• home
 • video
 • pas verschenen

  Mas wint laatste bergrit, Yates eindwinnaar, De Gendt bergkoning

  Vuelta a España: Rit 20einde
  17 °C/>wegwedstrijd
  VertrekEscaldes-Engordany - AankomstColl de la Gallina -
  Afstand97,3 km
  02040608097.3

   Enric Mas (Quick-Step) heeft nog een laatste keer zijn visitekaartje afgegeven in deze Vuelta. De jonge Spanjaard wipt dankzij zijn zege nog naar de 2e plaats in het eindklassement, na de ongenaakbare Simon Yates. Thomas De Gendt verzekert zich van de bergtrui.

   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Málaga - Málaga8 kmDennisDennis
   2/>Marbella - Caminito del Rey163.5 kmValverdeM. Kwiatkowski
   3/>La Cala de Mijas - Alhaurín de la Torre178.2 kmVivianiM. Kwiatkowski
   4/>Vélez-Málaga - Puerto de Alfacar161.4 kmKingM. Kwiatkowski
   5/>Granada - Roquetas de Mar188.7 kmS. ClarkeMolard
   6/>Huércal-Overa - San Javier155.7 kmBouhanniMolard
   7/>Puerto Lumbreras - Pozo Alcón185.4 kmGallopinMolard
   8/>Linares - Almadén195.1 kmValverdeMolard
   9/>Talavera de la Reina - La Covatilla198.2 kmKingS. Yates
   10/>Salamanca - Fermoselle177 kmVivianiS. Yates
   11/>Mombuey - Luintra207.8 kmDe MarchiS. Yates
   12/>Mondoñedo - Mañón180.1 kmGeniezJe. Herrada
   13/>Candás - La Camperona174.8 kmRodríguezJe. Herrada
   14/>Cistierna - Les Praeres169.2 kmS. YatesS. Yates
   15/>Ribera de Arriba - Lagos de Covadonga178.2 kmPinotS. Yates
   16Santillana - Torrelavega32 kmDennisS. Yates
   17/>Getxo - Alto del Balcón de Bizkaia157 kmWoodsS. Yates
   18/>Ejea de los Caballeros - Lleida186.1 kmJel. WallaysS. Yates
   19/>Lleida - Coll de la Rabassa154.4 kmPinotS. Yates
   20/>Escaldes-Engordany - Coll de la Gallina97.3 kmMasS. Yates
   21/>Alcorcón - Madrid100.9 kmVivianiS. Yates

   Bekijk de slotkilometer: Mas wint laatste bergrit

   De 20e rit in een notendop

   • Winnaar(s) van de dag: Simon Yates is dé winnaar van de dag. Na de tegenslag in de afgelopen Giro, is het deze keer wel raak in de Vuelta. De Brit wint de Ronde van Spanje, met overwicht. De Spanjaard Enric Mas eindigt de Vuelta op de 2e plek, maar mag dat zeker als een overwinning zien. De renner van Quick-Step won de rit als kers op de taart.
   • Verliezer(s) van de dag:  Steven Kruijswijk en Alejandro Valverde hoopten voor de rit nog op een podiumplek. De Spanjaard had zelfs ambitie voor de eindwinst. Beiden werden ze net te licht bevonden en eindigden ze buiten het podium. 
   • Opvallend: Simon Yates zorgt voor een unicum. De Mitchelton-Scott-renner vervolledigt het drieluik van Britse eindoverwinningen in grote rondes in één jaar. Met Froome in de Giro, Thomas in de Tour en nu Yates in de Vuelta, zijn het telkens andere renners.

   De Gendt zet alles op alles voor bergtrui, met succes!

   De etappe was nog maar net vertrokken, of Thomas De Gendt was al weer meteen vooraan op te merken. De 20e rit in deze Vuelta begon met de Coll de la Comella. De renners mochten dus meteen gaan klimmen. De Gendt was niet van plan om zijn bolletjestrui nog af te staan, hij nam de volle buit op de eerste coll van de dag. 

    

   Enkel Bauke Mollema kon nog roet in het eten strooien. Maar ook op de tweede beklimming was het jackpot voor onze landgenoot, al eindigde de Nederlander, net als op de eerste klim, ook nu op de tweede plek. De trui was nog niet binnen voor De Gendt. Maar toen hij ook de volle buit nam op de Coll de Ordino, leek het een mission impossible voor Mollema, zeker omdat ook het peloton steeds dichterbij kwam. 

    

   Toen De Gendt de groep vooraan moest laten gaan, was het dé moment voor Mollema op zijn kans te grijpen. Gelukkig voor onze landgenoot zat er ook niet al te veel kruit meer in de benen van de Nederlander. Mollema kon niet voldoende punten meer sprokkelen, De Gendt mocht zijn bolletjestrui gaan vieren. 

