• home
 • video
 • pas verschenen

  Onverslijtbare Valverde klopt nieuwe leider Kwiatkowski in Vuelta

  Vuelta a España: Rit 2einde
  28 °C/>wegwedstrijd
  VertrekMarbella - AankomstCaminito del Rey -
  Afstand163,5 km
  0306090120163.5

   De eerste rit in lijn van de Vuelta heeft al een klein bloedbad aangericht bij de klassementsrenners. Alejandro Valverde was de slimste en de snelste, terwijl Porte en Nibali hun wonden moeten likken. Kwiatkowski strandde in het wiel van de ouwe meester en pakt het rood over van Dennis.

   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Málaga - Málaga8 kmDennisDennis
   2/>Marbella - Caminito del Rey163.5 kmValverdeM. Kwiatkowski
   3/>La Cala de Mijas - Alhaurín de la Torre178.2 kmVivianiM. Kwiatkowski
   4/>Vélez-Málaga - Puerto de Alfacar161.4 kmKingM. Kwiatkowski
   5/>Granada - Roquetas de Mar188.7 kmS. ClarkeMolard
   6/>Huércal-Overa - San Javier155.7 kmBouhanniMolard
   7/>Puerto Lumbreras - Pozo Alcón185.4 kmGallopinMolard
   8/>Linares - Almadén195.1 kmValverdeMolard
   9/>Talavera de la Reina - La Covatilla198.2 kmKingS. Yates
   10/>Salamanca - Fermoselle177 kmVivianiS. Yates
   11/>Mombuey - Luintra207.8 kmDe MarchiS. Yates
   12/>Mondoñedo - Mañón180.1 kmGeniezJe. Herrada
   13/>Candás - La Camperona174.8 kmRodríguezJe. Herrada
   14/>Cistierna - Les Praeres169.2 kmS. YatesS. Yates
   15/>Ribera de Arriba - Lagos de Covadonga178.2 kmPinotS. Yates
   16Santillana - Torrelavega32 kmDennisS. Yates
   17/>Getxo - Alto del Balcón de Bizkaia157 kmWoodsS. Yates
   18/>Ejea de los Caballeros - Lleida186.1 kmJel. WallaysS. Yates
   19/>Lleida - Coll de la Rabassa154.4 kmPinotS. Yates
   20/>Escaldes-Engordany - Coll de la Gallina97.3 kmMasS. Yates
   21/>Alcorcón - Madrid100.9 kmVivianiS. Yates

   Etappe 2 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Alejandro Valverde toonde voor de zoveelste keer dat hij nog altijd de absolute kampioen is op hellende aankomsten. De Spanjaard deelde zijn inspanning op de laatste strook perfect in.
   • Verliezer van de dag: Rohan Dennis deed geen enkele moeite om zijn rode trui te beschermen, de nog half zieke Richie Porte moest snel afhaken en Dylan Teuns kwam nooit in beeld voor de ritzege. Een rotdag voor BMC.
   • Moment van de dag: De halve wielerwereld krabt zich verward in het haar wanneer Thomas De Gendt de kopgroep laat rijden. Uiteindelijk blijkt dat de eeuwige aanvaller met krampen heeft af te rekenen.

   Krampen halen De Gendt uit de kopgroep

   Thomas De Gendt gaf in de eerste kilometers al de aanzet voor de vroege vlucht. Onze strijdlustige landgenoot kreeg het gezelschap van de Fransen Gougeard en Rolland en de Spanjaarden Mate, Torres, Lastra en Saez.

    

   Het roadbook van de Vuelta maakte gewag van een vlakke etappe, maar de 2500 hoogtemeters wezen toch in een andere richting. Mate plukte op drie van de vier hellingen de hoofdprijs weg en mocht op het podium de bolletjestrui aantrekken. De Gendt verging het minder voorspoeding. Krampen in zijn dijbeen noopten hem om de onderneming te staken.

