• home
 • video
 • pas verschenen

  Caleb Ewan klopt Sam Bennett op steile Hatta Dam in UAE Tour (video)

  Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten: Rit 2einde
  29 °C/>wegwedstrijd
  VertrekHatta - AankomstHatta Dam -
  Afstand168 km
  0306090120168

   Caleb Ewan (Lotto-Soudal) heeft de tweede rit in de UAE Tour gewonnen. De Australiër sprintte net als vorig jaar het snelst naar boven op de steile Hatta Dam. Hij haalde het voor Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step) en Arnaud Démare (Groupama-FDJ). Ewan is ook de nieuwe leider.

   Bekijk hier de sprint van Ewan

   De finale van de tweede etappe in de UAE Tour begon op goed 10 kilometer van de finish. Movistar legde op de laatste heuvelzone een moordend tempo op, waardoor renners als klassementleider Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe), Mark Cavendish (Bahrein-McLaren) en Chris Froome (Team Ineos) moesten lossen.


   Maar voor 1 man ging het niet snel genoeg. Victor Campenaerts, die in de UAE Tour voor het eerst voor zijn nieuwe ploeg NTT koerst, pakte uit met een stevige demarrage en fietste samen met de Italiaan Conci een bonus van 20 seconden bij elkaar. Campenaerts gaf zich volledig, maar werd op 5 kilometer van de streep tot halt geroepen. 

    

   Caleb Ewan en Sam Bennett zaten in de laatste kilometers uitstekend gepositioneerd. Aan de voet van de steile aankomst op de Hatta Dam (300 meter met stijgingspercentages tot 17%) ging Bennett meteen aan. Ewan wachtte een fractie langer, maar remonteerde Bennett en snelde afgetekend naar de ritwinst. Bennett finishte als tweede, Démare als derde.

    

   Een sterk nummer van de Australische spurtbom van Lotto-Soudal, die vorig jaar ook al de beste was op de Hatta Dam. Het is voor Ewan zijn derde ritzege van het seizoen. Hij pakt ook de rode leiderstrui over van Ackermann. 

   Caleb Ewan: "Tot dusver loopt mijn seizoen goed"

   "Hier ben ik zo blij mee", glunderde Ewan na zijn ritzege. "Het was een hele zware finish. De laatste beklimmingen waren zwaar, maar mijn ploegmaats hebben me prima afgezet aan de voet van de slotklim. Ik moet hen bedanken voor deze zege." 

    

   Het was niet Ewan maar Sam Bennett die als eerste de sprint op de steile Hatta Dam lanceerde. "Ik kon ook van de voet aangegaan zijn, maar ik wist dat het beter is nog wat te wachten. Het is in de laatste twintig meter van de klim dat je de wedstrijd echt kan winnen. Want als je daar ontploft, kan je zoveel tijd verliezen. Ik weet hoe lang ik kan blijven gaan, en timede mijn sprint echt goed. Ik kon blijven versnellen tot de streep." 

    

   Ewan is ook de nieuwe rodetruidrager als leider van het algemene klassement. "Het is altijd leuk om leider te zijn in een rittenkoers. Dat deed ik eerder dit jaar ook al in de Tour Down Under. Het seizoen gaat goed, tot dusver."

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

     naamploegresultaat
   1Caleb EwanLTS4:18:16
   2Sam BennettDQT+2
   3Arnaud DémareGFC+4
   4Diego UlissiUAD+4
   5Rick ZabelISN+4
   6Andrea VendrameALM+4
   7Luka MezgecMTS+4
   8Adam YatesMTS+4
   9Tadej PogacarUAD+4
   10David GauduGFC+4

   Fase per fase

   1. 13 uur 37. Caleb Ewan is ook de nieuwe leider in de UAE Tour.
   2. 13 uur 36. Sam Bennett ging vroeg aan, maar Ewan remonteerde hem probleemloos en komt afgetekend als eerste over de meet. Bennett is 2e, Démare 3e.
   3. 13 uur 34. Ewan wint! Caleb Ewan wint voor het 2e jaar op een rij op de Hatta Dam!
   4. 13 uur 34. Ewan komt nog!
   5. 13 uur 34. Bennett gaat vroeg aan!
   6. 13 uur 33. Het is knokken voor de posities richting de laatste bocht. Ewan en Bennett zitten goed.
   7. 13 uur 30. Campenaerts gegrepen. Campenaerts heeft zich volledig gegeven, maar wordt nu opgeslokt door het peloton. Nog 3 kilometer!
   8. 13 uur 29. Op de brede weg smelt de voorsprong van Campenaerts en metgezel als sneeuw voor de zon. .
   9. 13 uur 27. Victor Campenaerts rijdt dit seizoen voor NTT. Hij heeft 15 seconden voorsprong op het peloton met nog 5 kilometer te gaan.
   10. 13 uur 24. Chris Froome wordt overboord gegooid. Deze helling is momenteel nog wat te lastig voor hem.
   Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>/>Dubai - Dubai148 kmAckermannAckermann
   2/>/>Hatta - Hatta Dam168 kmEwanEwan
   3/>/>Dubai - Jebel Hafeet184 kmA. YatesA. Yates
   4/>/>Dubai - Dubai173 kmGroenewegenA. Yates
   5/>/>Al Ain - Jebel Hafeet162 kmPogacarA. Yates
   6/>/>Ruwais - Al Mirfa160 km
   7/>/>Al Maryah Island - Abu Dhabi127 km