   Jong geweld slaat toe, oude garde baalt

   Voor de etappe van start ging, liet Alejandro Valverde nog weten zich niet neer te leggen bij de heerschappij van Yates. De strijd om de eindoverwinning was nog niet voorbij. Maar veel strijd kregen we niet te zien van de Spanjaard, die geen rol van betekenis zou spelen in de koninginnenrit.

    

   Op de voorlaatste klim van de dag, de Coll de la Comella, opende rode trui Yates eindelijk de finale. Enkel revelatie Mas kon de Brit volgen. Het duo reed gezwind naar de 2 overgebleven Colombiaanse leiders: Quintana en Lopez. Die eerste loste al snel de rol, want zijn kopman Valverde kwam in de problemen achteraan. Maar ook de hulp van Quintana kon de 38-jarige Spanjaard niet helpen, hij zou zijn podium vandaag verspelen.

    

   Met Lopez en Mas helemaal voorin de wedstrijd, was het ook oppassen voor Steven Kruijswijk, die ook zijn zinnen op het podium had gezet. Maar het jonge geweld vooraan toonde geen genade en stootte de Nederlander van het podium. Toen Lopez even op de pedalen ging dansen, moest ook Yates vooraan de rol lossen. De rode trui koos ervoor om zijn eigen tempo te rijden tot het einde, wat hem de eindwinst opleverde. 

    

   Voor de ritwinst was het uitkijken naar Lopez en Mas, die beiden het podium al konden ruiken. De renner van Quick-Step opende de sprint, Lopez was niet bij machte om hem nog te remonteren. Mas kwam als eerste over de streep, de 64e overwinning voor de jongens van Lefevere. Mas verzekerde zich ook van een indrukwekkende 2e plek in het eindklassement. Lopez is een knappe derde.

   Mas: "Of ik de nieuwe Contador ben? Neen, ik ben Enric Mas"

   "De afgelopen week heb ik heel vaak de video opnieuw gekeken toen Valverde hier won in 2012. Zo wist ik dat ik de laatste bocht moest ingaan voor Lopez. Voor die bocht moest ik mijn sprint inzetten en daarna nog 15 meter "volle gas" doorgaan.", legt de Spanjaard uit.

    

   "Of ik de volgende Contador ben? Neen, ik ben Enric Mas, maar ik hoop op een dag de helft van zijn palmares te evenaren. Ik houd van zijn stijl van koersen, soms doe ik het ook op die manier."

   Yates: "Aanval was de beste verdediging"

   "Eindelijk is het zover. Ik ben ontzettend trots, ook op het team. Ze hebben me al deze weken gedragen. Het is de eerste eindwinst in een grote ronde voor de ploeg, ongelofelijk."

    

   "Ik voelde me niet zo zelfzeker. Ik viel aan omdat ik voelde dat Adam niet zijn beste benen meer had en ik niet wou rijden in de vallei. Ik hoopte dat Lopez nog mee wou werken met mij, dus ja, soms is de aanval de beste verdediging. Op de laatste beklimming voelde ik me in orde, al zat ik wel op mijn limiet. Lopez en Mas waren echt indrukwekkend sterk en ik probeerde gewoon om mijn eigen ritme te ontwikkelen. Gelukkig was dat voldoende."

   Fase per fase

   1. 17 uur 57. Bolletjestrui is voor De Gendt! Ook Belgisch succes! Thomas De Gendt reed een uitstekende eerste helft van de wedstrijd en nam belangrijke punten voor de bolletjestrui. Mollema kon onze landgenoot nog even bedreigen, maar strandt op de tweede plek.
   2. 17 uur 56. Kruijswijk en Valverde balen. Voor de Nederlander en de Spanjaard eindigt deze Vuelta in mineur. Beiden hoopten ze nog op een podium (en meer), maar uiteindelijk vallen ze naast het podium. .
   3. 17 uur 55. Yates eindwinnaar. Yates komt als derde over de streep, helemaal uitgeput. De Brit werd niet meer van de troon gestoten en wint de Vuelta, een derde Britse eindzege dit jaar in een grote ronde.
   4. 17 uur 54. Mas juicht! Mas begint zijn sprint houdt Lopez af! De Spanjaard wint niet enkel de rit, maar mag morgen in Madrid ook mee op het podium. Lopez verdiende zeker ook de ritwinst, maar eindigt op een wiel van Mas.
   5. 17 uur 52. Tussen een wilde massa supporters rijdt het duo naar boven op de Coll de la Gallina. Nog 500m, er wordt naar elkaar gekeken, Mas wil niet meer uit het wiel van de Colombiaan komen.
   6. 17 uur 50. Mas of Lopez? Laatste kilometer! Voor de ritzege lijkt het tussen de twee koplopers te gaan. Yates volgt op 18", de rest al op meer dan een minuut. Wat gebeurt er nog allemaal in de laatste kilometer?
   7. 17 uur 45. Virtueel klassement. Met deze verschillen zal Yates de Vuelta winnen. Enric Mas is een mooie tweede, Lopez en al even knappe derde. Minder goed vergaat het Kruijswijk en Valverde, die geen topdag beleven.