• home
 • video
 • pas verschenen

  Viviani is ongenaakbaar en zet de teller van Quick-Step op 60

  Vuelta a España: Rit 10einde
  24 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSalamanca - AankomstFermoselle -
  Afstand177 km
  0306090120150177

   Elia Viviani (Quick-Step Floors) heeft een van de weinige sprinterskansen in deze Vuelta niet laten liggen. De Italiaanse kampioen boekte zijn tweede ritzege in Spanje.  Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) werd tweede. Simon Yates (Mitchelton-Scott) blijft leider.

   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Málaga - Málaga8 kmDennisDennis
   2/>Marbella - Caminito del Rey163.5 kmValverdeM. Kwiatkowski
   3/>La Cala de Mijas - Alhaurín de la Torre178.2 kmVivianiM. Kwiatkowski
   4/>Vélez-Málaga - Puerto de Alfacar161.4 kmKingM. Kwiatkowski
   5/>Granada - Roquetas de Mar188.7 kmS. ClarkeMolard
   6/>Huércal-Overa - San Javier155.7 kmBouhanniMolard
   7/>Puerto Lumbreras - Pozo Alcón185.4 kmGallopinMolard
   8/>Linares - Almadén195.1 kmValverdeMolard
   9/>Talavera de la Reina - La Covatilla198.2 kmKingS. Yates
   10/>Salamanca - Fermoselle177 kmVivianiS. Yates
   11/>Mombuey - Luintra207.8 kmDe MarchiS. Yates
   12/>Mondoñedo - Mañón180.1 kmGeniezJe. Herrada
   13/>Candás - La Camperona174.8 kmRodríguezJe. Herrada
   14/>Cistierna - Les Praeres169.2 kmS. YatesS. Yates
   15/>Ribera de Arriba - Lagos de Covadonga178.2 kmPinotS. Yates
   16Santillana - Torrelavega32 kmDennisS. Yates
   17/>Getxo - Alto del Balcón de Bizkaia157 kmWoodsS. Yates
   18/>Ejea de los Caballeros - Lleida186.1 kmJel. WallaysS. Yates
   19/>Lleida - Coll de la Rabassa154.4 kmPinotS. Yates
   20/>Escaldes-Engordany - Coll de la Gallina97.3 kmMasS. Yates
   21/>Alcorcón - Madrid100.9 kmVivianiS. Yates

   Herbeleef de machtige sprint van Viviani

   Klassieke sprintersetappe

   Na de eerste rustdag in deze Vuelta kon het peloton relatief rustig de tweede week inzetten. De tiende etappe, een vlakke rit tussen Salamanca en Fermoselle, leek op papier een zeldzame prooi te worden voor de sprinters, met enkel een klimmetje van derde categorie als mogelijke hindernis.

    

   Van bij de start probeerden verschillende vrijbuiters weg te raken uit het peloton, maar uiteindelijk trok de Spanjaard Jesus Ezquerra er alleen opuit. Onder meer Thomas De Gendt probeerde een achtervolging te lanceren, maar het was enkel de Portugees Machado gegund om tot bij Ezquerra te geraken.

    

   De twee trokken samen op avontuur en zagen hun voorsprong schommelen tussen 2 en 4 minuten. Het peloton leek niet van plan om de controle uit handen te laten glippen en hield het tempo strak. Op ongeveer 40 km van het einde kreeg Alejandro Valverde met de tussensprint een kans om de leiderstrui te grijpen op basis van een bonusseconde, maar de Spanjaard liet het voor wat het was, waardoor Simon Yates de leiding behoudt.

    

   Ook het enige klimmetje van de dag zorgde niet voor noemenswaardige verschuivingen. Machado had weliswaar aan de voet van de Alto de Fermoselle Ezquerra ter plaatse gelaten, maar op 30 km van de streep werd de Portugees ingerekend en leek niets een massasprint in de weg te staan. Een vergeefse poging van Diego Rubio ten spijt kregen de sprinters dan ook waarvoor ze gekomen waren. 

    

   Zoals al zo vaak dit jaar rolde Quick-Step de rode loper uit voor Viviani, waarna de Italiaanse sprinter enkel nog Sagan en Nizzolo moest afhouden om zijn tweede ritzege in deze Vuelta te boeken. Voor de Italiaan is het zijn 17e overwinning van het jaar, zijn team Quick-Step was dit jaar al goed voor 60 (!) zeges. 

   Bidden voor een mooi resultaat

   Fase per fase

   1. 17 uur 40. Vreemde snuiters komen de renners aanmoedigen in de Vuelta.

    Vreemde snuiters komen de renners aanmoedigen in de Vuelta

   2. 17 uur 40. Viviani wint zijn tweede. Viviani maakt de voorbereiding van zijn team perfect af, Sagan komt er niet meer voorbij. Nummer twee voor de Italiaan is een feit, zijn landgenoot Nizzolo is derde. Voor Sagan is het alweer de derde tweede plaats. .
   3. 17 uur 38. Laatste kilometer. We naderen de laatste kilometer en de sprintersploegen beginnen de sprint voor te bereiden. Iedereen zoekt het wiel van Viviani, ook Bouhanni en Sagan zijn in de buurt. .
   4. 17 uur 29. Rubio ingelopen. Rubio wordt gegrepen door het peloton op 9 km van de streep. Maken de favorieten het waar in de sprint?
   5. 17 uur 28. Laatste 10 km. Nog 10 km tot de finish en het peloton heeft Rubio in het vizier. Het peloton lijkt alles in gereedheid te brengen voor de sprint. .
   6. 17 uur 23. Ezquerra Prijs voor de Strijdlust. Niet Machado, maar Jesus Ezquerra krijgt de Prijs voor de Strijdlust toegewezen. De Spanjaard was de eerste vluchter van de dag. .
   7. 17 uur 20. Quintana rijdt lek. Nairo Quintana staat even stil met een lekke band. De derde in het klassement wil zo snel mogelijk zijn plaats in het peloton terug innemen. Ook Wico Kelderman en Simon Yates (tot twee keer toe) kennen hetzelfde probleem, best opvallend voor de favorieten. .
   8. 17 uur 20. Wallays betrokken bij valpartij, Petill blijft lang liggen en wordt afgevoerd.

    Wallays betrokken bij valpartij, Petill blijft lang liggen en wordt afgevoerd