• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Sagan ruikt de zege, maar botst in de laatste meters op Valverde

  Vuelta a España: Rit 8einde
  38 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLinares - AankomstAlmadén -
  Afstand195,1 km
  0306090120150195.1

   Alejandro Valverde (Movistar) heeft zijn tweede ritzege in de Ronde van Spanje geboekt. De Spanjaard remonteerde op een venijnige aankomst bergop wereldkampioen Peter Sagan.

   Bekijk de slotkilometer: Valverde klopt Sagan

   Video player inladen ...

   Rit 8 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Het is voor Alejandro Valverde nog lang geen tijd om op wielerpensioen te gaan. Wie heeft bij een aankomst op een hellende strook het lef om tegen de Spaanse veteraan te wedden?
   • Verliezer van de dag: Het gaat crescendo met de vorm, maar Peter Sagan blijft wachten op zijn eerste ritzege in deze Vuelta. De Slovaak strandt voor de tweede dag op rij op de meest ondankbare plaats.
   • Opvallend: Maurits Lammertink is met buikkrampen uit de Vuelta gestapt. Pas na één volle week betreuren we dus de eerste opgever. Het is van 1996 geleden dat dat nog eens zo laat in een grote ronde gebeurde.

   Onberispelijke timing van Valverde

   Drie renners kleurden bijna de hele rit met een lange ontsnapping. De Portugees Machado en de Spanjaarden Saez en Cubero vertrokken in de eerste kilometers en kregen op een gegeven moment ruim twaalf minuten, de ruimste voorsprong tot dusver in deze Vuelta.

    

   Het peloton liet dus lang begaan en schroefde de snelheid gestaag op. Op het plateau na de (op papier althans) enige beklimming van de dag en in de aanloop naar de oplopende strook naar de aankomst vlogen de minuten er in ijltempo af. Machado overleefde het langst, maar was er op een handvol kilometers van aankomstplaats Almaden aan voor de moeite.

    

   Aan de voet van de verraderlijke slotklim stelde Benoot iedereen gerust door met een stevige versnelling de debatten te openen. In zijn spoor hielden Campenaerts, Pöstlberger en daarna een trosje renners van Lotto NL het tempo strak. Die rotvaart werd de pure sprinters te machtig, waardoor de weg helemaal open lag voor de punchers.

    

   Garcia Cortina rook zijn kans om een rit te kapen voor Bahrain, maar de jonge Spanjaard liep te hard van stapel en werd weggeblazen door de grote kanonnen. Sagan scheurde zich los met enkele stevige lenderukken en stak een hand uit naar de bloemen. De dekselse Valverde hield echter nog meer dan genoeg over om zich langs de wereldkampioen naar zijn tweede ritzege van deze Vuelta te slingeren.

   Lambrecht: "Iets te lang gegokt op Teuns"

   Bjorg Lambrecht (Lotto-Soudal) was vandaag de beste Belg op de 8e plaats. "Ik ben heel blij dat het er vandaag eens uitkomt", reageerde de 21-jarige neoprof bij Sporza. "Het is speciaal als je in je eerste grote ronde een top 10-plaats kan halen."

    

   "Ik zat iets te ver in het begin van het klimmetje. Voor de laatste bocht moest ik 10 renners inhalen met een sprintje en in de laatste bocht heb ik iets te lang gegokt op Teuns. Maar ik mag zeker blij zijn met deze plaats."

    

   Lambrecht zal in deze Vuelta twee weken meerijden. "Ik ben nog een beetje te jong om nu al te finishen, zeker met dit warme weer."

    

   "Ik wil er nog het beste van maken en dan even rusten voor het WK. Dat zal een hele moeilijke koers worden. Bijna iedereen zal naar België kijken, maar met een goeie conditie probeer ik voor het podium of de zege te gaan", zegt Lambrecht, die bij de beloften zal rijden.

   Video player inladen ...

   Fase per fase

   1. Valverde pakt hem!

    Peter Sagan lijkt met zijn gebeuk lang op weg naar de ritzege, maar de timing van Alejandro Valverde is weer onberispelijk. De oude Spanjaard wint zijn tweede etappe in deze Vuelta.
   2. Majka ontregelt het plan van Lotto NL, maar wordt gepasseerd door Garcia Cortina. Sagan en Valverde zijn niet veraf.
   3. Laatste kilometer!

    Lotto NL verschijnt met enkele pionnen voorin. De strijd om de ritzege is volop bezig, de grote jongens zitten klaar om te ontploffen.
   4. Oostenrijks kampioen Lukas Pöstlberger houdt het tempo strak in dienst van Sagan. Nog een goeie 2 km.
   5. Wat krijgen we nu? Benoot vergeet zijn lelijke wonde en plaatst een versnelling, Campenaerts neemt over. Het peloton wordt op een lint getrokken en dat is een probleem voor de pure sprinters.
   6. Alles weer samen

    Het gaat bergop en dat blijft bijna de hele tijd zo tot aan de streep. Met Machado is nu ook de laatste overblijver van de ontsnapping gegrepen. Wie gooit de eerste bom in de finale?
   7. Machado neemt afscheid van Saez en Cubero. De Portugees aast op de prijs van de strijdlust, want de etappe winnen zit er absoluut niet meer in.
   8. Op 10 km van Almaden, bekend om zijn kwikmijnen, is het verhaaltje van de vluchters zo goed als voorbij.
   9. "Het is de hele dag bijtanken en besproeien geweest"

    Michel Wuyts over de Spaanse hitte.