10 om te zien: Gilbert maakt tiental zeges in grote rondes vol in Bilbao

  Vuelta a España: Rit 12einde
  13 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLos Arcos - AankomstBilbao -
  Afstand171,4 km
  0306090120150171.4

   Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step) heeft zijn 6e ritzege in de Ronde van Spanje behaald, de eerste Belgische zege dit jaar. In een glooiende finale reed hij weg uit een omvangrijke kopgroep, met ook nog ploegmaat Tim De Clercq en Tosh Van der Sande. De top 10 van het klassement verandert niet.

   De 12e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): 37 is hij intussen, maar op Philippe Gilbert kun je nog altijd een huis bouwen. De ontgoocheling voor zijn niet-selectie voor de Tour is doorgespoeld, Gilbert klauterde onhoudbaar naar zijn 10e dagsucces in een grote ronde.
   • Winnaars van de dag (2 en 3): Bondscoach Rik Verbrugghe weet dat een van zijn (absolute) speerpunten duidelijk klaar is voor het WK van 29 september, Lotto-Soudal beseft dat aankoop Gilbert hen nog vreugde (en zeges) zal schenken. Een dubbel visitekaartje met een strik, zei José De Cauwer.
   • Opvallend: Bilbao ligt de Belgen wel. De laatste Vuelta-ritwinnaar in de Baskische stad was Jens Keukeleire in 2016.

   Philippe Gilbert houdt stand in de slotfase en wint de 12e Vuelta-rit

   Koers van start tot finish, Gilbert is sterkste puncher op laatste helling

   Dan heb je eens een relatief eenvoudige aanloop, dan is het weer niet goed. Het hele peloton was op zijn hoede voor de wind en die nervositeit mondde uit in een razendsnel begin.

    

   Pas op 60 kilometer van de finish, na een gevecht van ruim 100 kilometer, kon een groep van 19 renners wegrijden. 3 Belgen hadden nog voldoende zuurstof om mee te glippen: Van der Sande (Lotto-Soudal) en ploegmaats Declercq en Gilbert (Deceuninck-Quick Step).

    

   De finale met 3 kuitenbijters klonk als muziek in de oren van Gilbert, die niet panikeerde bij een offensief van Grossschartner en Grmay.

    

   Aan de voet van het laatste brokje miserie – met de top op 7,5 km van de finish – waaiden zij terug en mochten de sterkste overlevers het onder elkaar uitvechten. Gilbert wachtte niet tot de steilste stroken van 20 procent en gooide al vrij snel zijn troeven op tafel.

    

   Het Baskische smeerlapje paste Gilbert als gegoten, die snel 20 seconden pakte op 2 Spaanse uitdagers. In de afzink naar Bilbao kwamen Aranburu en Barcelo nog verraderlijk opzetten, maar Gilbert liet de kaas niet meer van zijn brood eten.

    

   Met een brede glimlach onderstreepte Gilbert nog eens dat hij nog altijd niet versleten is. Net na de knuffel met medevluchter Declercq zag Gilbert hoe de favorieten in elkaars zog de finish bereikt hadden. Lopez had op het laatste hellinkje even aan de boom geschud, maar er viel niets uit de regenachtige Baskische lucht. 

   Sterke Gilbert rijdt er iedereen af op de steile slotklim

   Gilbert: "Mijn 10e zege in een grote ronde: dat is een mooi getal"

   Rituitslag Rit 12Rituitslag Rit 12

   Fase per fase

   1. 17 uur 03. Daar zijn de kanonnen. Soler begeleidt zijn Movistar-kopmannen naar de streep. We zien ook Roglic en alle andere grote namen. Ze finishen op 3'02".
   2. 17 uur 02. We kijken nu uit naar de aankomst van de klassementsmannen. De toppers zouden in principe in elkaars zog moeten finishen. .
   3. 17 uur 01. Het gemiddelde van deze helse rit: 45 km/u. Het is het 6e dagsucces van Gilbert in de Vuelta. .
   4. 17 uur 01. Gilbert wint! Bingo: we hebben de eerste Belgische ritzege in deze Vuelta. Gilbert blijft buiten schot en is klaar voor het WK. .
   5. 17 uur . De Spanjaarden beginnen nu ook een beetje te rekenen. Gilbert is aan het lachen. Het is binnen, denken we toch. .
   6. Laatste km. Daar is de boog. Wanneer volgt de verlossing? Het is nu een vlakke slotkilometer. . 17 uur .
   7. 17 uur . Het wordt nipt, hoor. Michel Wuyts .
   8. 16 uur 59. Nog 2 kilometer. De 2 Spanjaarden verstaan elkaar wonderwel. Gilbert houdt nog 7 seconden over. Wel, wel, wel...
   9. 16 uur 59. Ook het peloton is aan het dalen. Op de prik van Lopez na hebben we daar geen vuurwerk gekregen. .
   10. 16 uur 58. Nog minder dan 3 kilometer: 11 seconden. Spanning is altijd leuk, maar Gilbert hoeft het niet te spannend te maken. Hij kijkt veel om. .
   11. 16 uur 58. Dit wordt een opsteker voor Gilbert, Verbrugghe en Lotto-Soudal. José De Cauwer.
   12. 16 uur 57. Nog 4 kilometer. We schrappen weer een kilometer. De achtervolgers zien Gilbert niet rijden in de bochtenrijke afzink. Dat is altijd in het voordeel van de leider. .
   13. 16 uur 56. Nog 5 kilometer. De Spaanse kemphanen vinden elkaar, maar we tellen nog altijd 15 seconden. Gilbert straalt nog altijd kracht uit. Deze zege mag hem eigenlijk niet meer ontglippen. .
   14. 16 uur 55. 16 seconden: ze komen toch weer wat dichter. Nemen de Spaanse achtervolgers meer risico's in de afdaling? Michel Wuyts .
   15. 16 uur 54. Nog 7 kilometer. Gilbert is aan zijn afdaling begonnen. Het ligt gelukkig droog. Zonder pech wint onze landgenoot de 12e etappe. .
   16. 16 uur 54. De Movistar-clan rijdt het gat op Lopez dicht. Alles is weer geneutraliseerd.
   17. 16 uur 54. Aanval Lopez! Ook de toppers houden zich niet koest: Lopez test de benen van zijn concurrenten. Roglic volgt gezwind, net als Hagen. .
   18. Top. Gilbert bereikt het spandoek van de top, maar er volgt nog een kleine uitloper. De chronometer is nog steeds gunstig: 19 seconden. . 16 uur 52.
   19. 16 uur 52. Nog 700 meter tot de top en dan kan Gilbert zich richting Bilbao storten. Er hangt een eerste Belgische zege in de lucht. .
   20. 16 uur 51. Gilbert bijt op zijn tanden en rijdt 20 seconden weg op Barcelo en Aranburu. "Dit lijkt op gewonnen spel", zegt José De Cauwer. .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Salinas de Torrevieja - Torrevieja13.4 kmASTLópez
   2/>Benidorm - Calp199.6 kmQuintanaRoche
   3/>Ibi - Alicante188 kmBennettRoche
   4/>Cullera - El Puig175.5 kmJakobsenRoche
   5/>