• home
 • video
 • pas verschenen

  Koelbloedige Simon Yates grijpt opnieuw de macht in de Vuelta

  Vuelta a España: Rit 14einde
  21 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCistierna - AankomstLes Praeres -
  Afstand169,2 km
  0306090120169.2

   Simon Yates heeft een dubbelslag geslagen in de loodzware 14e Vuelta-etappe. De Brit was op de moordende slotklim de sterkste van een kransje favorieten en pakte opnieuw de leiderstrui.

   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Málaga - Málaga8 kmDennisDennis
   2/>Marbella - Caminito del Rey163.5 kmValverdeM. Kwiatkowski
   3/>La Cala de Mijas - Alhaurín de la Torre178.2 kmVivianiM. Kwiatkowski
   4/>Vélez-Málaga - Puerto de Alfacar161.4 kmKingM. Kwiatkowski
   5/>Granada - Roquetas de Mar188.7 kmS. ClarkeMolard
   6/>Huércal-Overa - San Javier155.7 kmBouhanniMolard
   7/>Puerto Lumbreras - Pozo Alcón185.4 kmGallopinMolard
   8/>Linares - Almadén195.1 kmValverdeMolard
   9/>Talavera de la Reina - La Covatilla198.2 kmKingS. Yates
   10/>Salamanca - Fermoselle177 kmVivianiS. Yates
   11/>Mombuey - Luintra207.8 kmDe MarchiS. Yates
   12/>Mondoñedo - Mañón180.1 kmGeniezJe. Herrada
   13/>Candás - La Camperona174.8 kmRodríguezJe. Herrada
   14/>Cistierna - Les Praeres169.2 kmS. YatesS. Yates
   15/>Ribera de Arriba - Lagos de Covadonga178.2 kmPinotS. Yates
   16Santillana - Torrelavega32 kmDennisS. Yates
   17/>Getxo - Alto del Balcón de Bizkaia157 kmWoodsS. Yates
   18/>Ejea de los Caballeros - Lleida186.1 kmJel. WallaysS. Yates
   19/>Lleida - Coll de la Rabassa154.4 kmPinotS. Yates
   20/>Escaldes-Engordany - Coll de la Gallina97.3 kmMasS. Yates
   21/>Alcorcón - Madrid100.9 kmVivianiS. Yates

   Zo rijdt Simon Yates naar zege op slotklim:

   Vroege vlucht met wie anders dan Thomas De Gendt

   De 14e etappe van deze Vuelta stond op papier garant voor spektakel, met vijf beklimmingen waaronder een gruwelijke slotklim naar Les Praeres de Nava. Michal Kwiatkowski (Team Sky) koos al vrij snel het ruime sop en na minder dan 10 km vormde zich een kopgroepje met onder meer ontsnappingskoning Thomas De Gendt.

    

   De voorsprong van de zeskoppige vlucht schommelde tussen 2 en 4 minuten, mede doordat het peloton niet zinnens leek de vluchters te veel ruimte te gunnen. 

   Thomas De Gendt

   Thomas De Gendt

   De Gendt mikt op de bollen

   Thomas De Gendt profiteerde van de vele beklimmingen door op iedere bergtop de volle buit mee te graaien voor het bergklassement. Onze landgenoot zag zijn achterstand op bolletjestrui Maté slinken, maar moest even later wel de kopgroep laten gaan na materiaalpech.

    

   De vrijbuiters voorin vielen één voor één af, waardoor Kwiatkowski als enige voorop bleef en zelfs even virtueel tweede was. Onder impuls van een ontketende Nibali, in volle voorbereiding op het WK in Innsbruck, werd de Pool net voor de voet van de slotklim gegrepen door het peloton. 

   Vincenzo Nibali bepaalt het tempo.

   Vincenzo Nibali bepaalt het tempo.

