Gilbert rondt ploegenspel af na knotsgekke waaierrit, Quintana wipt naar 2e plaats

  Vuelta a España: Rit 17einde
  20 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAranda de Duero - AankomstGuadalajara -
  Afstand219,6 km
  0306090120150180219.6

   Deceuninck-Quick Step heeft een kabinetstukje opgevoerd in de 17e Vuelta-rit. Philippe Gilbert rondde het ploegenspel perfect af in Guadalajara, goed voor zijn 2e ritzege en de 60e seizoenszege van zijn team. Nairo Quintana ging mee met de juiste waaier en pakte veel tijd terug op zijn concurrenten. 

   Kijk hier hoe Gilbert het afmaakt in het slot:

   De 17e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Sleutelmoment (1): Bij kilometerpaal 0 rijdt een tros van ruim 40 renners weg. Van de toppers is enkel Nairo Quintana vertegenwoordigd. De rest ziet de Colombiaan pas aan de finish terug.
   • Sleutelmoment (2): Zdenek Stybar doet een gooi naar de ritzege en lokt Sam Bennett uit zijn tent. De Ier zet krachtig aan, maar van veel te ver. Philippe Gilbert gaat er nog op en over.
   • Sleutelmoment (3): Wie bestuurt de knoppen bij Movistar? Nairo Quintana deed een gooi naar het podium, maar Alejandro Valverde en zijn maats probeerden de Colombiaan er zowaar weer af te duwen met een stroomstoot in de achtervolging. Dat wordt gezellig tafelen vanavond.
   • Opvallend (1): Het gemiddelde in de 17e (!) rit? 50,63 km/u.
   • Opvallend (2): Primoz Roglic was maandag al kwetsbaar, nu heeft ook zijn ploeg een tikje gekregen. Dat wordt mentaal oplapwerk vanavond.
   • Opvallend (3): Ontpopt Philippe Gilbert zich tot dé Belgische kopman voor het WK?

   Quintana is plots waaierspecialist

   U kent de geijkte procedure wel: wie daags na de rustdag de langste rit inplant, wordt meestal door het peloton bedankt met een dagje slenteren, rekenen en klassikaal knallen aan de finish. Maar in deze Vuelta besliste een andere factor daar helemaal anders over: de wind.

    

   Iedereen was bij de start op zijn hoede voor de Spaanse windvlagen, maar bijna alle klassementsmannen lieten zich toch nog verrassen. Enkel Quintana, Kelderman en Knox waren bij de les toen een groep van ruim 40 renners zich op de glooiende wegen al onmiddellijk had losgescheurd.

    

   De coup van Movistar, Sunweb en Deceuninck-Quick Step (dat met 7 man aan boord was) zag er bijzonder rooskleurig uit. Roglic werd in het nauw gedreven, maar mocht een kaarsje laten branden dat ook Pogacar en Lopez niet op de juiste trein waren gesprongen.

    

   De eerste waaier fietste meer dan 6 minuten bijeen, maar toen op 80 km van de finish de wind van de flank naar de rug verhuisde, geraakte de cohesie meer en meer zoek. Steeds meer renners begonnen aan dagwinst te denken, minuten pakken op Roglic en co interesseerde alleen de blokken van Quintana, Kelderman en Knox.

   Gilbert gaat op en over Bennett

   Met zijn bondgenoten knabbelde Roglic aan de achterstand en bij het aansnijden van het laatste wedstrijduur kwam ook de gebruikelijke twijfelachtige Movistar-zet. Valverde en zijn maats scheurden vanuit het niets de groep van Roglic aan flarden.

    

   De rode trui geraakte zo helemaal geïsoleerd, maar aan het einde van het verhaal had vooral Quintana extra seconden ingeleverd. En als klap op de vuurpijl redden ook nog eens de Astana’s het hachje van de Sloveense leider, die uiteindelijk 5 minuten verloor tegenover Quintana, nieuwkomer op het podium.

    

   Voorin wou Deceuninck-Quick Step de kaas niet van het brood laten eten. Sprinter Jakobsen was dan wel gelost, op de hellende aankomststrook kon het blauwe leger perfect het geweer van schouder veranderen.