    

   Van de zes overblijvers bleken de Fransen het sterkst. Gougeard kletste voortvarend weg, maar het was de fluksere klimmer Rolland die het langst weerwerk wist te bieden aan het jagende peloton.

   Magistrale Valverde fluit De Plus terug

   De finale kon beginnen op iets meer dan tien kilometer van de streep. Leider Dennis gaf zich, zoals hij vooraf had aangekondigd, snel gewonnen en gooide zijn rode trui te grabbel. Met Porte en Nibali kregen enkele favorieten op de eindzege rake klappen op de laatste helling.

    

   De onregelmatige slotklim naar Caminito del Rey en het moordende tempo van Team Sky en Movistar hakten er stevig in. Teuns en Benoot moesten samen met een busje anderen afhaken, maar dat betekende niet het einde voor de hoop op een Belgische ritzege. Met de rode vod in zicht koos De Plus het ruime sop.

    

   Valverde rook onraad en plaatste op 500 m van de streep een beslissende tussenversnelling en riep onze landgenoot tot de orde. De Spanjaard sprak al zijn ervaring aan, liet Kwiatkowski even zijn klauwen uitslaan en ging er dan keizerlijk over. Ook op zijn 38e komt er dus maar geen sleet op El Imbatido.

   De Plus: "Ik wou eigenlijk Devenyns lanceren"

   Laurens De Plus was de verrassende nummer 3 in de daguitslag. Ook hijzelf was verrast. "Het plan was om Dries Devenyns in een zo goed mogelijke positie te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat die finish op zijn lijf geschreven was en hij doet al het hele jaar alles voor mij. Hij is mijn kamergenoot en ik deed dat met plezier."

    

   "Maar toen ik ging, had ik plots veel meer snelheid dan het peloton. Dries riep: "Go! Go! Go!" en ik ben gegaan. Ik voelde dat ik direct een gat had. Toen ik omkeek, zag ik dat Geoghegan Hart aan de kop van het peloton reed. "Dat moet misschien lukken", dacht ik. Maar toen ik nog eens keek, zag ik Valverde en Kwiatkowski komen. Toen wist ik dat het voorbij was. Dat is geen schande. Op deze finish zijn zij van een ander niveau."

   Fase per fase

   1. 17 uur 51. Valverde wint! Kwiatkowski denkt Valverde op zijn nummer te zetten, maar komt bedrogen uit. Valverde wipt nog vlot over de Pool, die wel de rode leiderstrui overneemt.
   2. 17 uur 50. Alejandro Valverde is doorgaans een meester in de timing. Op 500 m van de streep gaan is vroeg, maar de ouwe Spanjaard weet wellicht donders goed waarmee hij bezig is.
   3. 17 uur 49. Laatste kilometer! Het is een brutale slotklim. Wie heeft genoeg overschot om de etappe naar zich toe te trekken? Laurens De Plus probeert het alvast.
   4. 17 uur 47. Twee Belgen met kansen gaan jammer genoeg overboord. Teuns en Benoot kunnen niet volgen.
   5. 17 uur 46. Nelson Oliveira legt er stevig de pees op. De man die voor de gelegenheid in de bollen rijdt moet de rode loper uitrollen voor zijn kopmannen bij Movistar, maar kan dat niet volhouden.
   6. 17 uur 44. "Steeds meer gekraak, steeds meer scheurtjes". Het peloton verbrokkelt voor de ogen van Michel Wuyts.
   7. 17 uur 43. In een stukje afdaling midden in de beklimming trekt Andrey Amador aan de kop van het peloton. Quintana en Valverde kunnen een zaakje doen.
   8. 17 uur 40. De slotklim is begonnen en daar verschijnen de jongens van Quick-Step op de eerste rij. Het gezicht van Nibali zullen we daar niet meer zien vandaag, want hij zit eveneens in de problemen.
   9. 17 uur 38. Er gaat op het einde van deze etappe al met minuten gegooid worden. Tijdsverschillen waren te verwachten, maar dit is toch vrij verrassend.