   "Mini-Angliru" ontgoochelt niet

   De muur naar Nava beloofde een heuse titanenstrijd te worden en ontgoochelde allerminst. Steven Kruijswijk startte sterk en plaatste de eerste versnelling. Het stijgingspercentage was bij momenten indrukwekkend en daar leken de Colombiaanse berggeiten Quintana en Angel Lopez van te profiteren.

    

   De twee sprongen weg en Quintana plaatste een fikse versnelling, maar viel stil en liep op een counter van Simon Yates.

    

   De Brit ging erop en erover en sloeg meteen een kloofje. Lopez nam Valverde mee in de achtervolging, maar de kopman van Mitchelton-Scott was gaan vliegen. Yates neemt zo op indrukwekkende wijze de leiding opnieuw over van Jesus Herrada, Lopez en Valverde kwamen boven als nummers twee en drie en doen een goeie zaak voor het klassement. 

   Yates: "Ik kende de slotklim niet"

   "Ik heb het juiste moment gekozen om aan te vallen", zegt Simon Yates. "Ik kende die slotklim immers niet en ik wist niet waar de steile stukken zich bevonden. Ik begon rustig aan die klim, hield de hele tijd mijn eigen ritme aan en koos dan het juiste moment op het eind om mijn slag te slaan. Je kan niet zeggen dat ik heel dominant was, nog geen enkele keer in deze Vuelta."

    

   "Ik kijk uit naar de rit van zondag met aankomst op de Lagos de Covadonga. Het is een andere inspanning dan die van vandaag. Zelf houd ik meer van een lange klim, want op zo'n aankomst als vandaag koers je de hele tijd op je limiet."

    

   "Ik hoop dat ik morgen opnieuw goede benen heb. Movistar toonde zich sterk vandaag. Quintana was al in orde gisteren en wist toen mijn aanval te beantwoorden en zelfs enkele seconden (6) te nemen. Dat hoort erbij in koers, vandaag verloor hij er dan weer 7 op mij aan de finish. Het wordt zeker nog een felle strijd."  

   Bekijk het ritverslag:

   Fase per fase

   1. 17 uur 39. Bekijk de spannende slotkilometer.

    Bekijk de spannende slotkilometer

   2. 17 uur 33. Naast de knappe aanval van nieuwe leider Yates valt ook de prestatie van veteraan Valverde op. Hoe de oude rot op zijn 38e nog mee kan met de groten op een dergelijke klim is ronduit indrukwekkend. .
   3. 17 uur 30. Yates wint. Simon Yates neemt de rode trui opnieuw over en zet dat op indrukwekkende wijze extra in de verf. Lopez en Valverde komen niet meer bij de Brit, en vooral Quintana lijkt zijn inspanning op het einde te moeten bekopen. .
   4. 17 uur 29. Nu weer aanval Lopez, Valverde glipt mee. Wat een ontknoping!
   5. 17 uur 28. Nog 300m. Versnelling Lopez, en Quintana springt mee met Valverde in zijn wiel. .
   6. 17 uur 27. Yates neemt een meter of vijf, Quintana probeert naar hem toe te rijden maar moet terug gaan zitten. Ook Lopez kan niet bij de Brit komen. .
   7. 17 uur 26. Simon Yates bleef even op de achtergrond, maar schuift nu toch op. Hij gaat voorbij de groep van Valverde, maar die laat zich niet schuren. Samen met Thibaut Pinot komt alles weer samen voor de laatste kilometer. .
   8. 17 uur 25. Nieuwe versnelling Quintana. Quintana plaatst een enorme versnelling, en enkel Angel Lopez kan volgen. De Colombianen lijken de sterkste klimmers op deze Praeres. .
   9. 17 uur 23. De stijgingsgraad van deze Praeres is bij momenten indrukwekkend. Valverde en co lijken wat meters te moeten prijsgeven op Quintana en Angel Lopez. Movistar neemt het heft in handen, ook Colombia is sterk vertegenwoordigd. .