Roglic blaast iedereen weg in Pau, Quintana verliest meer dan 3 minuten

  Vuelta a España: Rit 10einde
  23 °Cindividuele tijdrit
  VertrekJurançon - AankomstPau -
  Afstand36,2 km
  0102036.2
   11,9km - Saint-Faust-de-Bas
   1Primož RoglicTeam Jumbo - Visma18:13
   2Tadej PogacarUAE Team Emirates+21
   3Rémi CavagnaDeceuninck - Quick-Step+32
   24,0km - Jurançon
   1Primož RoglicTeam Jumbo - Visma33:07
   2Patrick BevinCCC Team+19
   3Rémi CavagnaDeceuninck - Quick-Step+22
   36,2km - Pau
   1Primož RoglicTeam Jumbo - Visma47:05
   2Patrick BevinCCC Team+25
   3Rémi CavagnaDeceuninck - Quick-Step+27

   Primoz Roglic heeft na de tijdrit de macht gegrepen in de Ronde van Spanje. De Sloveen van Jumbo-Visma won met veel overmacht in Pau en staat plots minuten voor op de concurrentie. Voor leider Nairo Quintana werd het een dag om snel te vergeten, de Colombiaan verloor liefst 3'06" en zakt naar de 4e plaats in het klassement.

   Roglic grijpt concurrentie meteen bij de keel

   Het stond in de sterren geschreven dat Primoz Roglic vandaag de tijdrit naar zijn hand zou zetten. Vraag was alleen hoeveel voorsprong de Sloveen zou nemen. Het Movistar-duo Quintana-Valverde wilde vandaag vooral de schade beperken, maar dat is niet gelukt. 

    

   Al bij het eerste tussenpunt na zo'n 12 van de in totaal 36 te rijden kilometers haalde Roglic de sloophamer boven. Het 20-jarige supertalent Tadej Pogacar was de enige van de klassementsmannen die binnen de halve minuut kon blijven. Valverde moest daar al 38" toestaan, Quintana zelfs 1'26". Een tik die ze niet meer te boven kwamen.

   Bevin lang in hotseat, maar Roglic pakt ook dagzege

   Patrick Bevin, de tijdritkampioen van Nieuw-Zeeland, zat meer dan een uur in de hotseat. Maar na de eerste tussentijd van Roglic wist ook hij al hoe laat het was. Met een tijd van 47'05" was Roglic aan de finish 25" sneller dan Bevin, die 2e eindigde. De Fransman Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) reed uiteindelijk de 3e tijd.

    

   In de top 10 waren ook 2 Belgen terug te vinden. Thomas De Gendt zette de 7e beste tijd neer. De Gendt is over z'n beste vorm heen (daardoor past hij zelfs voor het WK in Yorkshire, red.), maar reed dus toch nog een verdienstelijke tijdrit.

    

   Ook Dylan Teuns deed het meer dan behoorlijk. Hij werd 9e. Ook in het algemeen klassement is Teuns nu 9e. De Limburger is bezig aan een knappe Vuelta.

   Dubbelslag voor Roglic

   Het werd zelfs een dubbelslag voor Primoz Roglic. De Sloveen van Jumbo-Visma pakte niet alleen de ritzege, maar is vanaf vandaag ook de nieuwe rodetruidrager.

    

   De voorsprong van Roglic in het algemeen klassement is indrukwekkend. Hij zet Valverde op 1'52", Lopez op 2'11", Quintana op 3' en Pogacar op 3'05".

    

   Het zou dus best kunnen dat Roglic vandaag de basis heeft gelegd voor z'n eerste eindzege in de Vuelta. De Ronde van Spanje duurt nog lang, maar het is afwachten hoe mannen als Valverde en Quintana de komende dagen zullen reageren op deze mokerslag.

   Bekijk de aankomst van een indrukwekkende Roglic:

   Roglic: "De Vuelta is nog niet voorbij"

   "Ik ben blij met de zege en vanaf nu bekijk ik het dag per dag", bleef Roglic voorzichtig na zijn zege en machtsgreep in het klassement. "Ik kijk uit naar het vervolg van deze Vuelta."     

   "We zitten nog in het begin van de Ronde van Spanje en we zullen in Madrid zien of deze voorsprong genoeg is om te winnen. Er komen nog lastige etappes aan. Nu is het belangrijk om gezond te blijven. Ik zal samen met het team de koers moeten dragen, maar we hebben een sterke ploeg."   

    

   De renner van Jumbo-Visma heeft nu in alle drie de grote ronden een etappezege behaald. "Ik probeerde overal zo hard mogelijk te gaan. Het was genoeg voor de overwinning. Het was zaak om gefocust te blijven en zo hard mogelijk te trappen. Dat is het enige dat ik vandaag in de hand had."

   Rituitslag Rit 10Rituitslag Rit 10

     naamploegresultaat
   1Primož RoglicTJV47:05
   2Patrick BevinCCC+25
   3Rémi CavagnaDQT+27
   4Lawson CraddockEF1+48
   5Nélson OliveiraMOV+1:02
   6Pierre LatourALM+1:14
   7Thomas De GendtLTS+1:21
   8Marc SolerMOV+1:22
   9Dylan TeunsTBM+1:27
   10Daniel MartínezEF1+1:28

   Fase per fase

   1. 17 uur 40. Ook een mooie prestatie van Dylan Teuns. Hij staat na de tijdrit nog altijd in de top 10 van het algemeen klassement, hij schuift zelfs een plaatsje op naar de 9e stek.
   2. 17 uur 38. Het klassement. Serieuze verschuivingen in het klassement. Roglic is de nieuwe leider. Zijn voorsprong op de anderen is ronduit indrukwekkend. Valverde is de nummer 2 op 1'52", Lopez de nummer 3 op 2'11". Quintana op 3' en Pogacar op 3'05" vervolledigen de top 5. .
   3. 17 uur 37. Roglic: "Vandaag heb ik gewonnen, nu bekijken we het dag per dag".

    Roglic: "Vandaag heb ik gewonnen, nu bekijken we het dag per dag"

   4. 17 uur 36. 1. Roglic, 2. Bevin, 3. Cavagna. De Beste Belg is Thomas De Gendt op plaats 7. Ook Teuns haalt de top 10, hij is 9e.
   5. 17 uur 35. Quintana op meer dan 3 minuten. Quintana is het grootste slachtoffer van de krachttoer van Roglic. Hij verliest 3 (!) minuten en 6 seconden. .
   6. 17 uur 35. Quintana moet zijn rode trui doorgeven aan Roglic.

    Quintana moet zijn rode trui doorgeven aan Roglic