• home
 • video
 • pas verschenen

  Groenewegen legt andere sprinttoppers over de knie in UAE Tour

  Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten: Rit 4einde
  29 °C/>wegwedstrijd
  VertrekDubai - AankomstDubai -
  Afstand173 km
  0306090120150173

   Dylan Groenewegen heeft zijn snelle benen getoond in de vierde etappe van de Ronde van Verenigde Arabische Emiraten. De Nederlander was duidelijk de snelste in een prestigesprint tegen een pak andere sprinttoppers.

    Na het klimgeweld van gisteren kregen de renners in de VAE een biljartvlak parcours voorgeschoteld in de vierde rit. Een nieuwe kans voor de vele topsprinters aanwezig in het Midden-Oosten. De vorige afspraak werd in de openingsrit geregeld door Pascal Ackermann.

    

   De Australiër Will Clarke en de Serviër Veljko Stojnić namen het verplichte nummer van de vroege vlucht op zich. Die laatsgenoemde gaf er op 20km van de meet al de brui aan, Clarke hield het wat langer vol en werd op 7,5km ingerekend. 

    

   Niets stond de aangekondigde massaspurt nog in de weg. Sam Bennett leek het best afgezet te worden, maar de Ier van Deceuninck-Quick Step kon niet voldoende meer versnellen. Groenewegen kwam er gepast uit en de Nederlander maakte het machtig af. Met ook Gaviria, Ackermann, Bennett en Ewan in de top 5 oogt de uitslag  erg puik.

    

   Morgen moet er opnieuw geklommen worden in de VAE. De vijfde etappe eindigt met een klim van om en bij de 10km naar Jebel Haffet. Adam Yates verdedigt er zijn leiderstrui.

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

     naamploegresultaat
   1Dylan GroenewegenTJV4:16:13
   2Fernando GaviriaUAD+0
   3Pascal AckermannBOH+0
   4Sam BennettDQT+0
   5Caleb EwanLTS+0
   6Kaden GrovesMTS+0
   7Jakub MareczkoCCC+0
   8Attilio VivianiCOF+0
   9Rudy BarbierISN+0
   10Max WalscheidNTT+0

   Fase per fase

   1. 13 uur 39. Groenewegen klopt andere toppers. Bennett leek goed geloodst te worden, maar net op tijd zat Groenewegen in zijn wiel. De Nederlander zette het sterskte aan en niemand kwam er nog over. Gaviria kwam nog aandringen maar strandt op een fietslengte.
   2. 13 uur 38. De aanloop naar de laatste bocht is chaotisch. Mitchelton-Scott draait als eerste op.
   3. Laatste kilometer. 13 uur 37.
   4. 13 uur 36. Ook FDJ begint zich nu te moeien, in functie van Démare. Zowat alle grote namen zullen vandaag meespelen. Nog 2 km.
   5. 13 uur 35. Het spel zit op de wagen. Lotto-Soudal en Jumbo-Visma zetten hun trein nu ook op de rails. Het wordt knokken vooraan.
   6. 13 uur 33. Hansen en Ewan, beide vandaag al gevallen, zien we naar het front stuiven. Nog minder dan 5 km.
   7. 13 uur 32. De wind blaast toch stevig schuinlinks op de kop. Het wordt een kwestie van goed te timen, anders dreigen de sprinters stil te vallen in de laatste tientallen meters.
   8. 13 uur 31. Op 7,7 km van de meet wordt Clarke ingerekend. The Wolfpack neemt nu resoluut het heft in handen. Met Cattaneo, Knox, Serry, Steels, Morkov en Archbold heeft Bennett nog een lange trein voor zich.
   9. 13 uur 31. Nog 10 kilometer. De blauwe brigade van Deceuninck-Quick Step voert al een tijdje het pak aan. Met Sam Bennett hebben ze natuurlijk een grote kanshebber voor de dagzege in de rangen. Ook Bahrein-McLaren zien we prominent vooraan. Zou Mark Cavendish vandaag goede benen hebben? .
   10. 13 uur 24. Clarke vecht voor wat hij waard is, maar zijn voorsprong zakt inmiddels onder de minuut. Met nog meer dan 10km te gaan én met de lastige wind, lijkt zijn lied stilaan uitgezongen.
   Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>/>Dubai - Dubai148 kmAckermannAckermann
   2/>/>Hatta - Hatta Dam168 kmEwanEwan
   3/>/>Dubai - Jebel Hafeet184 kmA. YatesA. Yates
   4/>/>Dubai - Dubai173 kmGroenewegenA. Yates
   5/>/>Al Ain - Jebel Hafeet162 kmPogacarA. Yates
   6/>/>Ruwais - Al Mirfa160 km
   7/>/>Al Maryah Island - Abu Dhabi127 km