Bennett wint met de vingers in de neus, Theuns sprint naar tweede plaats

  Vuelta a España: Rit 3einde
  28 °C/>wegwedstrijd
  VertrekIbi - AankomstAlicante -
  Afstand188 km
  0306090120150188

   Na zijn demonstraties in de BinckBank Tour heeft Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) ook het Vuelta-peloton getoond wie momenteel de snelste is. De Ierse kampioen zette Edward Theuns en co op twee fietslengtes. Zijn landgenoot Nicolas Roche (Sunweb) blijft leider.

   Bekijk de laatste kilometer:

   De 3e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Sam Bennett (28) moest door de interne sterkte van Bora-Hansgrohe wachten op de Vuelta om dit seizoen te mogen sprokkelen in een grote ronde. Bij zijn eerste kans schiet hij meteen in de roos. 
   • Verliezer van de dag: Fernando Gaviria miste de Tour door een blessure en mocht herkansen in de Vuelta. Na zijn val in de ploegentijdrit was de Colombiaan vandaag niet sterk genoeg om het gepeuter op het klimmetje te overleven.
   • Opvallend: De Ronde van Spanje? De Ronde van Ierland! Sam Bennett won vandaag, Nicolas Roche blijft leider. Ierland boven, voorlopig toch. 

   Gaviria breekt, Jakobsen ziet af, Bennett triomfeert

   Na de chaos van zaterdag en het klassementsgevecht van gisteren was vandaag de eerste massasprint besteld, al kwam die er niet zonder slag of stoot.

    

   Een vluchterstrio werd tijdig ingerekend, maar op het laatste knikje van de dag – met de top op 40 kilometer van de finish – werden de sprinters stevig afgemat.

    

   Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) stak daar het vuur aan de lont en zijn versnelling eiste slachtoffers: Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step) en Fernando Gaviria (UAE) kapseisden.

    

   De schermutselingen kregen na de top van het heuveltje geen tweede hoofdstuk. Jakobsen kon zijn plaats in het peloton weer innemen, de gehavende Gaviria moest wel een kruis maken over zijn kansen.

    

   In de voorspelbare massasprint wachtte iedereen erg lang af, maar op het gepaste moment toonde John Degenkolb zich de modelploegmaat van Edward Theuns (Trek-Segafredo).

    

   Onze landgenoot was uiteindelijk “the best of the rest”, maar was helemaal niet opgewassen tegen de explosie van Sam Bennett (Bora-Hansgrohe). Jakobsen was te diep in het rood gegaan om nog een echte rol van betekenis te spelen.

   Sarreau schiet in volle sprint uit klikpedaal: "Stuurloos met volle kracht"

   Bennett: "Ik wilde op tijd aanzetten"

   "Ik ben heel opgelucht", reageerde Sam Bennett na zijn eerste Vuelta-zege uit zijn carrière.

    

   "Mijn benen voelden gisteren slecht aan. Vandaag kon ik mijn ploegmaats volgen en vertrouwen. Ze kregen me op het gepaste moment op de juiste plaats. Zonder hun inspanningen zou ik het niet hebben kunnen afmaken."

    

   "Ik wist dat het een snelle finale was en ik wilde vroeg aanzetten. Ik denk dat Trek-Segafredo net iets te lang wachtte. Ik ben zeer blij met deze zege, zeker in deze Ierse kampioenentrui", rondde Bennett af.

