• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gallopin wint solo in Vuelta, Sagan en Valverde balen

  Vuelta a España: Rit 7einde
  26 °C/>wegwedstrijd
  VertrekPuerto Lumbreras - AankomstPozo Alcón -
  Afstand185,4 km
  0306090120150185.4

   Tony Gallopin (AG2R) heeft zijn seizoen gered met een knappe ritzege in de Ronde van Spanje. Hij reed in de finale weg uit een groepje met de grote namen. Sagan won het prestigesprintje tegen Valverde voor de 2e plaats.

   Video player inladen ...

   De Tier weer van de partij in vlucht van de dag

   Ook vandaag vergastte de Vuelta het peloton op een "vlakke" etappe. Desondanks stonden er 2.500 hoogtemeters op het menu en leek de aankomst er eerder eentje voor de punchers.

    

   Een groep van 7 renners mocht na 6 km wegrijden en kreeg meteen twee en een halve minuut van het peloton cadeau. Floris De Tier was net als 2 dagen geleden weer van de partij.

    

   Na meer dan 100 kilometer in de aanval werd de volledige kopgroep opnieuw bij de lurven gevat. Ook De Tier, die met een late uitval op het laatste klimmetje zijn medevluchters nog uit het wiel kletste.

   Herrada sluipt weg, Gallopin remonteert en wint

   In een zenuwachtige en ook wel gevaarlijke finale raakte Benoot betrokken in een massale valpartij op de laatste klim. Alle renners konden hun weg, vrijwel zonder averij, echter snel weer verder zetten. In de daaropvolgende afdaling smakte dan de Poolse ex-rode trui Kwiatkowski tegen het asfalt,  waardoor hij de voeling met de andere toppers verloor.


   De Spanjaard Jesus Herrada profiteerde van de opschudding en sloop op kousevoeten weg. De Franse AG2R-renner Tony Gallopin was de enige van het uitgedunde pelotonnetje die reageerde. Hij ging op en over de Spanjaard en viel niet meer stil.


   De Fransman won uiteindelijk met 5 seconden voorsprong op Sagan. De wereldkampioen kon op het nippertje Valverde nog afhouden voor de 2e plaats. Gallopin doet met zijn ritzege een gouden zaak in het algemene klassement.

    

   Hij springt van plaats 7 naar 5 en heeft nu 59" achterstand op zijn landgenoot Molard, die morgen opnieuw in de rode trui  mag starten. Hij heeft in het klassement zo'n 47 seconden voorsprong op Valverde.

   De Tier: "Voelde me vandaag goed, maar kon benen niet verzilveren"

   Lotto NL-Jumbo-renner Floris De Tier liet zich vandaag opnieuw opmerken in de kop van de koers, maar in tegenstelling tot eergisteren zong de kopgroep het niet tot de eindmeet uit.

    

   "We kregen weinig ruimte van het peloton", vertelt De Tier. "Dat is wel jammer, want ik voelde me vandaag goed en dan wil je die benen graag verzilveren."     

    

   "Voor de start van de rit dacht ik dat de kopgroep vooruit kon blijven, maar goed, dat was niet het geval. Ik blijf erin geloven. We zetten nu alles op zondag. Dat wordt een lastige rit, dus dan moet ik de kopmannen George Bennett en Steven Kruijswijk zo goed mogelijk bijstaan."

   Gallopin: "Ik wist waar ik moest gaan en zag niemand achter me"

   Video player inladen ...

   Fase per fase

   1. Rudy Molard blijft leider, met 47" op Valverde. Gallopin springt naar plaats 5.
   2. Gallopin doet met deze overwinning een goede zaak in het algemene klassement.
   3. Sagan klopt Valverde en wordt zo 2e.
   4. Gallopin is de pijp uit en wint!

    Gallopin heeft opeens een zee van ruimte en wint.
   5. Sagan zit ook nog in de groep. Gallopin nog altijd alleen.
   6. Gallopin zit alleen met nog 1,5km te gaan.
   7. Gallopin op en over Herrada

    Gallopin rijdt naar Herrada toe. De Fransman is in goeie doen, hij staat ook 7e in het klassement.
   8. Een groepje met onder andere Bennet, Quintana en Izagirre is weggereden.
   9. Versnelling Quintana

    Op zo'n 4km van het einde heeft Herrada nog een mooie voorsprong, maar misschien niet groot genoeg voor ritwinst. Ondertussen versnelt Quintana!