• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Roglic triomfeert in bergrit in de Emiraten en is zo goed als zeker van eindzege

  UAE Tour: Rit 6einde
  />wegwedstrijd
  VertrekAjman - AankomstJebel Jais -
  Afstand180 km
  0306090120150180

   Primoz Roglic (Jumbo-Visma) heeft zijn suprematie in de UAE Tour in de laatste bergrit nog eens extra in de verf gezet. In een sprint bergop remonteerde hij in laatste instantie Tom Dumoulin.

   De etappe was nog maar net op gang gevlagd en er werd al gevallen. Alejandro Valverde was het grootste slachtoffer. Hij leek niet echt veel hinder te ondervinden, maar zou later wel niet meesprinten om de zege.

    

   De overwinning van Roglic was een tijdje kantje boord, want de 8 vluchters kregen maar liefst 9 minuten. In de finale werd het tempo zo opgetrokken dat daar aan de voet nog maar 5 minuten van overbleven. Dat zou niet genoeg blijken.

    

   Op de klim maakte vooral Laurens De Plus indruk. In dienst van kopman Primoz Roglic ranselde hij het peloton uit elkaar en bereidde en passant ook nog de sprint voor. Tom Dumoulin zette hard aan, maar botste toch nog op een counter van Roglic, die zo het werk van De Plus helemaal naar waarde wist te schatten.

    

   Omdat de UAE Tour morgen eindigt met een vlakke rit is het klassement na vandaag al gemaakt. Roglic is eindwinnaar, De Plus is op de 9e plaats de beste Belg.

   Fase per fase

   1. 13 uur 34. Roglic wint! Roglic kan Dumoulin nog remonteren. Valverde kwam er niet aan te pas.
   2. 13 uur 34. Dumoulin gaat van ver aan. Gaudu in zijn wiel.
   3. 13 uur 34. Sprinten. We maken ons op voor de sprint. Wie kan Valverde hier kloppen?
   4. 13 uur 34. Lambrecht moet nu toch lossen, maar hij is in goed gezelschap, onder meer van Nibali.
   5. 13 uur 33. Als niemand De Plus tegenhoudt, rijdt hij gewoon als eerste over de finish. De Belg maakt indruk vandaag.
   6. 13 uur 32. Helemaal achteraan hangt de jonge Lambrecht er nog aan.
   7. 13 uur 30. Als Valverde nog een hand wil uitsteken naar de eindzege zal hij toch stilaan zijn kaarten op tafel moeten gooien. Aan de bonificaties alleen heeft de Spanjaard niet genoeg. Maar Roglic zit in een zetel.
   8. 13 uur 30. Alles samen. Op iets meer dan 2 kilometer wordt Rosskopf als laatste vluchter opgeraapt. We kunnen ons opmaken voor de finale.
   9. 13 uur 28. De Plus. Laurens De Plus bepaalt nu het tempo in het peloton, een tempo dat te hoog ligt voor Moscon (die eerder vandaag wel ten val kwam). De Plus bewijst dat hij weer helemaal terug is na het zware ongeluk dat hem een groot deel van 2018 kostte.
   10. 13 uur 25. Porte. In de Tour Down Under maakte hij nog indruk, maar hier liggen de beklimmingen hem een stuk minder. Richie Porte moet harken om het tempo in het peloton, dat toch nog vrij bevolkt is, te volgen.
   11. 13 uur 20. Windstil. Het is een gelijkmatige klim op brede wegen. Dat nodigt niet echt uit om aan te vallen. Die blijven voorlopig dan ook uit.
   12. 13 uur 19. Winnaar zit in peloton. Terwijl Rosskopf Tratnik adieu zegt, is de voorsprong geslonken naar amper 1 minuut. Dat lijkt niet voldoende voor de Amerikaan.
   13. 13 uur 14. Rosskopf en Tratnik lijken de sterkste klimmers van de vluchters. Intussen wordt Albasini opgeslokt. Met zijn grijze baard ziet de Zwitser en verbeten blik ziet hij er plots een stuk ouder uit.
   14. 13 uur 09. Tratnik liet zijn medevluchters even achter, maar hij komt zichzelf snel tegen. Dat is geen goed teken voor de vluchters. Op 10 km van de top is het verschil nog iets meer dan 2 minuten.
   15. 13 uur 03. Jumbo-Visma houdt nu het tempo strak. Roglic geeft nog geen krimp.
   16. 12 uur 55. Ook Groupama-FDJ, voor Gaudu, werkt nu meer in het peloton. De snelheid ligt er te hoog voor heel wat minder gevleugelde klimmers. Ze ligt ook te hoog voor de kansen op een ritzege voor de vluchters, want op 15 km van het einde hebben ze nog maar 3'30" over.
   17. 12 uur 48. Voor Sieberg is de klim naar Jebel Jais. De boomlange Duitser moet vooraan lossen. Toen waren ze nog met 5.
   18. 12 uur 44. Klimmen geblazen. De koplopers zijn aan de voet van de slotklim beland. Van hun voorsprong van meer dan 9 minuten blijft nog iets meer dan 5 minuten over. Is dat genoeg om stand te houden? Tratnik, Rosskopf en Albasini lijken de grootste kanshebbers.
   19. 12 uur 27. Trek gooit er nog een extra renner bij en ook Astana doet nu een duit in het zakje. Het verschil loopt nu snel terug. Het kan nog spannend worden voor de ritzege.