Roglic blijft overeind in bergrit, Higuita soleert naar eerste profzege

  Vuelta a España: Rit 18einde
  22 °C/>wegwedstrijd
  VertrekColmenar Viejo - AankomstBecerril de la Sierra -
  Afstand177,5 km
  0306090120150177.5

   De jonge Colombiaan Sergio Higuita heeft na een knappe solo van 50 km de 18e etappe in de Vuelta op zijn naam geschreven. Voor de renner van EF Education First is het zijn eerste zege als prof. Leider Primoz Roglic werd niet in verlegenheid gebracht in het gebergte en staat weer een stap dichter bij de eindzege. 

   De 18e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Sleutelmoment (1): Op 50 km van de aankomst - in de afdaling van de 3e col van de dag - rijdt Sergio Higuita weg uit de kopgroep. De Colombiaan lijkt zichzelf in de vernieling te rijden, maar laat niemand terugkeren.
   • Sleutelmoment (2): Een eerste offensief van Lopez dooft snel uit, een tweede bom op 30 km van de finish heeft wel resultaat. Pogacar en Quintana verliezen tijd.
   • Opvallend: EF Education First werd in deze Vuelta achtervolgd door pech met Uran, Van Garderen en Carthy. Deze overwinning is een flinke opsteker.

   Higuita houdt de favorieten af en wint de 18e rit in de Vuelta, Pogacar en Quintana verliezen tijd

   Pluim voor Lopez, pluim voor Higuita

   Op deze wegen had Astana met Fabio Aru in 2015 Tom Dumoulin op de voorlaatste dag nog uit de rode trui gereden. Je kon er dan ook gif op innemen dat de Kazachen ook vandaag de koers in brand zouden steken.

    

   Toen Lopez op 60 kilometer van de finish, op de 3e van 4 cols, al aan de boom begon te schudden, zag het er allemaal veelbelovend uit. Maar het vlammetje van de Colombiaan doofde al snel uit, waardoor de voorlaatste bergrit een muis leek te baren.

    

   Maar op 30 km van het einde danste Lopez nog eens op zijn trappers. Deze keer was er wel schade: Roglic, Valverde en Majka konden volgen, Pogacar en Quintana waren het kind van de rekening.

    

   De dappere Astana-Colombiaan stond er evenwel nagenoeg alleen voor. Majka en Roglic werkten met frisse tegenzin mee, Valverde ontpopte zich zowaar eens tot de ideale ploeggenoot en verschuilde zich achter het klassement van Quintana.

    

   Daardoor liet het kwartet wel de kans op een ritzege uit handen glippen. Op 50 km van de finish was de kleine Colombiaan Higuita (EF Education First) aan een eenzame fietstocht begonnen en de 22-jarige klimmer hield bijzonder knap stand, goed voor zijn eerste profzege.

    

   In de stand mag Roglic weer een dagje in het rood afvinken. Valverde schuift opnieuw op naar de 2e plaats, Quintana blijft nog op het podium. Lopez (4e) kan zaterdag nog een gooi doen naar een schavotje, Pogacar (5e) liet zich voor het eerst betrappen op een mindere dag.

   Pogacar kan de favorieten niet volgen op de slotklim

   Rituitslag Rit 18Rituitslag Rit 18

     naamploegresultaat
   1Sergio HiguitaEF14:33:09
   2Primož RoglicTJV+15
   3Alejandro ValverdeMOV+15
   4Rafal MajkaBOH+15
   5Miguel Ángel LópezAST+17
   6Carl Fredrik HagenLTS+1:16
   7Louis MeintjesTDD+1:16
   8Nairo QuintanaMOV+1:16
   9Tadej PogacarUAD+1:16
   10Óscar RodríguezEUS+3:47

