Quintana zet medevluchters een neus in aantrekkelijke tweede rit, Roche pakt rood

  Vuelta a España: Rit 2einde
  28 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBenidorm - AankomstCalp -
  Afstand199,6 km
  0306090120150199.6

   Nairo Quintana (Movistar) heeft al vroeg in de Vuelta zijn ambities kracht bijgezet. De Colombiaan reed in het slot weg uit een elitegroepje en kwam alleen over de finish. De sprinters die gedroomd hadden van een eerste strijd, kwamen te laat. Nicolas Roche neemt de rode leiderstrui over van Miguel Lopez.

   Rit 2 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Dag 2 in de Vuelta en een tweede succes voor Colombia. Nairo Quintana begint meer dan uitstekend aan zijn Ronde van Spanje en zet zijn medevluchters een hak. De rode leiderstrui moest hij wel nipt aan Nicolas Roche laten.
   • Verliezer van de dag (1): De sprinters. Zij werden vooraf aangeduid als de te kloppen mannen, maar Bennett en co moesten toch passen op de steile Puig Llorença. 
   • Verliezer van de dag (2): Ook bij de klassementsmannen waren er verliezers. Steven Kruijswijk, Wout Poels, Tao Geoghegan Hart, Marc Soler en Tejay van Garderen moeten al na 2 dagen meer dan een minuut toegeven op hun concurrenten.
   • Opvallend: De Vuelta is nog maar net begonnen en we krijgen al spektakel. Meteen 2.840 hoogtemeters en een aantrekkelijke rit. 

   Bekijk de slotfase van de tweede etappe

   Sprinters ontploffen, klimmers profiteren

   Na de chaotische ploegentijdrit van gisteren was het vandaag tijd voor de eerste rit in lijn. Eentje met 2.840 hoogtemeters, maar toch waren de sprinters zeker niet kansloos.

    

   De rit begon met een minuut stilte bij de start voor de betreurde Bjorg Lambrecht. Lotto-Soudal stond op de eerste rij en kreeg met Sander Armée ook een mannetje mee in de eerste rij tijdens de rit. De Lotto-soudal-renner bikkelde samen met zijn 3 metgezellen een voorsprong van maximaal 7 minuten bij elkaar.

    

   Maar in de straten aan de Costa Blanca peuzelde het peloton het kwartet uiteindelijk op. Op de laatste klim van de dag, met stukken tot 19%, moesten alle sprinters er evenwel aan geloven. Valverde trok eens stevig door, enkel de betere klimmers bleven over.

    

   Met nog 24 kilometer tot de streep ging Nieve ervandoor. Hij kreeg 5 metgezellen met zich mee: Roglic, Aru, Uran, Roche en Quintana. In de achtervolgende groep viel rode man Lopez al snel alleen. Hij zou de kloof niet meer dichten.

    

   Als een duivel uit een doosje was daar dan plots die sluwe Colombiaan vooraan. Quintana viel aan, de anderen keken te veel naar elkaar. De vogel was gaan vliegen. Een vroege en knappe zege voor Quintana, die wel net naast de rode trui greep. Die was voor Nicolas Roche. De groep met Lopez en de andere favorieten eindigde op 37" van de Colombiaanse winnaar.

   Quintana: "Alejandro en ik hebben het goed aangepakt"

   "Het is speciaal om op zo'n manier te winnen, maar er moet altijd een eerste keer zijn", zei Quintana na zijn ontsnapping uit de kopgroep. "Dat maakt het extra mooi. We hadden vooraf niet gedacht dat het peloton zo sterk uiteen zou liggen en we dachten dat er nog altijd wel gesprint zou worden om de zege na die klim, weliswaar met een kleinere groep. Maar dat bleek toch anders en dan hebben we het als team goed aangepakt, Alejandro en ik."

    

   Quintana sprong mee met Roglic en co, Valverde stopte af in de achtergrond. "Ik heb meegedraaid vooraan. Uiteraard, dat was een mooi groepje en we moesten dat tempo hoog houden. Uiteindelijk viel ik aan, meer om te zien wat er zou gebeuren, maar niemand sprong op mijn wiel en ik ben gewoon hard blijven trappen en heb nooit omgekeken. Won ik, zo veel te beter. Lukte het niet, dan had ik het toch geprobeerd."

    

   "De benen? Die zijn goed, maar we zijn nog maar twee dagen ver in de Vuelta. Er ligt nog veel voor ons, maar zo'n zege is alvast fijn om de koers mee te beginnen: dat geeft goede moed, aan mij en de ploeg, om het werk voort te zetten."

