• home
 • video
 • pas verschenen

  Pinot profiteert van schimmig spel tussen favorieten, Yates blijft leider

  Vuelta a España: Rit 15einde
  20 °C/>wegwedstrijd
  VertrekRibera de Arriba - AankomstLagos de Covadonga -
  Afstand178,2 km
  0306090120150178.2

   Thibaut Pinot heeft de bergrit met aankomst op de legendarische Lagos de Covadonga gewonnen. De Fransman van Groupama-FDJ reed weg op de slotklim en profiteerde zo van de rivaliteit tussen de andere klassementsrenners. Simon Yates behoudt de rode leiderstrui.

   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Málaga - Málaga8 kmDennisDennis
   2/>Marbella - Caminito del Rey163.5 kmValverdeM. Kwiatkowski
   3/>La Cala de Mijas - Alhaurín de la Torre178.2 kmVivianiM. Kwiatkowski
   4/>Vélez-Málaga - Puerto de Alfacar161.4 kmKingM. Kwiatkowski
   5/>Granada - Roquetas de Mar188.7 kmS. ClarkeMolard
   6/>Huércal-Overa - San Javier155.7 kmBouhanniMolard
   7/>Puerto Lumbreras - Pozo Alcón185.4 kmGallopinMolard
   8/>Linares - Almadén195.1 kmValverdeMolard
   9/>Talavera de la Reina - La Covatilla198.2 kmKingS. Yates
   10/>Salamanca - Fermoselle177 kmVivianiS. Yates
   11/>Mombuey - Luintra207.8 kmDe MarchiS. Yates
   12/>Mondoñedo - Mañón180.1 kmGeniezJe. Herrada
   13/>Candás - La Camperona174.8 kmRodríguezJe. Herrada
   14/>Cistierna - Les Praeres169.2 kmS. YatesS. Yates
   15/>Ribera de Arriba - Lagos de Covadonga178.2 kmPinotS. Yates
   16Santillana - Torrelavega32 kmDennisS. Yates
   17/>Getxo - Alto del Balcón de Bizkaia157 kmWoodsS. Yates
   18/>Ejea de los Caballeros - Lleida186.1 kmJel. WallaysS. Yates
   19/>Lleida - Coll de la Rabassa154.4 kmPinotS. Yates
   20/>Escaldes-Engordany - Coll de la Gallina97.3 kmMasS. Yates
   21/>Alcorcón - Madrid100.9 kmVivianiS. Yates

   Rit 15 in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) sloeg na zijn inzinking in de Giro de Tour over en probeert zich in deze Vuelta met enkele aanvallen te amuseren. Dat resulteert nu in een ritzege en een 7e plaats in de stand. Zit er in de laatste week nog meer in?
   • Verliezer van de dag:  Rigoberto Uran (EF-Drapac) begon als nummer 6 in de stand aan deze rit, maar kreeg 1'25" aangesmeerd. De Colombiaan mogen we wellicht schrappen als kandidaat voor de eindzege.
   • Vraagstuk van de dag: hoe moet Movistar het de komende dagen aanpakken? Nairo Quintana is de kopman, maar gaf vandaag een fletse indruk. Kan hij in de slotweek zijn niveau nog wat opkrikken?

   Favorieten gunnen elkaar niets, Pinot grijpt kans met beide handen

   Op weg naar de mythische Lagos de Covadonga deden 12 vluchters een gooi naar eeuwige roem, maar zij mochten hun plannen vrij snel opbergen. De ploegmaats van leider Simon Yates gunden het dozijn wel wat speelruimte, maar Astana had zijn zinnen gezet op de ritzege.

    

   Op ruim 7 kilometer van de finish wilde kopman Miguel Angel Lopez het gesleur van zijn ploegmaats bekronen. De versnelling van de Colombiaan was veelbelovend, maar hij waaide al snel terug naar het elitegroepje.

    

   Niet veel later had Thibaut Pinot meer succes bij zijn onderneming. De Fransman stond voor aanvang van deze etappe niet in de top 10 en vormde dus geen directe bedreiging voor het klassement.

    

   Pinot vocht voor een 15-tal seconden, maar bracht zijn solo in de mist tot een goed einde. De Fransman heeft nu in de drie grote rondes een ritzege, ook al omdat de tenoren elkaar vandaag het licht in de ogen niet gunden.

    

   Lopez en vooral een bedrijvige leider Yates deelden zweepslagen uit, maar niemand kraakte. Een grijze Nairo Quintana had dan weer geen offensief in huis. Lopez en Yates pikten nog enkele bonificatieseconden mee, maar echte afscheiding kwam er niet. Bij het ingaan van de slotweek ligt alles nog op een zakdoek. 

   Kijk naar de ontknoping van de 15e etappe

   Fase per fase

   1. 17 uur 56. Bekijk de laatste kilometer.

    Bekijk de laatste kilometer

   2. 17 uur 55. Wat hebben we nu geleerd? Pinot is (nog?) geen bedreiging in de stand en profiteerde van de rivaliteit tussen de klassementstenoren, die elkaar niets gunden. Quintana had geen versnelling in huis, de pogingen van Yates en Lopez waren niet straf genoeg. Uran heeft dan weer een tik gekregen.
   3. 17 uur 55. Lopez is nummer twee, maar het verschil met de andere klassementsmannen is minuscuul. Yates raapt de laatste bonificatieseconden op. .
   4. 17 uur 54. Pinot wint! Pinot heeft deze zege niet gestolen, al profiteert de Fransman natuurlijk een beetje van de rivaliteit. Hij balt zijn vuist op deze mythische col.
   5. 17 uur 53. Laatste kilometer. Pinot stevent op ritwinst af. Lopez is de voorlopige nummer twee en gaat nog enkele seconden pakken op zijn uitdagers.
   6. 17 uur 52. Yates ergert zich aan Quintana, die nu niet meewerkt in de achtervolging op Lopez.
   7. 17 uur 52. Mas en Yates versnellen, Valverde en Kruijswijk moeten even passen.

    Mas en Yates versnellen, Valverde en Kruijswijk moeten even passen

   8. 17 uur 51. Valverde heeft nog een kogel in zijn geweer en springt naar het viertal. Net op dat moment versnelt Lopez nog eens en weer is het Mas die de Colombiaan gaat halen. De andere kleppers loeren voortdurend naar elkaar.
   9. 17 uur 50. En nog eens Yates! De Britse leider legt de rest weer aan de rekker, maar het scheurt niet. Quintana, Lopez en Mas kleven aan zijn wiel. .
   10. 17 uur 48. Nog 3 kilometer. In de slotfase hebben we ook een dalend stukje. Pinot heeft nog altijd een tiental seconden, maar in zijn zog hangt het kwartet. Kunnen zij de Fransman nog teruggrijpen? .