Astana troeft favorieten DQS en Jumbo-Visma af in chaotische ploegentijdrit

  Vuelta a España: Rit 1
  ploegentijdrit Ploegentijdritdistance 13.4 km
  location 18u56: Salinas de Torrevieja - 20u35: Torrevieja
  trophy Astana Pro Team
  einde
  startfinish
  013.4
   7,3km - Torrevieja
   1Astana Pro TeamAstana Pro Team8:10
   2Groupama - FDJGroupama - FDJ+6
   3Team SunwebTeam Sunweb+6
   13,4km - Torrevieja
   1Astana Pro TeamAstana Pro Team14:51
   2Deceuninck - Quick-StepDeceuninck - Quick-Step+2
   3Team SunwebTeam Sunweb+5

   Astana heeft een bewogen ploegentijdrit gewonnen in de Vuelta. Jumbo Visma telde zichzelf uit na een gezamenlijke val. Deceuninck–Quick Step kwam 2 seconden te kort. Astana-kopman Miguel Angel Lopez is de eerste drager van de rode trui.

   Rit 1 in een notendop

   • Winnaar van de dag: “Superman” Lopez. Het Colombiaanse speerpunt bij Astana was duidelijk de sterkste man in het team en mag de eerste rode trui aantrekken.
   • Verliezer van de dag (1): Dé grote verliezer van de dag is Jumbo-Visma. De Nederlandse formatie moet na 1 dag al meteen 40 seconden prijsgeven dankzij een valpartij.
   • Verliezer van de dag (2): Zonder de chaos op het einde was het rood voor Deceuninck-Quick Step. In de laatste bocht werd de trein helemaal ontregeld nadat Jakobsen zijn bocht miste. Gilbert en co strandden op amper 2 seconden van de winst.
   • Verliezer van de dag (3): UAE Team Emirates. Ook zij kwamen ten val en moeten 1'08" prijsgeven. Een serieuze mokerslag voor kopman Aru en Gaviria.

   Astana profiteert van chaotisch wedstrijdeinde

   Na de winst in de ploegentijdrit in de Ronde van Frankrijk, leek ook die in de Vuelta een prooi voor Jumbo-Visma, dat samen met Deceuninck-Quick Step als favoriet startte. 

    

   Maar dat draaide net iets anders uit voor de 2 tijdritgrootmachten. Jumbo-Visma verliet het startpodium en zag al meteen Kuss uitvallen met een mechanisch defect. Nadien kwam het nog gezamenlijk ten val door een glad wegdek. Daar ging de toptijd voor de Nederlandse formatie, dat uiteindelijk 40" moest prijsgeven.

    

   Ook Deceuninck-Quick Step kende een chaotische tijdrit. Eerst kon Cavanga nipt een stilstaande ploegwagen van Jumbo-Visma ontwijken. In de laatste bocht ging Jakobsen dan weer helemaal de bocht uit. Gilbert en co snelden nog verschroeiend snel richting de meet, maar kwamen amper 2 seconden te kort en werden tweede.

    

   Astana, op dat moment in de hot seat, kwam met de schrik vrij. Met kopman Miguel Lopez zette het met 14'51" de snelste tijd van de dag neer. De Colombiaan wordt ook de eerste drager van de rode trui. 

    

   In de strijd om het algemene klassement kreeg ook Fabio Aru een fikse dreun. Hij kijkt na een valpartij al meteen tegen een achterstand van meer dan een minuut aan. 

   De onfortuinlijke valpartij van Jumbo-Visma

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

   Fase per fase

   1. 20 uur 34. Astana wint, Lopez pakt rood! Ook Movistar duikt niet onder de toptijd van Astana. Superman Lopez mag samen met zijn team het podium op en mag ook meteen de eerste rode trui aantrekken. Deceuninck-Quick Step strandt op de tweede plek op 2 seconden, Team Sunweb op 3, op 5 seconden.
   2. 20 uur 30. DQS-trein ontregeld: Gilbert en co stranden op 1 seconde. Geen beste tijd voor Deceuninck-Quick Step. In de laatste bocht gaat Jakobsen uit de bocht, de blauwe mannen snellen nog naar verschroeiend snel naar de meet, maar stranden op 1 seconde!
   3. 20 uur 30. DQS-trein ontregeld: Gilbert en co stranden op 2 seconden. Geen beste tijd voor Deceuninck-Quick Step. In de laatste bocht gaat Jakobsen uit de bocht, de blauwe mannen snellen nog verschroeiend snel naar de meet, maar stranden op 2 seconden!
   4. 20 uur 30. Daar komt Deceuninck-Quick Step goed weg!

