• home
 • video
 • pas verschenen

  Loetsenko juicht te vroeg, Pogacar profiteert, Yates domineert in UAE Tour

  Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten: Rit 5einde
  23 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAl Ain - AankomstJebel Hafeet -
  Afstand162 km
  0306090120162

   De tweede aankomst bergop heeft het klassement in de UAE Tour niet door elkaar geschud. Leider Adam Yates domineerde opnieuw op de Jebel Hafeet, Tadej Pogacar snoepte nipt de dagzege af van Aleksei Loetsenko.

   Déjà-vu in de UAE Tour: net als eergisteren moesten de renners in de Arabische hitte de Jebel Hafeet bedwingen, een slotklim van 10 kilometer. Leider Adam Yates, die de derde etappe had gewonnen in een recordtijd, wist dus wat hem opnieuw te wachten stond.

    

   De pionnetjes van Mitchelton-Scott hielden het peloton stevig in hun greep, omdat de kans op waaiers groot was door de stevige wind. Slechts vijf avonturiers kregen groen licht om de voorhoede te kleuren, met onder meer Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) en James Knox (Deceuninck-Quick Step).

    

   De koplopers zongen het uit tot aan de voet van de slotklim, maar dan was het elk voor zich. James Knox, vorig jaar nog 11e in de Vuelta, toonde meteen zijn klimmerscapaciteiten en ging eenzaam op zoek naar de top. De favorieten hielden zich lang koest en de 24-jarige Brit droomde al van de ritzege.

    

   Tot Tadej Pogacar zijn duivels ontbond. Maar liefst vijf keer probeerde de jonge Sloveen Yates af te schudden, maar steevast zonder succes. De klassementsstrijd was gestreden, de top 4 mocht nog vechten om de ritzege. Loetsenko (Astana) was in de sprint iets te zeker van zijn stuk, Pogacar snelde hem net voor de streep nog voorbij. 

   Bekijk hier het spannende slot:

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

     naamploegresultaat
   1Tadej PogacarUAD3:48:53
   2Alexey LutsenkoAST+0
   3Adam YatesMTS+0
   4David GauduGFC+4
   5Ilnur ZakarinCCC+7
   6Davide FormoloUAD+23
   7Alejandro ValverdeMOV+23
   8Wilco KeldermanSUN+24
   9Víctor de la ParteCCC+24
   10Rafal MajkaBOH+27

   Fase per fase

   1. 13 uur 17. Pogacar lijkt te winnen. Loetsenko wil zijn handen in de lucht steken, maar Pogacar lijkt hem in de laatste meter nog voorbij te snellen. Het is wachten op de beelden voor meer duidelijkheid.
   2. 13 uur 15. Dan toch nog ommekeer in de slotkilometer: Gaudu perst het laatste restje energie uit zijn benen en brengt zo ook Loetsenko terug. In het klassement zal niets veranderen, maar de zege is nog niet uitgedeeld.
   3. 13 uur 14. Pogacar toont vechtlust en hangt zijn wagonnetje weer aan de locomotief van Yates. Krijgt de Sloveen de ritzege als beloning?
   4. 13 uur 12. Yates met genadeschot? Net als de klim wat vlakker wordt, schiet Yates een (beslissende?) kogel af. De Brit wil zijn leiderstrui nog wat meer in de verf zetten, maar Pogacar doet nog een poging om hem bij de lurven te vatten.
   5. 13 uur 11. Met Yates, Pogacar, Gaudu en Loetsenko is de top 4 van de UAE Tour mee. Maar wie pakt de dagzege?
   6. 13 uur 10. Als ook de vierde poging van Pogacar op niets uitdraait, toont Yates wie de autoritaire leider is. Met sprekend gemak neemt hij de koppositie weer over. Gaudu heeft moeite om aan te klampen.
   7. 13 uur 09. Zakarin vormt een uitstekend mikpunt voor Pogacar, die een derde keer op de trappers gaat staan. Maar zodra Yates hem weer te pakken heeft, houdt de Sloveen de benen stil.
   8. 13 uur 08. Knox uitgespeeld. Nu is het de beurt aan Gaudu om Yates te bestoken, zonder succes. Ook de tweede poging van Pogacar kan de Britse leider niet kraken. Het salvo aanvalspogingen heeft wel een streep getrokken door de overwinningskansen van Knox.
   9. 13 uur 06. Het antwoord van Yates laat niet lang op zich wachten. Hij neemt de kop over, drukt het tempo en laat Valverde weer aansluiten. Ondertussen heeft Knox nog 15 seconden voorsprong.
   10. 13 uur 05. Pogacar knalt. Tadej Pogacar, de dichtste belager van Adam Yates, steekt een eerste vuurpijl af. Yates bijt zich vast in het wiel van de Sloveen.
   Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>/>Dubai - Dubai148 kmAckermannAckermann
   2/>/>Hatta - Hatta Dam168 kmEwanEwan
   3/>/>Dubai - Jebel Hafeet184 kmA. YatesA. Yates
   4/>/>Dubai - Dubai173 kmGroenewegenA. Yates
   5/>/>Al Ain - Jebel Hafeet162 kmPogacarA. Yates
   6/>/>Ruwais - Al Mirfa160 km
   7/>/>Al Maryah Island - Abu Dhabi127 km