    

   Stybar rolde met zijn aanval de rode loper uit, zeker toen Bennett niet koelbloedig was en zijn sprint al op 600 meter van de finish lanceerde. De benen van de Ier liepen leeg, één man ging nog met de vingers in de neus op en over Bennett: Gilbert.

   Gilbert: "Heb dit in mijn 17-jarige carrière nog nooit meegemaakt"

   Rituitslag Rit 17Rituitslag Rit 17

     naamploegresultaat
   1Philippe GilbertDQT4:20:15
   2Sam BennettBOH+2
   3Rémi CavagnaDQT+2
   4Dylan TeunsTBM+2
   5Wilco KeldermanSUN+2
   6Jonas KochCCC+2
   7Lawson CraddockEF1+2
   8Tim DeclercqDQT+2
   9Silvan DillierALM+2
   10James KnoxDQT+6

   Fase per fase

   1. 16 uur 22. Lopez, Valverde, Roglic, Pogacar en Majka finishen op 5'28" van Gilbert. Quintana wipt dus naar het podium.
   2. 16 uur 20. Philippe Gilbert troeft Bennett af en wint zijn 2e rit in de Vuelta.

    Philippe Gilbert troeft Bennett af en wint zijn 2e rit in de Vuelta

   3. 16 uur 20. Bennett heeft zich in de luren laten leggen. Hij ging vanop 600 meter aan. Gilbert moest het gat nog dichten, maar is beter in zo'n lange inspanning. . José De Cauwer.
   4. 16 uur 19. We wachten nu op de aankomst van Roglic en co. Zij moeten nog 1.500 meter afhaspelen.
   5. 16 uur 17. Hoe verliep de sprint? Stybar viel stil, maar Bennett was iets te paniekerig en ging van veel te ver aan. Hij reed iedereen glad uit het wiel, behalve één man: Gilbert. De benen van de Ierse kampioen liepen vol, Gilbert maakte het zonder problemen af. .
   6. 16 uur 16. Gilbert wint! Gilbert wint na een dollemansrit. Deceuninck-Quick Step wordt beloond voor het fantastische avontuur. .
   7. 16 uur 16. Bennett zet zich neer, Gilbert zit klaar in zijn wiel.
   8. 16 uur 16. Bennett wordt uit zijn tent gelokt en gaat over Stybar. Hij maakt er een sprint van zo'n 600 meter van.
   9. 16 uur 15. Het valt weer stil. De kansen van Stybar groeien weer. .
   10. Laatste km. Stybar heeft 50 meter onder de vod. Maar dat zal niet volstaan. Hij wordt bijna gegrepen. . 16 uur 15.
   11. 16 uur 15. Bij Ineos reageren ze, Gilbert glijdt mee. .
   12. 16 uur 14. Stybar ziet af bij de beesten, maar bij zijn ex-gezellen blijven ze een beetje hangen. .
   13. 16 uur 13. Stybar! Nog 2,2 km en Stybar is de eerste die zijn troeven op tafel gooit. Benut Deceuninck-Quick Step zijn overwicht?
   14. 16 uur 13. En een val! Arbeider wil de Vuelta van te dichtbij volgen.

    En een val! Arbeider wil de Vuelta van te dichtbij volgen

   15. 16 uur 12. Nog 3 kilometer. Het wordt ietsje steiler en dat doet pijn in de benen. De meeste knechten laten lopen, het woord is nu aan de punchers en de snelle mannen. .
   16. 16 uur 12. Bij Roglic wordt het zo meteen één lange "oef" tot in Slovenië. Michel Wuyts .
   17. 16 uur 11. Nog 4 kilometer. Wat doen de Belgen? "Teuns zal zeker nog aanvallen", weet José De Cauwer.
   18. 16 uur 09. De prijs voor de strijdlust? Die gaat naar Quintana. "Daar kan ik me in vinden. Hij toont weerbaarheid na de dagen van ellende", zegt Michel Wuyts over de Colombiaan, die al eventjes ziekjes is. .
   19. 16 uur 09. Sunweb en Movistar kijken nu helemaal niet meer om en blijven trekken tot aan de streep. Zij gaan voor de seconden, de rest kan zijn messen scherpen voor de oplopende strook. .
   20. 16 uur 08. Die actie van Valverde? Voor onrust zorgen. . José De Cauwer.