 5e, Izagirre, 6e en daarna Pogacar en Aru. Bennett wordt 9e en Oscar Rodriguez sluit de top 10 af.
   2. 17 uur 12. Valverde wint! Roglic raakte niet uit het wiel van Valverde. De wereldkampioen laat zijn regenboogtrui fonkelen in eigen land. Lopez neemt de rode trui over van Teuns.
   3. 17 uur 12. Valverde heeft dan toch nog wat overschot. Hij schiet als een pijl weg. Roglic bijt zich nog vast.
   4. 17 uur 11. Valverde wil dit prachtige stukje kaas niet van zijn boterham laten halen. Michel Wuyts.
   5. 17 uur 11. Nog 300 meter. Valverde heeft zich op kop gezet en wiegt de anderen in slaap. Dit heeft hij al zo vaak geregeld in zijn carrière.
   6. 17 uur 10. Majka lijkt the best of the rest. Hij hangt als enige op 25 seconden. Daarachter een groepje met Bennett, Pogacar en Aru.
   7. 17 uur 10. Alle initiatief ligt bij Quintana. Chapeau voor hem! José De Cauwer.
   8. Rode vod. De 4 leiders (Valverde, Quintana, Roglic en Lopez) zijn aan de laatste kilometer begonnen. Wie heeft nog het meeste overschot? Toch Valverde? 17 uur 09.
   9. 17 uur 08. Een nieuwe demarrage van Quintana, waar toch wat meer dash opzit. Het is op deze steile klim moeilijk om echt grote verschillen te maken.
   10. 17 uur 08. Misschien zullen de bonificaties wel voor het grootste verschil zorgen tussen deze vier? Michel Wuyts.
   11. 17 uur 07. Quintana kietelt nog eens, maar de anderen lachen er niet mee. We naderen stilaan de laatste kilometer.
   12. 17 uur 05. De rust is vooraan toch weer wat teruggekeerd. Als ze Valverde meenemen naar de ultieme slotfase dan hebben de anderen het wellicht vlaggen.
   13. 17 uur 04. Roglic volgt de tempoversnellingen van Quintana het best. Lopez en Valverde hangen aan de rekker.
   14. 17 uur 03. Dit is de Quintana die we in de Tour hadden willen zien. José De Cauwer.
   15. 17 uur 03. Quintana blijft de anderen geselen, ook zijn ploegmaat Valverde. Maar iedereen kan volgen.