• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Clarke is de snelste vluchter, Molard neemt de leiderstrui over 

  Vuelta a España: Rit 5einde
  24 °C/>wegwedstrijd
  VertrekGranada - AankomstRoquetas de Mar -
  Afstand188,7 km
  0306090120150188.7

   Simon Clarke (EF-Drapac) heeft een ontsnapping tot een goed einde gebracht in de Ronde van Spanje. De Australiër was in de 5e etappe sneller dan Bauke Mollema en Alessandro De Marchi. Rudy Molard (Groupama-FDJ) neemt de leiderstrui over van Michal Kwiatkowski. 

   Verslag van de 5e etappe

   Video player inladen ...

   Vroege vlucht pas na 70km weg

   Het duurde maar liefst een uur voor het peloton zijn zegen gaf voor de vroege  vlucht. We kregen eerst een opeenvolging van pogingen, tot een groep van maar liefst 25 renners - met de Belgen Monfort en De Tier - een vrijgeleide kreeg.

    

   Het gemiddelde van het eerste wedstrijduur bedroeg 47,8 km/u. Door die hoge snelheid spatte de kopgroep uiteen. Vooraan konden enkel De Marchi, Mollema en Clarke standhouden. Onze landgenoot De Tier toonde zich in een overgebleven groepje erg bedrijvig. Hij kon met andere overblijvers van de vroege vlucht, Molard en Villella, wegrijden.

    

   De sprintersploegen leken zich ondertussen misrekend te hebben op de vluchters. Op 30km van de streep hadden de 3 leiders nog 6 minuten voorsprong. De winnaar zat vooraan en de sprinters zouden nog een dagje moeten wachten.

   Molard in het rood, ondanks tijdstraf

   De Tier kon met Molard en Villella nooit op het wiel komen van de leiders. In de laatste kilometer kwamen ze wel heel dicht, maar uiteindelijk net te laat om mee te sprinten voor de zege. Clarke was in die sprint de snelste, hij vloerde Mollema en De Marchi.

    

   Molard kreeg intussen zicht op de rode trui. Zijn voorsprong op het peloton was groot genoeg, hij mag morgen voor de eerste keer in de rode leiderstrui starten. Aanvankelijk had hij iets meer dan een minuut voorsprong op Michal Kwiatkowski, maar na een tijdstraf van 20 seconden voor een ongeoorloofde bevoorrading houdt er daar nog 41 seconden van over.

   Bekijk de finale van de 5e rit

   Video player inladen ...

   Clarke: "Om te winnen, moet je durven te verliezen"

   "In 2012 kon ik al eens een rit winnen, ik heb er dus lang op moeten wachten.  Ik wist dat ik vandaag goede benen had. Toch had ik er niet zo'n goed oog op, met een grote ontsnapping is de samenwerking nooit optimaal", zei de winnaar achteraf.

    

   "Ik kon mijn piste-ervaring gebruiken, ik wist dat De Marchi snel is aan de meet, maar na zo'n lange ontsnapping weet je nooit. Toen Mollema aanging, had ik krampen. Maar om te winnen, moet je durven te verliezen."

   Fase per fase

   1. Molard nieuwe rode trui

    Het peloton is net binnen, Rudy Molard mag straks zijn 1e rode trui in ontvangst nemen.
   2. Ondertussen is het nog even wachten op het peloton. Kwiatkowski zal zijn trui moeten afstaan aan de Fransman Molard.
   3. Clarke wint!

    De snelste van de 3 wint voor Mollema en De Marchi. De Tier 5e.
   4. Wie wint de sprint?

    Met de vaste camera zien we De Tier en co dichterbij komen.
   5. Nog 1km

    We duiken met 3 de laatste km in.
   6. Surplace

    De Marchi, Mollema en Clarke staan bijna stil. Niemand durft voorlopig als eerste aan te gaan. De Tier en co komen op 30". Ze zien ze rijden.
   7. Luren en lonken

    De 3 vooraan geven mekaar geen meter en beloeren mekaar voortdurend. Wie durft als eerste aan te gaan en wie breekt als eerste?
   8. De Marchi plaatste een schijnbeweging. Alledrie willen ze oh-zo graag winnen en plaatsen om de beurt een aanval. Zo putten ze mekaar uit.
   9. "De Marchi had zijn handen vol om Mollema terug te roepen"

    José De Cauwer
   10. Nog 6km voor onze leiders. Clarke is in principe de snelste, maar willen ze de sprint afwachten?