• home
 • video
 • pas verschenen

  Spanjaard Rodriguez triomfeert op La Camperona, Teuns is 3e

  Vuelta a España: Rit 13einde
  20 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCandás - AankomstLa Camperona -
  Afstand174,8 km
  0306090120150174.8

   De Spanjaard Oscar Rodriguez heeft de 13e rit in de Vuelta op zijn naam geschreven. De Euskadi-renner was op de loodzware slotklim naar La Camperona de sterkste van een grote kopgroep. Dylan Teuns strandde op de 3e plaats. Met Bjorg Lambrecht en Laurens De Plus eindigden nog 2 Belgen in de top 5. De Spanjaard Jesus Herrada blijft leider.

   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Málaga - Málaga8 kmDennisDennis
   2/>Marbella - Caminito del Rey163.5 kmValverdeM. Kwiatkowski
   3/>La Cala de Mijas - Alhaurín de la Torre178.2 kmVivianiM. Kwiatkowski
   4/>Vélez-Málaga - Puerto de Alfacar161.4 kmKingM. Kwiatkowski
   5/>Granada - Roquetas de Mar188.7 kmS. ClarkeMolard
   6/>Huércal-Overa - San Javier155.7 kmBouhanniMolard
   7/>Puerto Lumbreras - Pozo Alcón185.4 kmGallopinMolard
   8/>Linares - Almadén195.1 kmValverdeMolard
   9/>Talavera de la Reina - La Covatilla198.2 kmKingS. Yates
   10/>Salamanca - Fermoselle177 kmVivianiS. Yates
   11/>Mombuey - Luintra207.8 kmDe MarchiS. Yates
   12/>Mondoñedo - Mañón180.1 kmGeniezJe. Herrada
   13/>Candás - La Camperona174.8 kmRodríguezJe. Herrada
   14/>Cistierna - Les Praeres169.2 kmS. YatesS. Yates
   15/>Ribera de Arriba - Lagos de Covadonga178.2 kmPinotS. Yates
   16Santillana - Torrelavega32 kmDennisS. Yates
   17/>Getxo - Alto del Balcón de Bizkaia157 kmWoodsS. Yates
   18/>Ejea de los Caballeros - Lleida186.1 kmJel. WallaysS. Yates
   19/>Lleida - Coll de la Rabassa154.4 kmPinotS. Yates
   20/>Escaldes-Engordany - Coll de la Gallina97.3 kmMasS. Yates
   21/>Alcorcón - Madrid100.9 kmVivianiS. Yates

   Oscar Rodriguez glipt weg bij Teuns en Majka en wint de 13e rit in de Vuelta

   Belgisch getinte kopgroep

   In de eerste van drie bergetappes op het grondgebied van Asturië gleed leider Jesus Herrada aanvankelijk mee met een vroege ontsnapping, die op die manier gedoemd was om te mislukken. De Spanjaard liet zich dan maar uitzakken tot bij het peloton, waarna 32 renners defintief op pad konden.

    

   Bij die 32 liefst 8 Belgen: Dylan Teuns (BMC), Quick-Step-duo Laurens De Plus en Pieter Serry en ook nog een kwintet van Lotto-Soudal: Sander Armee, Thomas De Gendt, Bjorg Lambrecht, Maxime Monfort en Tosh Van der Sande.

    

   Voorin was de samenwerking prima en het peloton liet de kopgroep ook begaan. De vluchters fietsen zo een maximale voorsprong van ruim 8 minuten bij elkaar, voorin mocht Ben King even genieten van de virtuele leiderstrui.

   Rodriguez heeft sterkste eindschot

   Op weg naar de finish op La Camperona kregen de renners met de Puerto de Tarna een col van 1e categorie voorgeschoteld. Dat was er te veel aan voor Tosh Van der Sande, die daar de kopgroep moest laten gaan. Ploegmaat Thomas De Gendt sprokkelde er wel de volle buit voor de bergtrui.

    

   In de aanloop naar de loodzware slotklim, met stroken van bijna 20%, kwam het peloton wel nog dichter, maar het was duidelijk dat de winnaar zich vooraan bevond.

    

   Op Camperona werd de kopgroep uiteen geranseld toen Majka een stevige prik uitdeelde. De Pool kreeg aanvankelijk Kudus mee in zijn zog, maar de Eritreeër woog te licht. Een sterke Teuns kon wel nog de sprong maken naar Majka.

    

   Maar op 1 kilometer van de streep bleek er nog een derde hond in het spel. De Spanjaard Oscar Rodriguez kwam terug uit de achtergrond en snelde voorbij Majka en Teuns naar de ritzege. Met Lambrecht (4e), De Plus (5e) en Serry (8e) finishten er nog drie Belgen in de top 10.

   Bekijk de volledige slotklim naar La Camperona

   Fase per fase

   1. 17 uur 22. Rodriguez wint! Oscar Rodriguez schenkt het bescheiden Eukadi een knappe ritzege op La Camperona. Majka heeft Teuns definitief afgeschud in de laatste hectometers en wordt tweede, Teuns is derde.
   2. 17 uur 20. Teuns moet harken om Majka te volgen, maar Rodriguez is buiten bereik.
   3. 17 uur 20. Rodriguez diept de kloof uit. Oscar Rodriguez lijkt gewonnen spel te hebben. De Spanjaard draait zijn kleine molentje nog verrassend vlot rond en glijdt steeds verder weg van Majka en Teuns.
   4. 17 uur 17. Rodriguez rijdt weg. Rodriguez blijkt nog wat over te hebben en heeft Majka en Teuns ter plekke gelaten. Is de Euskadi-renner op weg naar winst? Het is nog 800 moordende meters tot de streep.
   5. 17 uur 16. Trio op kop. Uit de achtergrond doemt er nog een derde hond op: het is de Spanjaard Rodriguez van Euskadi. Laten Majka en Teuns zich nog de kaas van het brood eten?
   6. 17 uur 16. Teuns laat Majka niet gaan in de slotfase.

    Teuns laat Majka niet gaan in de slotfase

   7. 17 uur 13. Teuns is erbij. Een beresterke Teuns heeft het commando overgenomen, met Majka in zijn wiel. Nog 1,5 kilometer tot de streep!
   8. 17 uur 12. Majka alleen, maar Teuns komt. Nog 1,8 kilometer voor Majka, die nu alleen zit. Kan de Pool zijn krachtinspanning volhouden tot aan de streep? Teuns komt wel steeds dichterbij.
   9. 17 uur 11. Majka valt aan. De kopgroep wordt nu helemaal uiteen geslagen op een strook van ruim 15%. Majka stuift weg, maar Kudus schuift gezwind mee.