Primeur voor Fuglsang in grote ronde, Roglic is dan toch kwetsbaar (weliswaar zonder schade)

  Vuelta a España: Rit 16einde
  />wegwedstrijd
  VertrekPravia - AankomstAlto de la Cubilla -
  Afstand144,4 km
  020406080100120144.4

   Jakob Fuglsang heeft de 16e rit in de Ronde van Spanje gewonnen met aankomst boven op de Alto de La Cubilla. Het is voor de 34-jarige Deen pas zijn eerste ritzege in een grote ronde. Thomas De Gendt en Philippe Gilbert zaten in de vlucht, maar zij haalden het niet. Bij de favorieten werd Primoz Roglic onder vuur genomen, maar de Sloveen overleefde. Alejandro Valverde was wel een slachtoffer.

   De 16e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Waar je in de Vuelta ook gaat, overal kom je Astana's tegen op straat. De aanvalslust van de blauwhemden werd vandaag ruimschoots beloond: Jakob Fuglsang pakte de ritzege, Miguel Angel Lopez snuffelt weer aan het podium.
   • Verliezer van de dag: Dat Nairo Quintana het niet meer zou redden in het klassement, was al even duidelijk. Nu heeft ook Alejandro Valverde een tik gekregen. Movistar zal weer achter het net vissen.
   • Opvallend: Een veelwinnaar is Jakob Fuglsang nooit geweest, maar het is best verrassend dat de Deen op zijn 34e pas zijn eerste dagsucces in een grote ronde te pakken heeft.

   Fuglsang wint 16e Vuelta-rit, Roglic wankelt maar kraakt niet

   Fuglsang groeit weer naar zijn beste vorm

   Was er sprake van materiaalpech of stond er plots een kras op de carrosserie van Primoz Roglic? Op de eerste van drie cols leek de motor van de rode trui toch een beetje te sputteren.

    

   Roglic en zijn makkers moesten de orde even herstellen na de guerrillatechnieken van de andere ploegen, waar vooral blauw alomtegenwoordig was.

    

   Deceuninck-Quick Step had een plan opgesteld om jonkie James Knox naar de ritzege te loodsen, Astana stuurde met Luis Leon Sanchez en Jakob Fuglsang twee gevaarlijke waakhonden mee.

    

   Het peloton opteerde na het zinderende openingsuur voor een lange siësta en liet de ritzege aan de vluchtersgroep. Op de slotklim – eerder een loper dan een zoveelste muur – hoefden Philippe Gilbert en Thomas De Gendt zich alleszins geen illusies te maken.

    

   Zij waren niet opgewassen tegen het dubbele salvo van Astana. Sanchez nam de eerste bom voor zijn rekening, Fuglsang dynamiteerde de kopgroep helemaal. De Deen soleerde in de slotkilometers naar zijn eerste ritzege in een grote ronde.

   VIDEO: Fuglsang laat laatste medevluchter in de steek

   Lopez geselt tegenstanders: adembenemende Pogacar, Roglic tussen hangen en wurgen

   Ook in de groep der favorieten had Astana de touwtjes in handen. Miguel Angel Lopez maakte het Kazachse bombardement compleet en bij een derde prik botste ook leider Roglic voor het eerst op een muur.

    

   De weerbare Sloveen vond evenwel zijn tweede adem en finishte in het spoor van Lopez en de indrukwekkende Pogacar, die podiumrijp is in zijn eerste grote ronde.

    

   Bij de toppers werd de rekening uiteindelijk weer in het kamp van Movistar gedropt. Nairo Quintana kreeg nog maar eens een bolwassing, ook een krampachtige Alejandro Valverde vertoonde tekenen van zwakte.

   VIDEO: Lopez bestookt Roglic, Fuglsang wint de 16e rit

   Fuglsang: "Sanchez viel aan om de anderen uit te putten"

   Jakob Fuglsang: "Het is een geweldig gevoel om hier te winnen. Ritwinst was een doel voor mij toen ik naar de Vuelta trok, maar dan moet het ook nog lukken. Luis Leon Sanchez zei me in het oortje dat de laatste 7 kilometer het gemakkelijkst waren. Val maar aan, gaf ik hem mee, en dat deed hij om de andere renners uit te putten. Daarna viel Brambilla aan en sprong ik mee en dat was ideaal. Tao kwam nog dicht, en toen ik hem zag komen, heb ik gewacht tot hij bijna kwam aansluiten om dan zelf vol aan te gaan."