    Daar komt Deceuninck-Quick Step goed weg!

   5. 20 uur 29. Bijna Valpartij DQS. Een stilstaande ploegauto bij Jumbo-Visma wordt niet meteen opgemerkt door Cavanga (Deceuninck-Quick Step), wat bijna een valpartij veroorzaakt. Wat een chaos op het einde van de race.
   6. 20 uur 27. Aankomst Jumbo-Visma: geeft 40" prijs. Jumbo-Visma had zich de ploegentijdrit ongetwijfeld anders voorgesteld. Het wegvallen van Kuss en de valpartij bezorgen de gele brigade 40" achterstand. Al bij al nog goed hersteld.
   7. 20 uur 22. Valpartij Jumbo-Visma!

    Valpartij Jumbo-Visma!

   8. Valpartij Jumbo-Visma. Nog meer pech voor Jumbo-Visma! Met z'n drieën gaan ze tegen de grond, ook Kruijswijk ligt erbij. De oorzaak: een glad wegdek op een verhit asfalt. Of het om water of olie gaat, is onduidelijk. 20 uur 21.
   9. 20 uur 20. Start Movistar. Het laatste team is zopas van het startpodium gebold. Met onder anderen wereldkampioen Valverde, Quintana en Soler hebben ze meer dan voldoende kwaliteit.
   10. 20 uur 17. Lotto-Soudal naar plek 7. Een goede prestatie voor de mannen van Lotto-Soudal. Met een tijd van 15'10"10 moeten ze maar 19 seconden toegeven.
   11. 20 uur 15. Meteen pech voor Kuss.

    Meteen pech voor Kuss

   12. Meteen pech voor Kuss en Jumbo-Visma. Wat een pech voor Jumbo-Visma en Sepp Kuss. De Amerikaan kent meteen na de start mechanische pech en moet de trein al snel verlaten. . 20 uur 14.
   13. 20 uur 12. Jumbo-Visma! Dé favoriet voor vandaag is onderweg. Jumbo-Visma kan rekenen op sneltrein Roglic en Der Panzerwagen, Tony Martin. Ook Steven Kruijswijk kan meer dan goed hardrijden. .
   14. 20 uur 10. Astana op 1. Klassementsman Lopez doet voorlopig een uitstekende zaak. Samen met Fuglsang, Luis Leon Sanchez en co snellen ze naar de kop! 14'51"08 en 5 seconden sneller dan Sunweb. Lopez etaleert zijn goede vorm en laat zijn ploegmaats op een meter of drie.
   15. 20 uur 08. Daar gaat Bora-Hansgrohe! Met onder anderen Majka en Bennett is er zowel een man voor het klassement als de sprints aanwezig.
   16. Tijdsverschil. Aan het eerste tussenpunt klokt Astana de snelste tijd. Het verschil met Sunweb bedraagt 6 seconden. 20 uur 05.
   17. 20 uur 02. Team Sunweb nieuwe leider. De toptijden komen eraan! Team Sunweb stuurt EF Education First uit de hot seat met een tijd van 14'56"46, 53.8 km/u gemiddeld.
   18. 20 uur . Start Lotto-Soudal. Onze excuses voor de korte onderbreking. Intussen is ook Lotto-Soudal van start gegaan. Met Vanhoucke, Van Goethem en Hagen is er heel wat jong talent aanwezig. Zij worden begeleid door één brok ervaring: Thomas De Gendt. .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1ploegentijdritSalinas de Torrevieja - Torrevieja13.4 kmASTLópez
   2wegwedstrijdsemi bergetappeBenidorm - Calp199.6 kmQuintanaRoche
   3wegwedstrijdIbi - Alicante188 kmBennettRoche
   4wegwedstrijdCullera - El Puig175.5 kmJakobsenRoche
   5wegwedstrijdsemi bergetappeL'Eliana - Alto de Javalambre170.7 kmMadrazoLópez
   6wegwedstrijdsemi bergetappeMora de Rubielos - Ares del Maestrat198.9 kmHerradaTeuns
   7wegwedstrijd