   Fase per fase

   1. 17 uur 14. De rit in een notendop. Higuita wint na een straffe solo - enkel Lopez valt Roglic aan - Valverde speelt het ploegenspel - Pogacar en Quintana kunnen niet volgen - nieuwe rangorde in het klassement: Roglic, Valverde, Quintana, Lopez en Pogacar.
   2. 17 uur 14. Het verdict voor Pogacar en Quintana aan de finish: 1'15".
   3. 17 uur 13. Roglic sprint op 15" nog naar de tweede plaats voor Valverde, Majka en Lopez finishen in hun wiel. .
   4. 17 uur 12. Eerste profzege Higuita! Sergio Higuita (22) boekt zijn eerste profzege in de Vuelta. Een opsteker voor EF Education First na alle pech in deze Vuelta. Maar vooral een straffe solo van de kleine Colombiaan van zo'n 50 kilometer. .
   5. Laatste km. Er liggen ook nog boni's aan de finish. Valverde is zijn geweer aan het laden. Voor de ritzege komen ze te laat, want Higuita ziet nu de vod. . 17 uur 11.
   6. 17 uur 10. Ook onder de boog van de laatste 2 kilometer ziet het er nog fraai uit: 25 seconden. Pogacar en Quintana: 1'27".
   7. 17 uur 08. Nog 3 kilometer. De weg loopt gestaag op en Higuita levert logischerwijs enkele seconden in. Maar de snoet van de Colombiaan oogt nog goed. In de volgwagen hoeven ze zich dus niet meteen zorgen te maken. .
   8. 17 uur 06. Higuita heeft genoeg gedaald en moet nu de venijnige slotkilometers oppeuzelen. De Colombiaan vertrok op 50 km van de finish, in de afdaling van de voorlaatste klim. Het leek een vrij zinloze missie, maar Higuita geeft iedereen lik op stuk. .
   9. 17 uur 05. Het ziet er heel goed uit voor Higuita. José De Cauwer.
   10. 17 uur 04. Nog 7 kilometer. Higuita - Roglic, Valverde, Lopez en Majka op 37" - Pogacar en Quintana op 1'31". In het virtuele klassement leidt Roglic voor Valverde, Quintana, Lopez en Pogacar. .
   11. 17 uur 02. Valverde werkt niet mee met Lopez, Roglic en Majka. Door zijn beslissing blijft Higuita zijn bonus van 40 seconden behouden. .
   12. 17 uur 02. Valverde hoopt dat ze nog terugkeren bij Higuita, maar straks zal alleszins niemand kunnen zeggen dat hij zijn medekopman naar de vaantjes gereden heeft. . Michel Wuyts .
   13. 17 uur . Nog 10 kilometer. In deze bijtrapafdaling komen Roglic en co geen meter dichter (41"). Ook het verschil met Pogacar en Quintana blijft nagenoeg status quo (1'31"). .
   14. 16 uur 58. In de slotkilometers kunnen de toppers natuurlijk nog iets uit hun kuiten schudden, maar 40 seconden overbruggen is geen evidentie. Houdt Higuita stand? Dat zou wel een flink nummertje zijn. .
   15. 16 uur 56. Higuita is van dat vervelend rotplateautje af en kan nu dalen naar de finish, al lopen de laatste 4 kilometer nog op. De Colombiaan doet het wel erg keurig, hoor. Hij geeft geen sikkepit prijs. .
   16. 16 uur 53. De prijs voor de superstrijdlust, als die al bestaat, kan maar naar één man gaan: Miguel Angel Lopez. Michel Wuyts .
   17. 16 uur 53. Roglic neemt nu toch over van Majka en Lopez. Dat kan nefast zijn voor de Colombianen, voor het klassement van Quintana en voor de kansen op ritwinst van Higuita. .
   18. 16 uur 52. Nog 20 kilometer. Hoe liggen de kaarten? Higuita trapt nog altijd stevig door. Roglic, Valverde, Lopez en Majka knabbelen er slechts enkele seconden af: 39 seconden. Pogacar, Quintana, Hagen en Meintjes rijden op 1'20".
   19. 16 uur 50. Lopez kan nu toch rekenen op de diensten van Majka. Pogacar heeft nu al 40 seconden aan zijn witte broek, Quintana 50 seconden. De Colombiaan gaat de Sloveen met Hagen en Meintjes bijbenen. .
   20. 16 uur 50. Pogacar kan de favorieten niet volgen op de slotklim.

    Pogacar kan de favorieten niet volgen op de slotklim