• home
 • video
 • pas verschenen

  Rit 14: Écija-Sierra de la Pandera

  Vuelta a España: Rit 14einde
  30 °C/>wegwedstrijd
  VertrekÉcija - AankomstSierra de la Pandera -
  Afstand174,1 km
  0306090120150174.1

   Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) heeft zijn opgave in de Ronde van Frankrijk uitgewist met een ritzege in de Vuelta. De Pool rondde een vlucht succesvol af. Chris Froome werd even aangevallen door zijn uitdagers, maar kraakte niet. Vincenzo Nibali graaide wel nog enkele bonificatieseconden mee.

   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Nîmes - Nîmes13.7 km
   2/>Nîmes - Gruissan203.4 km
   3/>Prades - Andorra la Vella158.5 km
   4/>Escaldes-Engordany - Tarragona198.2 km
   5/>Benicàssim - Ermita Santa Lucía175.7 km
   6/>Villarreal - Sagunt204.4 km
   7/>Llíria - Cuenca197.5 km
   8/>Hellín - Xorret de Catí197.8 km
   9/>Orihuela - Cumbre del Sol174 km
   10/>Caravaca de la Cruz - Alhama de Murcia164.8 km
   11/>Lorca - Calar Alto187.5 km
   12/>Motril - Antequera160.1 km
   13/>Coín - Tomares193.1 km
   14/>Écija - Sierra de la Pandera174.1 km
   15/>Alcalá la Real - Alto Hoya de la Mora129.4 km
   16Los Arcos - Logroño40.2 km
   17/>Villadiego - Los Machucos180.5 km
   18/>Suances - Santo Toribio de Liébana165.5 km
   19/>Parque Natural de Redes - Gijón149.7 km
   20/>Corvera - Alto de l'Angliru115.8 km
   21/>Arroyomolinos - Madrid117.6 km

   Rit 14 in een notendop

   • Sleutelmoment: Op 4 kilometer van de streep waagt Bardet zijn kans. Chaves gebruikt hem als mikpunt, waarna ook Contador en Nibali hun offensief lanceren. Froome sluit niet meteen aan, maar kraken doet hij niet.
   • Winnaar van de dag: Rafal Majka verdween uit de Tour na een zware val. De Poolse berggeit schuift mee in de vroege vlucht en schudt zijn kompanen een na een af. Hij rijdt een knappe beklimming en mag de champagne laten knallen.
   • Verliezer van de dag: Esteban Chaves is de eerste renner uit de top 10 die een aanval plaatst, maar krijgt het deksel op de neus. De Colombiaan kraakt in de slotfase en tuimelt van plek 3 naar 5 in het klassement.

   Contador en Nibali bestoken Froome

   Contador en Nibali tonen zich al enkele dagen de meest strijdlustige klassementsrenners. Halfweg de rit naar de Sierra de la Pandera overlegden de 2 krijgers even met elkaar, waarna ze het signaal gaven aan hun respectievelijke ploegen om de rol van Sky over te nemen op kop van het peloton.

    

   Ook Zakarin deed een duit in het zakje in de aanloop naar de slotklim door zowat zijn voltallige ploeg aan het werk te zetten. Maar dat bleek vooral nefast voor Katjoesja zelf, dat zichzelf snel opsoupeerde.

    

   Voor vuurwerk tussen de favorieten was het wachten tot de slotklim. Bardet en Chaves staken het vuur aan de lont, maar werden prompt overvleugeld door Contador en Nibali. Froome liet Poels de kastanjes uit het vuur halen en dichtte dan zelf het laatste gaatje. Het tempo werd gedrukt en zo konden ook Chaves, Zakarin en Kelderman weer aanpikken in de voorlaatste kilometer.

   VIDEO: Bardet en Chaves openen de debatten, Nibali en Contador reageren

   Ritzege voor Majka, Kelderman wipt over Chaves in het klassement

   Voor de ritzege kwamen de klassementsrenners te laat. Die was voor Rafal Majka, de laatste overblijver van een kopgroep van 10 met Bart De Clercq, Rui Costa en Davide Villella. De Pool begon met een beperkte voorsprong van 1'30" aan de slotklim, maar hield stand. Een opsteker na zijn val in de Tour.

    

   Miguel Angel Lopez snelde in de laatste kilometers nog weg uit de groep der favorieten en werd 2e op 27 seconden. Nibali won een handvol seconden later het sprintje voor de 3e plaats en bijhorende bonificatieseconden.

    

   Daarmee nadert de Italiaan tot op 55 tellen van Froome. Chaves kraakte in de slotfase en zag Kelderman en Zakarin over zich wippen in het klassement.

    

   Morgen moeten de favorieten opnieuw aan de bak. Dan ligt de aankomst van de korte, maar loodzware bergrit in de Sierra Nevada.

   VIDEO: Majka maakt het zegegebaar, Nibali pakt bonificaties