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

     naamploegresultaat
   1Nairo QuintanaMOV5:11:17
   2Nicolas RocheSUN+5
   3Primož RoglicTJV+5
   4Rigoberto UránEF1+5
   5Fabio AruUAD+5
   6Mikel NieveMTS+8
   7Sergio HiguitaEF1+37
   8Tadej PogacarUAD+37
   9Alex AranburuCJR+37
   10Alejandro ValverdeMOV+37

   Fase per fase

   1. 17 uur 46. Roche pakt rood! Nicolas Roche is de nieuwe leider in de Vuelta. De ervaren Ier houdt 2 seconden over op Quintana. .
   2. 17 uur 42. De groep met rode trui Lopez eindigt op 37". De Colombiaan is zijn leiderstrui kwijt. Aan Roche of Quintana, dat is nog even afwachten.
   3. 17 uur 40. Quintana wint! De vijf komen net te laat en zien hoe Quintana in de verte de armen in de lucht steekt. Roche eindigt tweede op 5" en pakt nog 6 bonificatiesecondes. Roglic wordt derde.
   4. 17 uur 39. Quintana met nog 250 te gaan, de Colombiaan op weg naar winst!
   5. 17 uur 38. Roglic trekt een sprintje en verkleint de voorsprong op Quintana. Nog 500 meter!
   6. 17 uur 37. Versnelling Quintana. Quintana snelt ervan door. Nieve reageert, Aru neemt niet over en het tempo gaat eruit. Roche gaat dan maar zelf, met Uran in zijn wiel. Wat een ontknoping.
   7. 17 uur 35. De zes vooraan lijken een uitstekende zaak te gaan doen. Al 35" voor Roglic en co! Wat een prestatie ook van Aru, na zijn zware val van gisteren.
   8. 17 uur 34. Ineos is volledig weggespoeld. Michel Wuyts op één.
   9. 17 uur 29. De namen in het peloton. Voor de duidelijkheid: In het peloton zitten nog: Bennett, Chaves, De la Parte, Valverde, Pogacar, Higuita, Kelderman, Lopez, Latour, Herrada, Majka, Formolo en Aranburu. Zij zitten 20" achter de zes vluchters.
   10. 17 uur 28. Kruijswijk, Poels en Geoghegan Hart missen de boot. De meeste kopstukken vertoeven nog vooraan in de race, maar voor Kruijswijk, Poels en Geoghegan Hart verloopt het ietwat lastiger. De drie zitten al op 1'20".
   11. 18". Het zestal vooraan werkt goed samen. De renners lossen elkaar goed af en zetten de groep met de rode trui op 18". Roche staat op 5" het best geklasseerd en rijdt virtueel in de leiderstrui. 17 uur 24.
   12. 17 uur 22. Lopez zelf aan het werk. Rode trui Lopez zit geïsoleerd bij de achtervolgers en moet zelf gaan rijden. Valverde en Bennett zullen niet helpen, want zij hebben een mannetje mee. Wie doet nog een duit in het zakje?
   13. 17 uur 17. Dit moet deugd doen bij Aru, dat hij dit kan. Dat is al een hele tijd geleden. Michel Wuyts op één.
   14. 17 uur 16. Ook Aru is mee. Opvallend beeld in de kopgroep: Fabio Aru zit mee in de aanvalslinie. De Italiaan ging gisteren nog zwaar tegen het asfalt, maar lijkt voldoende hersteld.
   15. 17 uur 13. Roglic reageert. In de kopgroep gaan Roche en Nieve ervandoor, Roglic reageert meteen. Ook Uran en Quintana zijn bij de pinken.
   16. 17 uur 11. We tellen zo'n 18 renners vooraan, met daarbij Valverde, Bennett, Quintana, Formolo, Lopez, Roglic en Latour. De eerstvolgende groep hangt op 25", met daarbij Kruijswijk en... Mezgec. Een gevaarlijke klant voor de etappezege!
   17. Kruijswijk op 25". De schaduwkopman bij Jumbo-Visma, Steven Kruijswijk, kijkt tegen een achterstand van 25" aan. Gilbert zit bij de Nederlander. Intussen pakt Valverde de volle pot bergpunten. 17 uur 09.
   18. 17 uur 06. In de achtergrond zien we Kruijswijk en Gilbert afzien. Nog 1 kilometer tot de top van de Puig Llorença. Nadien volgen 24 kilometers waar er ruimte is voor de gelosten om terug te keren.
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Salinas de Torrevieja - Torrevieja13.4 kmASTLópez
   2/>Benidorm - Calp199.6 kmQuintanaRoche
   3/>Ibi - Alicante188 kmBennettRoche
   4/>Cullera - El Puig175.5 kmJakobsenRoche
   5/>L'Eliana - Alto de Javalambre170.7 kmMadrazoLópez
   6/>Mora de Rubielos - Ares del Maestrat198.9 kmHerradaTeuns
   7/>Onda - Alto Mas de la Costa183.2 kmValverdeLópez
   8/>Valls - Igualada166.9 kmArndtEdet
   9/>Andorra la Vella - Alto Els Cortals d'Encamp94.4 kmPogacarQuintana
   10Jurançon - Pau36.2 kmRoglicRoglic
   11/>Saint-Palais - Dantxarinea180 kmIturriaRoglic
   12/>Los Arcos - Bilbao171.4 kmGilbertRoglic
   13/>Bilbao - Los Machucos166.4 kmPogacarRoglic
   14/>San Vicente de la Barquera - Oviedo188 kmBennettRoglic
   15/>Tineo - Puerto del Acebo154.4 kmKussRoglic
   16/>Pravia - Alto de la Cubilla144.4 kmFuglsangRoglic
   17/>Aranda de Duero - Guadalajara219.6 kmGilbertRoglic
   18/>Colmenar Viejo - Becerril de la Sierra178.2 kmHiguitaRoglic
   19/>Ávila - Toledo165.2 kmCavagnaRoglic
   20/>Arenas de San Pedro - Plataforma de Gredos190.4 kmPogacarRoglic
   21/>Fuenlabrada - Madrid106.6 kmJakobsenRoglic