Teuns grijpt net naast ritzege, maar krijgt het rood als troostprijs

  Vuelta a España: Rit 6einde
  28 °C/>wegwedstrijd
  VertrekMora de Rubielos - AankomstAres del Maestrat -
  Afstand198,9 km
  0306090120150198.9

   Dylan Teuns (Bahrein-Merida) is de nieuwe leider in de Ronde van Spanje. Onze landgenoot kon na zijn ritzege in de Ronde van Frankrijk wel net niet dubbelen in de Vuelta: medevluchter Jesus Herrada (Cofidis) was in een sprintje bergop duidelijk sterker. Bij de klassementsmannen gaven Rigoberto Uran en Nicolas Roche op na een valpartij.

   Samenvatting van de 6e etappe

   De 6e etappe in de Vuelta in een notendop

   • Sleutelmoment: Op de Puerta de Ares lijken Oliveira en Grmay rijp voor de ritzege, maar vanuit de achtergrond komt medevluchter Dylan Teuns gestormd, met Jesus Herrada op zijn bagagedrager. De Spanjaard zal uiteindelijk in de slotmeters pas uit het wiel van Teuns springen op weg naar de zege. Zijn broer José slaagde er gisteren niet in de vlucht af te werken.

    

   • Verliezers van de dag: Een absolute baaldag voor EF-Education First, dat door een massale valpartij niet alleen kopman Uran en luitenant Carthy verliest, maar in de kopgroep ook Van Garderen zag wegvallen in een afdaling in de finale.

    

   • Opvallend: Dylan Teuns is pas de 4e Belg die deze eeuw de leiderstrui in de Vuelta mag aantrekken. Yves Lampaert deed het 2 jaar geleden, Philippe Gilbert in 2010 en Stijn Devolder in 2007. Daarvoor moeten we al teruggaan tot 1989.

   Sluwe Herrada snoept etappe af, maar Teuns pakt rood

   Sleper Herrada neemt Teuns te grazen

   De 6e rit was iets menselijker dan die van gisteren en viel uiteen in 3 delen: in een eerste klimmend stuk raakte niemand echt weg, maar in de uitlopers daarvan kon een groep van 11 renners zich toch afscheiden. Teuns was de enige landgenoot en was met onder meer Gesink, Van Garderen, Brambilla, Oliveira en De La Cruz in goed gezelschap.

    

   Terwijl het elftal verder weg reed, hadden ze in het peloton andere katten te geselen. Een massale valpartij had zware gevolgen: we kregen niet alleen een overvloed aan gescheurde broeken, maar ook 4 opgaves: Uran en ex-leider Roche, allebei top 10 in het klassement, waren de bekendste slachtoffers.

    

   Vooraan voelde de Ethiopiër Grmay het als eerste kriebelen. In de laatste kilometer van de Puerto de Culla ging Oliveira hem halen. De 2 werkten goed samen, wat niet gezegd kon worden van de achtervolgers, waar Van Garderen wegviel na een gemiste bocht.

    

   Maar Teuns had nog wat overgehouden in de tank en slaagde erin op de slotklim, de Puerto de Ares, naar de leiders te peddelen. Jesus Herrada beet zich vast in het wiel van de Belg. Toen Teuns vroeg om over te nemen, weigerde die steevast. Het was dan ook een bittere pil toen Herrada met de triomfboog in zicht uit de rug van Teuns wegsprong. Die laatste kan het kunstje van de Tour, waar hij won op La Planche des Belles Filles, dus niet herhalen, maar hij mag zich wel troosten met de leiderstrui.

   Vluchter Van Garderen vliegt uit een bocht in de afdaling

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

     naamploegresultaat
   1Jesús HerradaCOF4:43:55
   2Dylan TeunsTBM+7
   3Dorian GodonALM+21
   4Robert GesinkTJV+21
   5Bruno ArmirailGFC+37
   6Pawel PoljanskiBOH+39
   7Nélson OliveiraMOV+45
   8Gianluca BrambillaTFS+47
   9David De La CruzINS+50
   10Tsgabu GrmayMTS+2:35

   Fase per fase

   1. 16 uur 55. Bevestiging: Teuns heeft rood. Vanuit het peloton neemt de Sloveen Pogacar wat voorsprong. In het peloton lijken ze niet al te bekommerd om de beloftevolle renner van UAE. Aan de finish heeft hij wel maar een paar seconden voorsprong. Het rood is wel definitief voor Teuns.
   2. 16 uur 51. De La Cruz redt het niet. Die is ruim 40 seconden trager dan Teuns. Het enige gevaar voor Teuns is nog het peloton. Dat moet plots enorm gaan versnellen als het onze landgenoot nog wil onttronen.
   3. 16 uur 51. Sluwe Herrada snoept etappe af maar Teuns pakt rood.