    

   Alejandro Valverde: "Het tijdsverlies valt nog mee. Zondag won ik 41 seconden, vandaag verlies ik er 23. Het was niet mijn slechtste dag, maar ook niet mijn beste. Het was een zware rit, dus stelt dit eigenlijk niets voor. Alle grote podiumkandidaten zijn min of meer aan elkaar gewaagd, dit verlies valt mee en ik moet vooral mijn ploegmaat Soler bedanken. In eerste instantie kon ik mee, maar uiteindelijk kon ik niet volgen. Ook Roglic kende een moeilijk moment. Hij kon de aanval van Lopez en Pogacar ook niet volgen, maar daarna is hij net als ik op eigen tempo verder gegaan. De rustdag komt iedereen goed uit. Of er nog kansen zijn om de Vuelta te winnen? Er valt nog terrein te winnen, te verliezen en nog veel meer."

   Rituitslag Rit 16Rituitslag Rit 16

   Fase per fase

   1. 17 uur 41. Quintana aan de finish: 8'31.
   2. 17 uur 40. Pogacar en Lopez zetten Roglic onder druk in het slot, Fuglsang soleert naar zege.

    Pogacar en Lopez zetten Roglic onder druk in het slot, Fuglsang soleert naar zege

   3. 17 uur 39. Bij Roglic was het tussen hangen en wurgen. Valverde buigt, maar kraakt nog niet. En Pogacar komt volgend jaar terug om een grote ronde te winnen. . Michel Wuyts .
   4. 17 uur 39. Valverde aan de finish: 6'21".
   5. 17 uur 38. Pogacar sleurt Lopez en Roglic naar de finish. Hun achterstand bij de finish: 5'58". En nu seconden tellen.
   6. 17 uur 37. Nog 1 kilometer voor de eerste toppers.
   7. 17 uur 36. Pogacar wordt nu nog even gegangmaakt door Conti. Roglic en Lopez zitten in het wiel. .
   8. 17 uur 36. Dit is de etappe waar Roglic het dichtst op de muur gebotst is. Hij rijdt niet met overschot rond. Michel Wuyts .
   9. 17 uur 35. De favorieten moeten nog 2 kilometer klimmen. Valverde heeft een minder moment, maar zal de schade nog min of meer beperken dankzij knecht Soler en deze "milde" berg.
   10. 17 uur 34. Roglic herpakt zich en rijdt weer naar het wiel van Lopez en Pogacar.
   11. 17 uur 34. Soler en Majka nemen voorsprong op groepje met favorieten.

    Soler en Majka nemen voorsprong op groepje met favorieten

   12. 17 uur 33. Geoghegan Hart is 2e op 20", daarna volgen Sanchez en Knox.
   13. 17 uur 32. Fuglsang wint! Zoekt u nog naar "een geheim wapen" voor Yorkshire? Jakob Fuglsang heeft zijn beste benen teruggevonden en wint deze spektakelrit. .
   14. 17 uur 32. Dan toch een bevestiging van wat we op de eerste col zagen! Michel Wuyts .
   15. 17 uur 31. Lopez met Pogacar. Roglic is dan toch kwetsbaar. Hij beperkt voorlopig de schade, maar ziet de Colombiaan en zijn landgenoot in de verte rijden. .
   16. 17 uur 31. We zetten een derde streepje achter de naam van Lopez. Pogacar volgt weer gezwind, Roglic moet even passen. En Valverde blijft al helemaal aan het asfalt kleven.
   17. 17 uur 31. Fuglsang gaat er alleen vandoor op zoek naar ritwinst.

    Fuglsang gaat er alleen vandoor op zoek naar ritwinst

   18. Laatste km. Is Jakob Fuglsang (34) op weg naar zijn eerste ritzege in een grote ronde? Ja, toch? 17 uur 30.
   19. 17 uur 29. Nog 2 kilometer. Fuglsang fietst tussen de wolken en zal straks op zijn wolk zitten. Geoghegan Hart staat 17" in het krijt. .
   20. 17 uur 28. Soler en Majka zijn niet de gevaarlijkste klassementsmannen. Zij rijden weg, Roglic en Valverde zien volk terugkeren. Dat gaat om onder meer Hagen, Kelderman en Pernsteiner. .