Bennett heeft veel tijd om te vieren na straffe sprint bergop

  Vuelta a España: Rit 14einde
  21 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSan Vicente de la Barquera - AankomstOviedo -
  Afstand188 km
  0306090120150188

   Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) heeft zijn tweede ritzege in de Ronde van Spanje te pakken. De Ier sprintte in de laatste oplopende kilometer makkelijk naar de bloemen. Tosh Van der Sande werd derde. In de finale gingen heel wat klassementsrenners nog tegen de vlakte.

   De 14e etappe van de Vuelta in een notendop

   • Sleutelmoment: De ambitieuze uitspraken worden niet geschuwd voor de start, maar de verhoopte sprint komt er niet. Een massale valpartij in de slotkilometer fnuikt veel concurrenten.
   • Winnaar van de dag: Sam Bennett toont net als in de derde etappe dat hij de snelste benen heeft in de Ronde van Spanje. Met zichtbaar gemak houdt hij Max Richeze af.
   • Verliezer van de dag: Luka Mezgec wou de Sloveense hausse in de Vuelta nog wat meer kleur geven, maar de sprinter van Mitchelton-Scott eindigde in een ziekenwagen.

   Bennett pakt met overmacht tweede ritzege

   Valpartij ontregelt sprint, Bennett werkt af

   Na ruim een week zwoegen in de bergen mochten de sprinters nog eens hun kans gaan richting Oviedo. Een kans die ze zich niet snel door de neus zouden laten boren door de vlucht van de dag. Het plannetje was dan ook nauwgezet uitgetekend: een kleine groep laten wegrijden en controleren met de sprintploegen.

    

   En zo geschiedde. Zes avonturiers, onder wie Harm Vanhoucke, zouden 188 kilometer lang de speelbal vormen van het peloton. Alsof ze met een rekker aan het peloton hingen, werden de vrijbuiters binnen handbereik gehouden: nooit liep de voorsprong hoger op dan 2'20".

    

   Op de Alto de la Madera, de laatste puist van de dag, werd het tempo gevoelig de hoogte ingejaagd en in de afdaling werd het overgebleven kwartet vooran opgeraapt. Niets kon een sprint nog in de weg staan.

    

   Maar in de traditionele nerveuze voorbereiding, waarin (schaduw)favorieten naar de gunstige posities worden geschoven, ging het mis. In de buik van het peloton smakte een grote groep tegen het asfalt: Valverde lag erbij, Mezgec werd afgevoerd naar het ziekenhuis, leider Primoz Roglic kwam met de schrik vrij. 

    

   Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) maakte van de chaos gebruik om een verrassingsaanval te lanceren. Enkel de Ierse kampioen Sam Bennett en Max Richeze konden in zijn slipstream volgen. Bennett liet zijn tweede ritzege niet ontsnappen, Van der Sande mocht mee op het podium.

   Bennett: "Ik vierde niet omdat ik niet wist of de vluchters al waren gegrepen"

   Roglic: "Gelukkig ging ik niet tegen de grond"