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

   Fase per fase

   1. 17 uur 21. Hoe verliep de sprint? Degenkolb trok de sprint mooi aan voor Theuns, maar onze landgenoot was niet opgewassen tegen de explosie van Bennett. Mezgec zat te ver en eindigt nog net 3e. Jakobsen was op het klimmetje te diep in het rood gegaan en moet vrede nemen met een ereplaats. .
   2. 17 uur 20. Bennett wint! De Ierse kampioen wint met sprekend gemak. Hij wordt geenszins bedreigd in de eerste massasprint van deze Vuelta. Jakobsen zat gevangen aan de dranghekken. .
   3. 17 uur 19. Theuns zit uitstekend aan het wiel van Degenkolb, daarna volgt Bennett.
   4. Laatste km. Bora-Hansgrohe en Sunweb zijn onder de vod aan het drummen. 17 uur 19.
   5. 17 uur 18. Jakobsen zit een stukje verder, maar zit wel in het spoor van Richeze. .
   6. 17 uur 18. Gilbert neemt nu de kop en probeert ruimte te scheppen. Jakobsen zien we niet meteen zitten. Nog 2 kilometer.
   7. 17 uur 17. Wie durft? Niemand neemt het heft in handen. Iedereen kijkt naar elkaar. Niet te vroeg aanzetten is de boodschap door het gebrek aan knechten. .
   8. 17 uur 16. Battaglin zal al zeker niet meesprinten: hij valt uit met materiaalpech. .
   9. 17 uur 16. Op de brede laan neemt Astana over. De waakhonden van de klassementsmannen kunnen zich zo meteen laten wegzakken, want we naderen de boog van de laatste 3 kilometer. .
   10. 17 uur 15. Het gewriemel kan nu stilaan beginnen. Nog 4,5 kilometer en Bennett beschikt over 3 knechten. .
   11. 17 uur 14. Het lange wachten is bijna voorbij. De knechten van Jakobsen en Bennett zitten nog steeds in de wachtkamer. Met dank aan Martin, die gewoon indrukwekkend is. .
   12. 17 uur 11. Nog 8 kilometer. We hebben weer enkele kilometers geschrapt. Jumbo-Visma doet alsof Groenewegen aan boord is: Martin kijkt niet om en trekt iedereen naar de finish. .
   13. 17 uur 09. Jakobsen zit al in 6e positie. Hij wil zijn eerste sprinterskans in een grote ronde niet missen. .
   14. 17 uur 08. Nog 10 kilometer. We bereiken de boog van de laatste 10 kilometer. Voor wie de schermutselingen gemist heeft: Gaviria zijn we kwijtgespeeld, Jakobsen is teruggekeerd nadat hij gelost werd op een klimmetje. De sterren lijken dus gunstig te staan voor Bennett, maar wordt dat ook bevestigd? .
   15. 17 uur 07. Het beeld is nog niet veranderd: Jumbo-Visma stoomt door. De ploegmaats van Bennett en Jakobsen spelen verstoppertje. .
   16. 17 uur 04. Nog 15 kilometer. De sprintersploegen - zijn die er nog? - laten de voorposten aan de klassementsteams. Jakobsen zit intussen wel al opnieuw goed voorin. Heeft hij zijn tweede adem gevonden? .
   17. 17 uur 03. De passage bij de tussensprint. Higuita (EF Education First) pakt 3 seconden, Tusveld (Sunweb) 2 seconden en Roglic (Jumbo-Visma) 1 brokje. .
   18. 17 uur 02. "Is er wind?", vraagt José De Cauwer zich af. Jumbo-Visma schuift weer naar voren. Ook Movistar, Sunweb en Ineos blijven voortdurend voorin plakken. Boeken toe voor Gaviria: hij vecht op 1 minuut. .
   19. Sprint. Het zijn toch de klassementsmannen die wakker zijn. Higuita is de snelste. . 17 uur .
   20. 16 uur 57. De veer lijkt nu echt te breken bij Gaviria. Ook al komt hij terug: de Colombiaan zal in deze sprint geen rol van betekenis spelen. Anders eten we onze schoenen op. .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Salinas de Torrevieja - Torrevieja13.4 kmASTLópez
   2/>Benidorm - Calp199.6 kmQuintanaRoche
   3/>Ibi - Alicante188 kmBennettRoche
   4/>Cullera - El Puig175.5 kmJakobsenRoche
   5/>L'Eliana - Alto de Javalambre170.7 kmMadrazoLópez
   6/>Mora de Rubielos - Ares del Maestrat198.9 kmHerradaTeuns
   7/>Onda - Alto Mas de la Costa183.2 kmValverdeLópez
   8/>Valls - Igualada166.9 kmArndtEdet
   9/>Andorra la Vella - Alto Els Cortals d'Encamp94.4 kmPogacarQuintana
   10Jurançon - Pau36.2 kmRoglicRoglic
   11/>Saint-Palais - Dantxarinea180 kmIturriaRoglic
   12/>Los Arcos - Bilbao171.4 kmGilbertRoglic
   13/>Bilbao - Los Machucos166.4 kmPogacarRoglic
   14/>San Vicente de la Barquera - Oviedo188 kmBennettRoglic
   15/>Tineo - Puerto del Acebo154.4 kmKussRoglic
   16/>Pravia - Alto de la Cubilla144.4 kmFuglsangRoglic
   17/>Aranda de Duero - Guadalajara219.6 kmGilbertRoglic
   18/>Colmenar Viejo - Becerril de la Sierra178.2 kmHiguitaRoglic
   19/>Ávila - Toledo165.2 kmCavagnaRoglic
   20/>Arenas de San Pedro - Plataforma de Gredos190.4 kmPogacarRoglic
   21/>Fuenlabrada - Madrid106.6 kmJakobsenRoglic