    Sluwe Herrada snoept etappe af maar Teuns pakt rood

   4. 16 uur 50. Herrada juicht. Herrada juicht vol enthousiasme. Teuns druppelt 6 seconden later binnen.
   5. 16 uur 49. Herrada springt weg vanachter de rug van Teuns, die zonder reactie blijft. De zege is voor de Spanjaard, voor Teuns zal de rode trui een troostprijs zijn.
   6. 16 uur 49. Teuns vraagt nu niet meer aan Herrada om over te nemen.
   7. Laatste km. Teuns en Herrada beginnen aan de laatste kilometer, die bergop blijft lopen. In principe heeft Teuns met zijn punch een goeie kans. Maar Herrada heeft zich kunnen sparen. 16 uur 49.
   8. 16 uur 47. Flashback naar de Tour. Teuns die op pad is met een medevluchter, op weg naar de winst, dat doet ons denken aan La Planche des Belles Filles. Toen rekende hij op meesterlijke wijze af met Ciccone. Doet hij dat nu weer?
   9. 16 uur 46. Teuns heeft de leiderstrui sowieso al in de tas, zo lijkt het. Toch lijkt het mij niet dat hij de ritzege zomaar cadeau zal doen aan Herrada. Zeker niet als die blijft weigeren om mee te werken.
   10. 16 uur 46. Herrada schuddebolt. Hij wil niet overnemen. Hij speelt komedie. Michel Wuyts.
   11. 16 uur 45. Teuns en Herrada. Oliveira wordt er nu ook uitgebonjourd. Enkel Herrada bijt zich nog vast in het achterwiel van de Belg van Bahrein-Merida. De Spanjaard vertikt het om over te nemen. Is hij aan het linkeballen?
   12. 16 uur 44. Sterke Teuns. Teuns is zonder twijfel de sterkste vooraan. Hij neemt nu Herrada en Oliveira mee naar boven. Van Grmay is geen sprake meer. De andere achtervolgers trappen ook al lang op hun adem.
   13. 16 uur 44. Nu moet Herrada toch eens overnemen! José De Cauwer.
   14. 16 uur 44. Teuns doet een gooi naar de rit en roord.

    Teuns doet een gooi naar de rit en roord

   15. 16 uur 43. Daar zijn de leiders al! Door de tempoversnelling hebben Teuns en Herrada Oliveira en Grmay al in het vizier. Het zou wel eens een schitterende dag voor onze landgenoot kunnen worden: ritwinst én de rode trui?
   16. 16 uur 42. Teuns dicht het gaatje, de anderen hebben het lastiger. Teuns en Herrada lijken de sterksten.
   17. 16 uur 41. Reactie Armirail! Het spel zit nu toch in de wagen bij de achtervolgers. Armirail gaat als eerste, Poljanski en Herrada volgen.
   18. 16 uur 40. Strijd om de rode trui. In het peloton hebben ze nu helemaal de rem erop gezet, waardoor de strijd om de leiderstrui er eentje wordt tussen De La Cruz en Teuns. De eerste begint met een voorsprong van 11 seconden aan het duel.
   19. 16 uur 38. De voorsprong blijft mondjesmaat oplopen, vooral dankzij het werk van Oliveira. De achtervolgers willen of kunnen niets doen. We zijn nochtans al in de laatste 5 kilometer.
   20. 16 uur 35. De typische brede, eindeloze Spaanse wegen zijn in het voordeel van de achtervolgers - of in het nadeel van de leiders - want op de lange stroken zien ze elkaar rijden.
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Salinas de Torrevieja - Torrevieja13.4 kmASTLópez
   2/>Benidorm - Calp199.6 kmQuintanaRoche
   3/>Ibi - Alicante188 kmBennettRoche
   4/>Cullera - El Puig175.5 kmJakobsenRoche
   5/>L'Eliana - Alto de Javalambre170.7 kmMadrazoLópez
   6/>Mora de Rubielos - Ares del Maestrat198.9 kmHerradaTeuns
   7/>Onda - Alto Mas de la Costa183.2 kmValverdeLópez
   8/>Valls - Igualada166.9 kmArndtEdet
   9/>Andorra la Vella - Alto Els Cortals d'Encamp94.4 kmPogacarQuintana
   10Jurançon - Pau36.2 kmRoglicRoglic
   11/>Saint-Palais - Dantxarinea180 kmIturriaRoglic
   12/>Los Arcos - Bilbao171.4 kmGilbertRoglic
   13/>Bilbao - Los Machucos166.4 kmPogacarRoglic
   14/>San Vicente de la Barquera - Oviedo188 kmBennettRoglic
   15/>Tineo - Puerto del Acebo154.4 kmKussRoglic
   16/>Pravia - Alto de la Cubilla144.4 kmFuglsangRoglic
   17/>Aranda de Duero - Guadalajara219.6 kmGilbertRoglic
   18/>Colmenar Viejo - Becerril de la Sierra178.2 kmHiguitaRoglic
   19/>Ávila - Toledo165.2 kmCavagnaRoglic
   20/>Arenas de San Pedro - Plataforma de Gredos190.4 kmPogacarRoglic
   21/>Fuenlabrada - Madrid106.6 kmJakobsenRoglic