   Rituitslag Rit 14Rituitslag Rit 14

   Fase per fase

   1. 17 uur 26. Luka Mezgec, die had gehoopt de Sloveense weelde in de Vuelta door te trekken in de sprint, ligt languit op de grond. .
   2. 17 uur 25. Ondertussen wordt de schade opgemeten bij de valpartij. Nog verschillende renners zitten op het asfalt.
   3. 17 uur 23. Benett overtroeft tegenstand. Net als in de derde etappe staat er geen maat op Sam Bennett. De Ierse kampioen haalt Van der Sande terug en wint met overmacht.
   4. 17 uur 22. Tosh Van der Sande. Tosh Van der Sande probeert het van ver.
   5. 17 uur 22. Zware valpartij. De sprinters vooraan ontsnappen, maar achteraan vallen er veel slachtoffers bij een valpartij. Onder meer Valverde ligt erbij.
   6. 17 uur 21. Het wordt even op de tanden bijten voor de sprinters, want er komt een knikje omhoog aan. Wie overleeft?
   7. 17 uur 20. Boasson Hagen zit attent vooraan. Ook Gaviria wordt naar voor gebracht.
   8. 17 uur 18. Einde van kopgroep. Harm Vanhoucke verdient applaus voor een dag hard werk in de kopgroep. Maar het peloton dendert genadeloos voorbij. Gilbert zet zich meteen in de voorposten.
   9. 17 uur 16. Het peloton waaiert breed uit over de weg en het tempo wordt omhoog gezweept. De koplopers hebben verdienstelijk gestreden, maar worden binnen enkele meters gegrepen.
   10. 17 uur 10. Toen waren ze nog met vier! Diego Rubio heeft door dat de strijd van de koplopers zinloos is tegen het sprintgeweld en houdt de pedalen stil. Er blijft nog een kwartet over met een voorsprong van 28".
   11. 17 uur 08. Tim Declercq heeft Philippe Gilbert donderdag al eens een zege bezorgd en levert nu weer berewerk voor de ploeg. De voorsprong zakt naar 30".
   12. 17 uur 05. Harm Vanhoucke heeft een nieuwe kopbeurt achter de rug in de voorhoede. De debutant van Lotto-Soudal heeft zich een hele dag getoond, maar lang zal het niet meer duren voor het peloton voorbij raast.
   13. 17 uur 02. Het uitdagende prikje van Fuglsang heeft niet lang geduurd. Tony Martin haalt de belhamel terug.
   14. Alto de la Madera. Met een voorsprong van 46" duiken de vijf vrijbuiters de afdaling van de Alto de la Madera in. Hoelang duurt hun avontuur nog? 17 uur 01.
   15. 17 uur . De vijf koplopers kleuren nu al vier uur de wedstrijd. Hun gemiddelde van 40,4 km/u zal vermoedelijk niet volstaan om de sprinters een neus te zetten.
   16. 16 uur 59. Jakob Fuglsang is het spelletje van het peloton beu en gaat even op de trappers staan. Jempy Drücker volgt gezwind in het spoor van de Deen. Deceuninck-Quick Step laat zich niet van de wijs brengen en houdt het tempo constant in het peloton.
   17. 16 uur 52. Het peloton peuzelt stelselmatig aan de voorgift van de vijf koplopers. Er blijft nog een minuutje over. .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Salinas de Torrevieja - Torrevieja13.4 kmASTLópez
   2/>Benidorm - Calp199.6 kmQuintanaRoche
   3/>Ibi - Alicante188 kmBennettRoche
   4/>Cullera - El Puig175.5 kmJakobsenRoche
   5/>L'Eliana - Alto de Javalambre170.7 kmMadrazoLópez
   6/>Mora de Rubielos - Ares del Maestrat198.9 kmHerradaTeuns
   7/>Onda - Alto Mas de la Costa183.2 kmValverdeLópez
   8/>Valls - Igualada166.9 kmArndtEdet
   9/>Andorra la Vella - Alto Els Cortals d'Encamp94.4 kmPogacarQuintana
   10Jurançon - Pau36.2 kmRoglicRoglic
   11/>Saint-Palais - Dantxarinea180 kmIturriaRoglic
   12/>Los Arcos - Bilbao171.4 kmGilbertRoglic
   13/>Bilbao - Los Machucos166.4 kmPogacarRoglic
   14/>San Vicente de la Barquera - Oviedo188 kmBennettRoglic
   15/>Tineo - Puerto del Acebo154.4 kmKussRoglic
   16/>Pravia - Alto de la Cubilla144.4 kmFuglsangRoglic
   17/>Aranda de Duero - Guadalajara219.6 kmGilbertRoglic
   18/>Colmenar Viejo - Becerril de la Sierra178.2 kmHiguitaRoglic
   19/>Ávila - Toledo165.2 kmCavagnaRoglic
   20/>Arenas de San Pedro - Plataforma de Gredos190.4 kmPogacarRoglic
   21/>Fuenlabrada - Madrid106.6 kmJakobsenRoglic